newscity1.net

Ποιες τροφές δεν τρώνε οι γιατροί και γιατί

Υπάρχουν τροφές που ο ιατρικός κλάδος θεωρεί απαγορευμένες και τις αποφεύγει όπως…
η γάτα το νερό.Δείτε ποιες είναι και τι εξήγηση δίνουν για την κάθε μία ξεχωριστά, και θα αναθεωρήσετε πολλά στη διατροφή σας…
χωρίς, βέβαια, να σημαίνει ότι θα ακολουθήσετε τις συνήθειές τους κατά γράμμα.





Παγωτό

Μάλλον θα σας έρθει κεραμίδα εάν ακούσετε τι έχουν να πουν οι γιατροί για το παγωτό.

“Πρόκειται για τη χειρότερη τροφή για τους ανθρώπους”, λέει ο Dr. Hirt. “Είναι γεμάτο με χημικά, ορμόνες και παστεριωμένα γαλακτοκομικά. Η παστερίωση μεταβάλλει τις πρωτείνες του γάλακτος. Περιέχει κορεσμένα λίπη και το χειρότερο όλων, ζάχαρη”. Το frozen yogurt όμως;

Frozen Yogurt
Και τι έχει να πει για το frozen yogurt; “Δεν είναι και πολύ καλύτερο. Περιέχει ζάχαρη, η οποία έχει καταστρέψει τον ανθρώπινο πολιτισμό περισσότερο από οποιοδήποτε συστατικό”.

Φρούτα και λαχανικά
Όχι όλα βέβαια, απλώς αυτά που περιέχουν τα περισσότερα φυτοφάρμακα. Ο Dr. Chandra προτείνει να επιλέγουμε τα βιολογικά. Αποφύγετε τα πάντα που σας θυμίζουν το μάθημα της χημείας που κάνατε στο σχολείο. Π.χ. βενζοϊκό νάτριο + βρωμικό κάλιο = τροφή-που-δεν-θα-βάλω-στο-στόμα-μου”.

Πόσα φρούτα και λαχανικά πρέπει να τρώω;
Οι ειδικοί προτείνουν 5 με 9 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως. Μπορεί να σας φαίνεται πολύ αλλά εάν τα καταναλώνετε σαν σνακ αντί για πατατάκια θα συνειδητοποιήσετε ότι δεν είναι

Αναψυκτικά, χυμοί και energy drinks
Όλοι ξέρουμε ότι είναι από τα χειρότερα πράγματα που μπορεί να πιει κάποιος “λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και της οξύτητας”, λέει ο Dr. Chandra. “Είναι τοξικά για τα δόντια σας και προκαλούν έλλειψη ασβεστίου. Επιπλέον προκαλούν παχυσαρκία λόγω της ζάχαρης που περιέχουν. Γι’ αυτό αφήστε τις δικαιολογίες και απλά φορντίστε να τα αποφεύγετε”. Και σε αυτό συμφωνούν όλοι οι γιατροί.

“Τα αναψυκτικά είναι καραμέλες σε υγρή μορφή”, μας επιβεβαιώνει ο Dr. Tolcher. “Επιλέξτε να φάτε ένα μήλο αντί να πιείτε χυμό μήλου, οι περισσότεροι χυμοί άλλωστε το αναγράφουν στη συσκευασία ξεκάθαρα “δεν περιέχει φρούτα!”. Όσο για τα energy drinks: “Πολλά διεγερτικά”, εξηγεί ο Dr. Pacheco. “Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι προκαλούν καρδιακά προβλήματα. Η καφείνη είναι ασφαλής επιλογή αλλά σε λογικές ποσότητες”.

Τροφές με τεχνητά χρώματα
“Εάν βλέπετε ότι περιέχει χρώμα με έναν αριθμό δίπλα, στρίψτε γωνία αμέσως”, συμβουλεύει ο Dr. Chandra. “Συστατικά όπως το κίτρινο#5 (ταρτραζίνη), το κόκκινο#40, και το μπλε #1 προέρχονται από πίσσες λιθανθράκων και έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις. Το κίτρινο#5 έχει συνδεθεί αποδεδειγμένα με τον καρκίνο και τη ΔΕΠ-Υ.

