newscity1.net

Φαγούρα στο σώμα: Δείτε όλες τις πιθανές αιτίες

Η φαγούρα στο δέρμα είναι μια δυσάρεστη, ερεθιστική αίσθηση που σας κάνει να θέλετε να
ξυστείτε. Επίσης γνωστή και ως κνησμός, η φαγούρα στο δέρμα μπορεί να είναι αποτέλεσμα
ενός εξανθήματος ή κάποιας άλλης πάθησης, όπως η ψωρίαση, ή η δερματίτιδα.
Ανάλογα με την αιτία για την φαγούρα, το δέρμα σας μπορεί να φαίνεται φυσιολογικό, ή μπορεί να είναι κόκκινο, τραχύ, να έχει εξογκώματα ή κ μικρές φουσκάλες. Σε κάθε περίπτωση, μπορεί να υποδεικνύει κάποιο βαθύτερο πρόβλημα υγείας.

Οι βασικές αιτίες φαγούρας στο σώμα είναι:

Ξηρό δέρμα

Αν δεν έχετε καθόλου εμφανή σημάδια, ερυθρότητα, τραχύ δέρμα ή μικρά σπυράκια στην περιοχή που έχετε φαγούρα, τότε μια πολύ πιθανή αιτία είναι η ξηροδερμία. Το ξηρό δέρμα συνήθως προκύπτει από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως αυξημένη ζέστη ή κρύο με χαμηλή υγρασία, μακροχρόνια χρήση κλιματιστικού ή κεντρικής θέρμανσης και το πολύ συχνό πλύσιμο στο μπάνιο.

Δερματικές παθήσεις και εξανθήματα

Πολλές δερματικές παθήσεις προκαλούν φαγούρα, συμπεριλαμβανομένων του εκζέματος (δερματίτιδα), της ψωρίασης, της ψώρας, των ψειρών, της ανεμοβλογιάς και της κνίδωσης. Η φαγούρα συνήθως επηρεάζει συγκεκριμένα σημεία στο σώμα και συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως το κόκκινο, ερεθισμένο δέρμα ή τα μικρά σπυράκια και φουσκάλες.

Εσωτερικές ασθένειες

Αυτές περιλαμβάνουν την ηπατική νόσο, τη δυσανεξία στη γλουτένη (κοιλιοκάκη), τη νεφρική ανεπάρκεια, την αναιμία (ανεπάρκεια σιδήρου), προβλήματα του θυρεοειδούς και κάποια είδη καρκίνων, όπως λευχαιμία και λέμφωμα. Η φαγούρα συνήθως επηρεάζει ολόκληρο το σώμα.

Διαταραχές των νεύρων

Παθήσεις που επηρεάζουν το νευρικό σύστημα, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο σακχαρώδης διαβήτης και ο έρπης ζωστήρας, μπορεί να προκαλέσουν κνησμό.

Ερεθισμός και αλλεργικές αντιδράσεις

Το μαλλί από το οποίο φτιάχνονται πολλά είδη ρουχισμού, τα χημικά, τα σαπούνια και άλλες ουσίες μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα και να προκαλέσουν κνησμό. Μερικές φορές μια ουσία, όπως ο δηλητηριώδης κισσός ή τα καλλυντικά, προκαλούν αλλεργική αντίδραση και αυτή εκδηλώνεται και με κνησμό μεταξύ άλλων συμπτωμάτων. Οι διατροφικές αλλεργίες μπορεί επίσης να προκαλέσουν έντονη φαγούρα στο δέρμα.

Φάρμακα

Αντιδράσεις σε φάρμακα, όπως αντιβιοτικά, αντιμυκητιασικά, ή φάρμακα για τον πόνο, μπορεί να προκαλέσουν εκτεταμένα εξανθήματα και κνησμό.

Εγκυμοσύνη

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μερικές γυναίκες βιώνουν φαγούρα στο δέρμα, ειδικά στην κοιλιά, τους μηρούς, το στήθος και τα χέρια. Επίσης, κάποιες άλλες δερματικές παθήσεις, όπως η δερματίτιδα, μπορεί να επιδεινωθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.






0 Response to " Φαγούρα στο σώμα: Δείτε όλες τις πιθανές αιτίες "

Δημοσίευση σχολίου