newscity1.net

Γιατί μας πιάνει πονοκέφαλος όταν τρώμε παγωτό;

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα δροσερό, απολαυστικό παγωτό. Τι γίνεται όμως όταν
η λαχταριστή αυτή λιχουδιά καταλήγει σε πονοκέφαλο ή αλλιώς στο λεγόμενο brain freeze;


Το ξέρεις ή τουλάχιστον το φαντάζεσαι ότι το λάθος είναι δικό σου, αφού είσαι βέβαιος ότι τίποτα καλό δεν πρόκειται να προκύψει από το να καταβροχθίσεις το παγωτό σου σε δύο μόλις λεπτά. Ο ξαφνικός και έντονος πόνος που αισθάνεσαι ονομάζεται με επιστημονικούς όρους «sphenopalatine ganglioneuralgia» ή αλλιώς στα ελληνικά «σφηνοϋπερώια γαγγλιονευραλγία». Πρόκειται όμως για κάποια αντίδραση του οργανισμού μας στο κρύο γλύκισμα ή για άμεση τιμωρία που ενδώσαμε “στην αμαρτία”;

Σύμφωνα με τον Dr. Dwayne W. Godwin από την Ιατρική σχολή του Γουίνστον-Σάλεμ στη Βόρεια Καρολίνα, το brain freeze προκαλείται από την αλλαγή της θερμοκρασίας στις αρτηρίες που περνούν από τον ουρανίσκο και μπαίνουν στον εγκέφαλο. Πιο συγκεκριμένα, το παγωμένο φαγητό ή ποτό έρχεται σε επαφή με μια περιοχή γεμάτη νεύρα στον ουρανίσκο, με αποτέλεσμα όταν αυξάνεται απότομα η ροή αίματος στην πρόσθια εγκεφαλική αρτηρία να προκαλείται ταχεία διαστολή και συστολή των αιμοφόρων αγγείων και να αυξάνεται η πίεση που ασκείται στους ιστούς του εγκεφάλου. Έτσι, οι τρεις διακλαδώσεις του νευρικού στελέχους τριδύμου που συνεργάζονται για να μεταφέρουν τις πληροφορίες ανάμεσα στον εγκέφαλο και τις διάφορες περιοχές του μπροστινού μέρους του κεφαλιού, κάνουν αισθητό τον πόνο στο μπροστινό τμήμα του κεφαλιού ή στα πλάγια.

Η λύση; Έλεγξε τη λαιμαργία σου και κατανάλωσε με ηρεμία το παγωτό σου προκειμένου να το απολαύσεις και να γλιτώσεις από την ενοχλητική αυτή αίσθηση ή απλά ακούμπησε τη γλώσσα σου στον ουρανίσκο για να επαναφέρεις την ισορροπία στη θερμοκρασία του στόματος.





0 Response to " Γιατί μας πιάνει πονοκέφαλος όταν τρώμε παγωτό; "

Δημοσίευση σχολίου