newscity1.net

Τι μπορεί να προκαλέσει στο σώμα μας η συχνή κατανάλωση αναψυκτικών τύπου κόλα

Η συχνή κατανάλωση αναψυκτικών τύπου κόλα μπορεί να υπονομεύει την υγεία των οστών
συμβάλλοντας στην οστεοπόρωση; Σύμφωνα με μελέτη ερευνητικής ομάδας του πανεπιστημίου Tufts της Βοστώνης, τα συγκεκριμένα αναψυκτικά συνδέονται με χαμηλή οστική πυκνότητα, κυρίως σε γυναίκες άνω των 50 ετών.




Καφεΐνη και φωσφορικό οξύ απειλούν τα οστά

Υπάρχουν έρευνες που έχουν δείξει ότι όλα τα ανθρακούχα αναψυκτικά έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην οστική πυκνότητα. Όπως επίσης ότι συνδέονται με κατάγματα σε νεαρά κορίτσια. Όμως η συγκεκριμένη μελέτη – στην οποία συμμετείχαν γυναίκες και άντρες 29 – 86 ετών – εστίασε το ενδιαφέρον της μόνο στα ποτά τύπου κόλα, επειδή περιέχουν έναν συνδυασμό καφεΐνης και φωσφορικού οξέος. Πρόκειται για δύο ουσίες που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τα οστά. Εξετάστηκε επίσης η δράση κ της κόλα διαίτης όπως και των αναψυκτικών κόλα χωρίς καφεΐνη.

Όπως παρατήρησαν οι ερευνητές, η μέση οστική πυκνότητα όσων μεσηλίκων κατανάλωναν τακτικά αυτά τα αναψυκτικά ήταν σημαντικά χαμηλότερη – κυρίως στην περιοχή των ισχίων – σε σχέση με αυτούς που δεν τα έπιναν. Μάλιστα το φαινόμενο εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες, ίσως επειδή οι πρώτες υστερούν λόγω ορμονικών ανακατατάξεων και έλλειψης κίνησης. Επίσης σημείωσαν ότι κάποιες επιδράσεις του φωσφορικού οξέος στον οργανισμό δεν έχουν εξηγηθεί ακόμα – πάντως φαίνεται ότι εμποδίζει την απορρόφηση ασβεστίου.

Όχι στα αναψυκτικά, ναι στους χυμούς

Τα παραπάνω ενισχύει και η σχετική έρευνα που διενήργησε το νορβηγικό πανεπιστήμιο του Όσλο (Τμήμα Προληπτικής Ιατρικής και Επιδημιολογίας) σε συνεργασία με το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, από όπου προέκυψε ότι η συχνή κατανάλωση αναψυκτικών σε συνδυασμό με σπάνια πρόσληψη φρούτων και λαχανικών μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στον σκελετό μειώνοντας την οστική πυκνότητα.

Τι μπορούν να κάνουν οι γυναίκες; Να ξεχάσουν σιγά-σιγά τα αναψυκτικά και να προσθέσουν περισσότερα φρούτα, φυσικούς χυμούς και λαχανικά στη διατροφή τους.







0 Response to " Τι μπορεί να προκαλέσει στο σώμα μας η συχνή κατανάλωση αναψυκτικών τύπου κόλα "

Δημοσίευση σχολίου