newscity1.net

Ο χυμός πορτοκάλι τονώνει το μυαλό μετά τα 60

Δύο ποτήρια φρέσκος χυμός πορτοκάλι την ημέρα ενδέχεται να βελτιώνουν τις νοητικές ικανότητες
στις ηλικίες άνω των 60 ετών, αναφέρουν
βρετανοί επιστήμονες. Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με 37 υγιείς εθελοντές,
ηλικίας 60 έως 81 ετών, διαπίστωσαν ότι έπειτα από οκτώ εβδομάδες καθημερινής κατανάλωσης του χυμού βελτιώθηκε σημαντικά η μνήμη, η ομιλία και οι χρόνοι αντίδρασής τους. 

Οι επιστήμονες αποδίδουν τα οφέλη αυτά σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά της οικογένειας των φλαβονοειδών, που περιέχουν σε αφθονία τα πορτοκάλια. Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι τα φλαβονοειδή ενεργοποιούν τη μετάδοση μηνυμάτων σε ένα τμήμα του εγκεφάλου που λέγεται ιππόκαμπος και παίζει ρόλο στη μάθηση και την αποθήκευση πληροφοριών.

 Στην παρούσα μελέτη, που δημοσιεύεται στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής» (AJCN), οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ρήντινγκ ζήτησαν από τους εθελοντές τους να πίνουν καθημερινά 500 ml φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι, ενώ στην αρχή και στο τέλος της μελέτης τους ζήτησαν να κάνουν κάποια τεστ αξιολόγησης των νοητικών λειτουργιών. Οι επιδόσεις τους σε αυτά τα τεστ βελτιώθηκαν κατά 8% στο τέλος των οκτώ εβδομάδων - γεγονός εκπληκτικό, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι δεν περίμεναν να δουν τέτοια διαφορά σε λιγότερο από δύο μήνες. Επειδή ωστόσο είναι η πρώτη φορά που μελέτη συσχετίζει τον χυμό πορτοκάλι με αυτό το όφελος, εκτιμούν ότι το εύρημά τους πρέπει να επιβεβαιωθεί από μεγαλύτερες μελέτες για να θεωρηθεί οριστικό. 

Οι ηλικιωμένοι, εξάλλου, με προβλήματα υγείας πρέπει να συμβουλευθούν τον γιατρό τους πριν αρχίσουν να πίνουν χυμό πορτοκάλι, διότι πολλά φάρμακα (λ.χ. του υποθυρεοειδισμού, αντιβιοτικά, αντιαλλεργικά, για την καρδιά και πολλά άλλα) αλληλεπιδρούν με αυτόν. 








0 Response to " Ο χυμός πορτοκάλι τονώνει το μυαλό μετά τα 60 "

Δημοσίευση σχολίου