newscity1.net

Μικρόβια <ζόμπι> κάτω από το έδαφος

Σε βάθος έως και 20 χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια της Γης, ζουν και βασιλεύουν
μικροσκοπικά
σκουλήκια και μικρόβια «ζόμπι». Αυτό το σκοτεινό «βασίλειο», μπορεί να παρέχει πληροφορίες για την προέλευση της ζωής, σύμφωνα με τους επιστήμονες.



«Είναι ένας εκπληκτικός νέος κόσμος», δήλωσε στο Reuters ο Ρόμπερτ Χέιζεν, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Βαθέος Άνθρακα, ένα δεκαετές διεθνές πρόγραμμα προϋπολογισμού 500 εκατ. δολαρίων, που φιλοδοξεί να καταγράψει, για πρώτη φορά ολοκληρωμένα, τη διαδρομή του γήινου άνθρακα πάνω και κυρίως κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη. Το Παρατηρητήριο παρουσίασε την πρώτη του έκθεση τη Δευτέρα.


«Είναι πολύ πιθανό πως υπάρχει μια βαθιά μικροβιακή βιόσφαιρα που φθάνει σε βάθος πάνω από δέκα χιλιόμετρα, ίσως και 20», προσθέτει ο Χέιζεν. Για παράδειγμα, μικροσκοπικά σκουλήκια έχουν εντοπιστεί σε ρωγμές πετρωμάτων σε βάθος 1.300 μέτρων σε ένα νοτιοαφρικανικό ορυχείο, ενώ μικρόβια σε ανακαλύφθηκαν σε βάθος 6 χιλιομέτρων στην Κίνα.


Οι μονοκύτταροι οργανισμοί που ζουν στα βάθη του πλανήτη, είναι κυρίως βακτήρια, που χρειάζονται νερό και θρεπτικές ουσίες για να αναπτυχθούν, αλλά όχι αναγκαστικά και οξυγόνο, καθώς επίσης και «αρχαία» ή αρχαιο-βακτήρια, που καταναλώνουν ενώσεις όπως αμμωνία ή θείο.


Η έλλειψη τροφής στο «βασίλειο της Στυγός», όπως οι επιστήμονες ονόμασαν τη συγκεκριμένη βιόσφαιρα -κάνοντας ευθεία αναφορά στον ποταμό Στυξ στις πύλες του Κάτω Κόσμου σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία- σημαίνει πως μερικά μικρόβια είναι σαν «ζόμπι», ζουν δηλαδή με τόσο βραδύ μεταβολισμό που μοιάζουν με πεθαμένα. Κάποια από αυτά, σύμφωνα με την έκθεση, είναι πιθανό να πολλαπλασιάζονται τόσο αργά, που να μην διαιρούνται για πολλά εκατομμύρια χρόνια.


Σύμφωνα με τον Χέιζεν, οι επιστήμονες εξετάζουν επίσης την πιθανότητα η ζωή στη Γη να ξεκίνησε στα βάθη του πλανήτη. «Υπάρχει ό,τι χρειάζεται, για να δημιουργηθεί η ζωή. Θεωρούμε το βαθύ υπέδαφος ως ακραίο, όμως στην πραγματικότητα είναι αρκετά προστατευμένο από αστεροειδείς ή από ηφαιστειακές εκρήξεις. Τα βαθιά πετρώματα κάτω από την επιφάνεια αποτελούν ένα ωραίο ασφαλή παράδεισο», τονίζει.


Ακόμα, δεν αποκλείεται η πιθανότητα οι πρώτες μορφές ζωής (μικροοργανισμοί) να ήρθαν από τον Άρη κρυμμένοι σε κάποιο βράχο που κατέληξε στη Γη. «Είναι πιθανό κάθε κύτταρο στη Γη κατάγεται από ένα αρειανό. Δεν πρόκειται για τρελή επιστημονική φαντασία», δήλωσε ο Χέιζεν.


Επίσης, οι επιστήμονες βρήκαν ιούς βαθιά μέσα στη Γη, οι οποίοι, αντίθετα με τους συγγενείς τους στην επιφάνεια του πλανήτη, αρκούνται απλώς να εισάγουν τα γονίδιά τους στα βακτήρια, χωρίς να επιδιώκουν την επιθετική αναπαραγωγή τους, μάλλον περιμένοντας υπομονετικά καλύτερες συνθήκες.


Μεταξύ άλλων, η έκθεση «Βαθύς Άνθρακας» συνιστά να μελετηθεί πιο εξονυχιστικά η υπόγεια βιόσφαιρα, για να διασφαλιστεί ότι στο μέλλον οι μικροοργανισμοί δεν θα αχρηστεύσουν φιλόδοξα σχέδια, όπως η ταφή των πυρηνικών αποβλήτων ή του διοξειδίου του άνθρακα στο πλαίσιο καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.


Στο στόχαστρο των ερευνητών του Παρατηρητηρίου βρίσκονται οι υδρογονάνθρακες, καθώς εξετάζεται κατά πόσο υπάρχουν σε εξέλιξη και άλλες υπόγειες γεωχημικές διαδικασίες στο υπέδαφος, οι οποίες οδηγούν σε δημιουργία πετρελαίου και φυσικού αερίου, πέρα από τις ήδη γνωστές. Επίσης, εξετάζεται η παρουσία διαμαντιών, τα οποία σχηματίζονται από άνθρακα υπό υψηλή πίεση στο βάθος της Γης, πολύ κάτω από το όριο που μπορούν να φθάσουν οι ανθρώπινες γεωτρήσεις.


Στο επίκεντρο βρίσκεται και ο λεγόμενος «χαμένος άνθρακας», δηλαδή πού ακριβώς βρίσκεται εξαφανισμένο και δεσμευμένο ένα μεγάλο μέρος του υπόγειου άνθρακα, ο οποίος αλλιώς θα βρισκόταν πάνω από την επιφάνεια.






0 Response to " Μικρόβια <ζόμπι> κάτω από το έδαφος "

Δημοσίευση σχολίου