Δηλαδή;
Πολλά τεχνητά χρώματα απαγορεύτηκαν στην Ευρώπη μετά από έρευνες οι οποίες απέδειξαν ότι είναι βλαβερά και μετά τις αντιδράσεις των καταναλωτών. Ωστόσο, στις ΗΠΑ επιτρέπονται ακόμη παρόλο που είναι τοξικά.

Αλλαντικά
“Πρόκειται για τη χειρότερη μορφή επεξεργασμένων τροφίμων καθώς περιέχουν πολλά λιπαρά, αλάτι και συντηρητικά”, μας εξηγεί ο Dr. Chandra. “Η κατανάλωση των αλλαντικών έχει συνδεθεί με τον καρκίνο του στομάχου, μεταξύ άλλων”. Να θυμάστε ότι σε αυτά περιλαμβάνονται και τα λουκάνικα.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από τα αλλαντικά;
“Έχουν συνδεθεί με τον καρκίνο του στομάχου και άλλες ασθένειες”, επισημαίνει ο Dr. Maroon.

Επεξεργασμένο κοτόπουλο και ψάρια ιχθυοτροφείου
Όσον αφορά στο κοτόπουλο και στα ψάρια, οι άνθρωποι πιστεύουν συνήθως ότι είναι απόλυτα ασφαλές να τρώνε αυτή τη μορφή άπαχης πρωτεϊνης. Αλλά εάν δεν διαβάζετε αυτά που αναγράφονται στη συσκευασία, τότε μπορεί να έχετε πρόβλημα στο τέλος. “Τα πουλερικά αρρωσταίνουν από διάφορες ασθένειες που κολλάμε κι εμείς”, λέει ο Dr. Hirt. “Επιπλέον, τα φορτώνουν με χημικά όπως αρσενικό και άλλες τοξίνες. Οι άνθρωποι θα πρέπει να καταλάβουν ότι όταν τρώνε ένα μη υγιές ζώο θα καταλήξουν και εκείνοι μη υγιείς”.

Γιατί το επεξεργασμένο κοτόπουλο και τα ψάρια ιχθυοτροφείου είναι επικίνδυνα;
“Τα πουλερικά αρρωσταίνουν από διάφορες ασθένειες που κολλάμε κι εμείς”, λέει ο Dr. Hirt. “Επιπλέον, τα φορτώνουν με χημικά όπως αρσενικό και άλλες τοξίνες. Οι άνθρωποι θα πρέπει να καταλάβουν ότι όταν τρώνε ένα μη υγιές ζώο θα καταλήξουν και εκείνοι μη υγιείς”.

Σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη

“Το συγκεκριμένο συστατικό εφευρέθηκε για να μειωθεί το κόστος”, μας εξηγεί ο Dr. Pacheco, ο οποίος είναι εναντίον του συγκεκριμένου γλυκαντικού που προκαλεί διαβήτη. “Το συγκεκριμένο γλυκαντικό παρακάμπτει την ρυθμιστική οδό της γλυκόζης με αποτέλεσμα η φρουκτόζη να αποθηκεύεται ως λίπος ευκολότερα. Το σιρόπι καλαμποκιού είναι από τις κύριες αιτίες της αύξησης της παχυσαρκίας.

Πώς μπορούμε να το αποφύγουμε;
“Πριν αγοράσω οτιδήποτε διαβάζω τα συστατικά που περιέχει”, λέει ο Dr. Chandra. Επιπλέον, οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες όπως το Splenda και η Nutrasweet (ασπαρτάμη) θα πρέπει να αποφεύγονται. “Η ασπαρτάμη αποδείχθηκε καρκινογόνος για τα ποντίκια. Η στέβια ίσως είναι ασφαλής επιλογή, παρόλα αυτά”.

Τρανς λιπαρά και υποκατάστατα λιπαρών
“Τείνουν να εκλείψουν γενικά αλλά εάν βλέπετε στα συστατικά ‘μερικώς υδρογονομένα’ μην τα πλησιάζετε”, μας πληροφορεί ο Dr. Chandra. “Τα συστατικά αυτά βουλώνουν τις αρτηρίες και οδηγούν σε έμφραγμα και εγκεφαλικό, όπως αποδεικνύουν οι έρευνες”. Δεν είναι δύσκολο να τα αποφύγετε.

