newscity1.net

Σε ποιο μέρος οι κάτοικοι δεν πληρώνουν ρεύμα από το 1999;

Σε αρκετά σπίτια της περιοχής δεν υπάρχουν «ρολόγια» για να καταγράφουν τουλάχιστον την κατανάλωση.

Κι ενώ ζούμε μία από τις πιο σκληρές ενεργειακές κρίσεις του 21ου αιώνα, με τις τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος να είναι στα ύψη, υπάρχουν μερικοί κάτοικοι σε μια συγκεκριμένη περιοχή της Ευρώπης, οι οποίοι από το 1999 δεν πληρώνουν για την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν.

Οι μοναδικοί κάτοικοι της Ευρώπης που δεν πληρώνουν ηλεκτρικό ρεύμα εδώ και δύο δεκαετίες, είναι όσοι διαμένουν στους τέσσερις δήμους του Βορείου Κοσόβου. Όλα ξεκίνησαν το 1999, όταν ύστερα από τη λήξη του πολέμου του Κοσσυφοπεδίου, o OHE ανέλαβε προσωρινά τη διοίκηση της περιοχής.

Ως ένδειξη αλληλεγγύης, οι κάτοικοι των περιοχών, οι οποίοι είχαν χάσει πολλούς δικούς τους ανθρώπους στη μάχη, αποφασίστηκε να μην πληρώνουν για την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν.

Ο ΟΗΕ μπορεί να έφυγε, ωστόσο, η συγκεκριμένη ρύθμιση παρέμεινε ακόμη και μετά την ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου το 2008.

Ο λόγος; Τόσο η Πρίστινα όσο και το Βελιγράδι δεν μπορούσαν να αποφασίσουν ποιος εθνικός ενεργειακός φορέας θα έχει τον έλεγχο της περιοχής. Έτσι, οι ντόπιοι εκμεταλλευτήκαν αυτή την αντιμαχία και συνέχισαν να καταναλώνουν δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα.

Σε πολλά, μάλιστα, από τα σπίτια της περιοχής δεν υπάρχουν «ρολόγια» για να καταγράφουν έστω την κατανάλωση.

Οι άκαρπες προσπάθειες διευθέτησης του ζητήματος

Οι πρώτες σοβαρές προσπάθειες για τη διόρθωση του λάθους στο Βόρειο Κόσοβο έγιναν το 2013, ύστερα από την υπογραφή της Συμφωνίας των Βρυξελλών μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου. Δύο χρόνια αργότερα αποφασίστηκε, μάλιστα, η δημιουργία μιας ανεξάρτητης εταιρείας, ονόματι ElektoSever, ώστε να διευθετήσει το θέμα.

Ο συγκεκριμένος οργανισμός, όμως, δε λειτούργησε ποτέ και έτσι φτάσαμε στο σήμερα.

Εν μέσω της σφοδρής ενεργειακής κρίσης που μαστίζει την Ευρώπη, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε πως πρόκειται να στείλει στην περιοχή ειδικό κλιμάκιο το οποίο θα τοποθετήσει μετρητές προκειμένου να γίνει αρχικά σαφής το πόση ηλεκτρική ενέργεια καταναλώνεται στην περιοχή.



0 Response to " Σε ποιο μέρος οι κάτοικοι δεν πληρώνουν ρεύμα από το 1999; "

Δημοσίευση σχολίου