newscity1.net

Γιατί οι άντρες γίνονται συχνότερα αλκοολικοί

Οι άντρες έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τις γυναίκες να γίνουν αλκοολικοί και τώρα
επιστήμονες από τις ΗΠΑ πιστεύουν ότι ξέρουν το γιατί. Σε έρευνα που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι μπύρα και κρασί προσφέρουν στους άντρες πολύ μεγαλύτερη ικανοποίηση απ’ ό,τι στις γυναίκες.

Την έρευνα πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια και το Πανεπιστήμιο Γέιλ, οι οποίοι θέλησαν να διερευνήσουν πως επηρεάζει το αλκοόλ τον εγκέφαλο. Έτσι, επιστράτευσαν φοιτητές και φοιτήτριες των δύο πανεπιστημίων για να κάνουν πειράματα στο εργαστήριο.

Κάθε φοιτητής και φοιτήτρια δοκίμασε αλκοολούχα και μη ποτά και στη συνέχεια υποβλήθηκε σε τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (ΡΕΤ), για να καταγραφεί η ποσότητα της ντοπαμίνης που παραγόταν έπειτα από την κατανάλωση αλκοόλ.

Η ντοπαμίνη είναι μια χημική ουσία του εγκεφάλου, η οποία επιτελεί πολυάριθμες λειτουργίες. Μία από αυτές – που αποτέλεσε και τη βάση της συγκεκριμένης μελέτης – είναι να προκαλεί αίσθημα ευεξίας όταν παράγεται έπειτα από ευχάριστες εμπειρίες, όπως το σεξ ή η λήψη ουσιών.

Παρ’ ό,τι φοιτητές και φοιτήτριες κατανάλωναν τις ίδιες ποσότητες αλκοόλ, οι άντρες είχαν πολύ μεγαλύτερη παραγωγή ντοπαμίνης σε μια περιοχή του εγκεφάλου που λέγεται κοιλιακό ραβδωτό σώμα και σχετίζεται στενά με την ευχαρίστηση, την ανάπτυξη εθισμού και την ψυχική ενδυνάμωση.
Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Biological Psychiatry», στους άντρες η αυξημένη παραγωγή ντοπαμίνης σχετιζόταν πολύ ισχυρά με την δημιουργία ευχάριστων αισθημάτων, γεγονός που αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο να εθιστούν τελικά στο αλκοόλ.

Ένα άλλο σημαντικό εύρημα της μελέτης είναι πως με την επαναλαμβανόμενη κατανάλωση αλκοόλ, η οφειλόμενη στο αλκοόλ παραγωγή ντοπαμίνης ελαττωνόταν, με συνέπεια να χρειάζονται οι φοιτητές μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ για να αποκομίσουν τα ίδια ψυχικά οφέλη.


Αυτό θεωρείται από τους ειδικούς ένα από τα χαρακτηριστικά της αυξανόμενης αντοχής στο αλκοόλ, αλλά και της ύπουλης, σταδιακής μετάβασης στον αλκοολισμό.

Το αλκοόλ αποτελεί μία από τις ουσίες με τα υψηλότερα ποσοστά κατάχρησης στον κόσμο. Υπολογίζεται πως σχεδόν ένας στους τρεις άντρες και μία στις έξι γυναίκες πίνουν υπερβολικά πολύ.




0 Response to " Γιατί οι άντρες γίνονται συχνότερα αλκοολικοί "

Δημοσίευση σχολίου