newscity1.net

Super τροφές για να μην πεινάσει η ανθρωπότητα


Το 2050 στη Γη θα κατοικούν 2,5 δισ. άνθρωποι περισσότεροι από ό,τι σήμερα, σύμφωνα με τις
επιστημονικές προβλέψεις. Στα εργαστήρια, οι ειδικοί αναζητούν τρόπους να αυξήσουν την παγκόσμια παραγωγή τροφίμων καταφεύγοντας σε
νέες πηγές, όπως είναι η άλγη στους ωκεανούς, τα σιτηρά και το ρύζι νέας γενιάς, το τεχνητό κρέας και τα έντομα.

Πριν από 50 χρόνια, όταν ο πληθυσμός της Γης ήταν ο μισός από ό,τι σήμερα, η απάντηση στην αναζήτηση έξτρα τροφής ήταν η «πράσινη επανάσταση», μία κατακόρυφη αύξηση στη χρήση υβριδικών σπόρων και χημικών λιπασμάτων. Είχε αποτέλεσμα, όμως προκάλεσε τεράστια οικολογική καταστροφή στον πλανήτη, αφού χρησιμοποιείται τριπλάσια ποσότητα νερού για τις καλλιέργειες από ποτάμια και τα υδάτινα αποθέματα στο υπέδαφος.

Τώρα, μία νέα γενιά πρωτοπόρων αγροτών κι επιστημόνων αναζητούν νέες τροφές.
Η άλγη - δηλαδή κάθε είδους φύκι - βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας, μια που περιέχει πλούσια θρεπτικά στοιχεία, είναι εύκολη στην καλλιέργεια και αποτελεί την κύρια τροφή για κάθε θαλάσσιο οργανισμό, ενώ κατέχει περίοπτη θέση στη διατροφή των λαών της Απω Ανατολής.

Επίσης, είναι άκρως οικολογική και φιλική προς το περιβάλλον, μπορεί να μειώσει το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, ενώ έχει την ικανότητα να παράγει τουλάχιστον 80.000-160.000 λίτρα βιοκαυσίμων ανά στρέμμα. Επιπλέον, θα μπορούσε να θρέψει εκατομμύρια ζώα και να χρησιμοποιηθεί ως βιολογικό λίπασμα.

Οι νέου τύπου καλλιέργειες είναι άλλη μία κατηγορία στην οποία στρέφουν την προσοχή τους οι επιστήμονες. Λίγοι ξέρουν το όνομα του Ζικάνγκ Λι, κινέζου ερευνητή, όμως η δουλειά του θεωρείται από τις σημαντικότερες στον χώρο. Επειτα από 12 χρόνια δουλειάς με επιστήμονες από 16 χώρες, κατάφερε να δημιουργήσει το πράσινο σούπερ ρύζι, μία σειρά από νέες ποικιλίες που παράγουν περισσότερο ρύζι, είναι πιο ανθεκτικές στις πλημμύρες, την ξηρασία, το αλμυρό νερό, τα έντομα και τις ασθένειες.

Κι όλα αυτά, ο Ζικάνγκ Λι τα κατάφερε χωρίς τη χρήση γενετικά μεταλλαγμένων φυτών, αλλά με συμβατικές μεθόδους, διασταυρώνοντας περισσότερες από 250 ποικιλίες ρυζιού. Το πράσινο σούπερ ρύζι μπορεί να προσφέρει τροφή σε επιπλέον 100 εκατ. Ασιάτες και θα αρχίσει να καλλιεργείται τα επόμενα χρόνια.

Η διασταύρωση των φυτών - με ή χωρίς γενετικές μεταλλάξεις - θεωρείται το κλειδί για την αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής των σιτηρών. Το 10% της παγκόσμιας αγροτικής έκτασης χρησιμοποιείται για γενετικά μεταλλαγμένες καλλιέργειες, χωρίς όμως ακόμα τα αποτελέσματα που υπόσχεται η τεχνολογία.

Οι επιστήμονες έχουν στραφεί και στα έντομα, που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, ασβέστιο και σίδηρο, και φτωχά σε λιπαρά και χοληστερίνη. Περισσότερα από 1.400 είδη εντόμων όπως ακρίδες, αράχνες, σφήκες, σκουλήκια, σκαθάρια και μυρμήγκια τρώγονται στην Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την Ασία.

Θεωρούνται επίσης ιδανικά για εκτροφή σε φάρμες, αφού θα καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο, θα εκπέμπουν λιγότερα θερμοκηπικά αέρια και θα τρέφονται με απόβλητα και υπολείμματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται αλλού. Αναζητούνται μόνο τρόποι να ξεπεράσουν οι δυτικοί λαοί την αποστροφή τους προς την τροφή αυτού του είδους.

Τέλος, το τεχνητό κρέας που ετοιμάζουν οι ειδικοί στα εργαστήρια βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, όμως θεωρείται καλή λύση για τη σίτιση του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά και για το περιβάλλον




0 Response to " Super τροφές για να μην πεινάσει η ανθρωπότητα "

Δημοσίευση σχολίου