Πώς θα αποφύγουμε τα λιπαρά και τα υποκατάστατά τους;
“Θα τα απαγορεύσουν εντελώς”, λέει ο Dr. Tolcher, κι έτσι δεν θα δυσκολευτείτε να τα αποφύγετε. Τα υποκατάστατα όμως των λιπαρών, όπως το Olestra και το Olean, θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν. “Τα βρίσκουμε συνήθως στα πατατάκια που δεν περιέχουν λιπαρά και προκαλούν πεπτικά προβλήματα και αναστέλλουν την απορρόφηση κάποιων βιταμινών. Στον Καναδά έχουν απαγορευτεί”, λέει ο Dr. Chandra.

Μη παστεριωμένο γάλα
Το εν λόγω γάλα είναι ιδιαίτερα βλαβερό καθώς περιέχει βακτήρια. Ο Dr. Maroon συστήνει βιολογικό γάλα καθώς τα “αντιβιοτικά και οι ορμόνες είναι ένα θέμα”.

Λευκό αλεύρι
“Μιλάμε για το αλεύρι που έχει υποστεί επεξεργασία”, εξηγεί ο Dr. Chandra. “Είναι ανώφελο να αφαιρούμε το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά φύτρο του σιταριού και στη συνέχεια να το αντικαθιστούμε με κάτι άλλο, όπως η θειαμίνη π.χ. Αυτό όμως συμβαίνει, πιστεύω, για να μην ταγκίσει το προϊόν και να έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής… Είναι προτιμότερο να τρώτε φρέσκο ψωμό από ανεπεξέργαστο αλεύρι”.

Και το σιτάρι;
Ο Dr. Hirt πιστεύει ότι το γενετικά τροποποιημένο σιτάρι είναι επιβλαβές. “Εάν οι άνθρωποι απέφευγαν τη γλουτένη και τα γαλακτοκομικά, το 75 τοις εκατό των προβλημάτων υγείας θα εξαφανιζόταν”. Φυσικά εάν καταναλώνεται με μέτρο είναι σχετικά ασφαλές Αλλά μην το παρακάνετε.

“Οι “λευκές” τροφές, όπως οι πατάτες, το ρύζι, το αλεύρι, τα μακαρόνια, το ψωμί και η ζάχαρη, έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη ο οποίος ανεβάζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα πολύ γρήγορα και μας κάνει να θέλουμε να ξαναφάμε”, λέει ο Dr. Maroon.

Συσκευασμένα τρόφιμα
Για την ακρίβεια, μιλάμε για τα επεξεργασμένα τρόφιμα γενικότερα. Φυσικά υπάρχουν και γιατροί που τα τρώνε αλλά εκείνοι με τους οποίους μιλήσαμε εμείς τα αποφεύγουν.
“Σε γενικές γραμμές, τα φαγητά που είναι συσκευασμένα περιέχουν πολλά συντηρητικά για να μπορούν να παρεμείνουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ για μεγάλο χρονικό διάστημα”, μας εξηγεί ο Dr. Chandra.

Το να παραλείπετε γεύματα είναι προτιμότερο από το να τρώτε κακής ποιότητας τροφές
Στην ουσία, λέει ο Dr. Hirt δεν έχουμε καμιά δικαιολογία για να φάμε αυτού του είδους τα φαγητά. “Κανείς δεν πέθανε ποτέ επειδή παρέλειψε ένα γεύμα. Εάν βιάζεστε, πιείτε λίγο νερό και φάτε μόλις μπορέσετε να βρείτε κάτι αξιοπρεπές”. Αυτό δεν σημαίνει ότι σας παροτρύνει να παραλείπετε γεύματα αλλά μάλλον να παραλείπετε τα κακής ποιότητας γεύματα. “Καλύτερα να πεινάω παρά να δηλητηριαστώ”.

Κονσέρβες
Όταν αναφερόμαστε σε κονσέρβες και εμφιαλωμένο νερό, δεν είναι αυτή καθαυτή η τροφή που απασχολεί τους γιατρούς. Το BPA που μπορεί να περιέχεται στις κονσέρβες είναι εκείνο που τους προκαλεί ανησυχία, κι ο Dr. Maroon φθάνει στο σημείο να λέει ότι θα κατανάλωνε τις συγκεκριμένες τροφές μόνο στην περίπτωση που αποδεδειγμένα δεν περιείχαν BPA.







0 Response to " Ποιες τροφές δεν τρώνε οι γιατροί και γιατί "

Δημοσίευση σχολίου