newscity1.net

Yπάρχουν εξωγήινοι και στο παρελθόν έχουν επισκεφθεί τη Γη!

Ο γαλαξίας μας πρέπει να σφύζει από εξωγήινη ζωή, έχουν δηλώσει δύο διακεκριμένοι
Αμερικανοί αστρονόμοι ενώπιον μιας Επιτροπής του Αμερικανικού Κογκρέσου, εκφράζοντας μάλιστα
την άποψη ότι θα πρέπει να υπάρχουν «πολλοί εξελιγμένοι πολιτισμοί στο σύμπαν».

Ο Διευθυντής του προγράμματος SETI για αναζήτηση νοήμονος ζωής στο σύμπαν (SETI: Search for Extra-Terrestrial Intelligence) του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Δρ Dan Werthimer, καθώς και ο γνωστός αστρονόμος του SETI Δρ Seth Shostak τον Μάιο του 2014 δήλωσαν ενώπιον της Επιτροπής γι τν Επιστήμη, το Διάστημα και την Τεχνολογία του Αμερικανικού Κογκρέσου, ότι «θα ήταν πολύ παράξενο εάν ήμασταν μόνοι στο σύμπαν».

Οι δύο επιστήμονες παρουσιάστηκαν ενώπιον της Επιτροπής του Κογκρέσου, ζητώντας συνέχιση της χρηματοδότησης του πασίγνωστου και από κινηματογραφικές ταινίες προγράμματος SETI, λέγοντας ότι «δεν τίθεται θέμα εάν υπάρχει εξωγήινη ζωή, αλλά πότε θα εντοπιστεί».

Είπαν επίσης ότι η πιθανότητα μικροβιολογικής ζωής σε άλλους πλανήτες είναι 100%, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα νοήμονος ζωής. Παράλληλα, τόνισαν ότι μόνο στον δικό μας γαλαξία πρέπει να υπάρχουν 10- 80 δισεκατομμύρια πλανήτες όμοιοι με την Γη, δηλαδή πλανήτες, οι οποίοι βρίσκονται σε τέτοια απόσταση από το άστρο τους που να μπορούν να φιλοξενήσουν ζωή, όπως την γνωρίζουμε εμείς στη Γη (habitable zone).

«Υπάρχουν τρισεκατομμύρια πλανήτες στον γαλαξία μας. Οπότε, πιστεύουμε ότι ο γαλαξίας μας θα σφύζει από ζωή», τόνισε ο Διευθυντής του προγράμματος SETI ενώπιον της Επιτροπής.Εδώ και 75 χρόνια, είπε, οι επιστήμονες στέλλουν ραδιοσήματα και τηλεοπτικά σήματα στο διάστημα. Θεωρούμε, πρόσθεσε, ότι και οι εξωγήινοι στέλλουν παρόμοια σήματα στο σύμπαν, ίσως και σήματα λέιζερ.

«Σε ορισμένα πανεπιστήμια έχουμε ερευνητές, οι οποίοι ψάχνουν ακριβώς αυτά τα σήματα λέιζερ από εξωγήινους. Δεν βρήκαμε ακόμη τον ΕΤ, αλλά κοιτάξτε, μόλις τώρα μαθαίνουμε πώς να ψάχνουμε για εξωγήινη ζωή. Είμαστε πάντως αισιόδοξοι ότι θα τον βρούμε», είπε.

Σημείωσε ότι η Γη υπάρχει εδώ και πέντε δισεκατομμύρια χρόνια και τα τελευταία 500 εκατ. χρόνια εμφανίστηκε νοήμων ζωή στον πλανήτη μας.«Υπάρχουν πλανήτες που έχουν μια ηλικία διπλάσια της Γης, δέκα δηλαδή δισεκατομμύρια χρόνια. Για αυτό τον λόγο θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχουν πολλοί εξελιγμένοι πολιτισμοί εκεί στ σύμπαν», υπογράμμισε.

Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι «θα ήταν πολύ παράξενο να ήμασταν μόνοι στο σύμπαν» λέγοντας ότι μόνο ένας «στενόμυαλος άνθρωπος δεν θα είχε την περιέργεια να ψάξει για ζωή στο σύμπαν».
Ερωτηθείς πώς θα προσδιόριζε την επιτυχία του προγράμματος SETI, είπε ότι «όταν εντοπίσουμε ραδιοσήματα από άλλους πολιτισμούς, τότε θα αποδείξουμε ότι δεν είμαστε μόνοι στο σύμπαν. Τότε θα μιλούμε για επιτυχία του προγράμματος».

Ωστόσο, ανέφερε ότι το SETI δεν πρόκειται να προβεί βεβιασμένα σε μια ανακοίνωση για ύπαρξη εξωγήινης ζωής, εάν προηγουμένως δεν είναι βέβαιο ότι το σήμα που λήφθηκε είναι από εξωγήινο πολιτισμό.Ο κ. Werthimer ανέφερε ότι δυστυχώς μόνον 24 επιστήμονες έχουν αφιερώσει τις έρευνές τους στον εντοπισμό εξωγήινης ζωής.

«Τα δύο τρίτα εξ’αυτών είναι στις ΗΠΑ. Αλλά επειδή η χρηματοδότηση δεν είναι αρκετή, κινδυνεύουμε να σταματήσουμε το πρόγραμμα και να κλείσουμε τα δύο μεγαλύτερα τηλεσκόπια που έχουμε στη διάθεσή μας», είπε, προκαλώντας μεγάλη απογοήτευση στο σύνολο των μελών της Επιτροπής.Ο κ. Werthimer ανέφερε επίσης ότι οι Κινέζοι, οι Αυστραλοί και οι Νοτιοαφρικανοί κατασκευάζουν νέα τηλεσκόπια για εντοπισμό εξωγήινης ζωής και προειδοποίησε τα μέλη της Επιτροπής ότι «οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να χάσουν την πρωτιά».

Εξάλλου στις δικές του δηλώσεις, ο ανώτερος αστρονόμος του SETI Δρ Seth Shostak ερωτηθείς από μέλος της Επιτροπής κατά πόσον πιστεύει ότι υπάρχει ζωή εκτός του πλανήτη Γη, είπε «ναι, πιστεύω ότι βρίσκονται κάπου εκεί στο σύμπαν» για να προσθέσει ωστόσο ότι «σήμερα αυτό δεν έχει ακόμη αποδειχθεί».


«Αλλά πιστεύω ότι τα πράγματα θα αλλάξουν και μάλιστα θα δούμε την αλλαγή στη διάρκεια της ζωής όλων μας εδώ στην αίθουσα», τόνισε.

Ο κ. Shostak είπε ότι υπάρχουν δισεκατομμύρια άστρα, έτσι «θα ήταν εξαιρετικά παράξενο να ήμασταν μόνοι στο σύμπαν. Το γεγονός, είπε, ότι ακόμη δεν εντοπίσαμε εξωγήινη ζωή έγκειται στο ότι το σύμπαν είναι τόσο τεράστιο και αχανές που ακόμη μελετούμε ένα πολύ μικρό μέρος του λόγω έλλειψης χρηματοδότησης».

Για όσους αμφισβητούν την χρησιμότητα του προγράμματος SETI, o κ. Shostak είπε ότι «είναι εύκολο να κοροϊδεύει κάποιος το θέμα της αναζήτησης εξωγήινης ζωής. Όμως να θυμίσω ότι πριν αιώνες χλεύαζαν όσους έλεγαν ότι η Γη είναι στρογγυλή».

Πρόσθεσε ότι «είμαστε η πρώτη γενιά επιστημόνων που διαθέτουμε τόσο την γνώση όσο και την τεχνολογία για να ψάξουμε».

«Εάν εντοπίσουμε εξελιγμένη εξωγήινη ζωή, αυτό θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη ανακάλυψη της ανθρωπότητας», τόνισε.

Ανέφερε ακόμη ότι ένα τραγούδι των Beatle’s στάλθηκε από την ΝΑΣΑ στο διάστημα. Όπως είπε ο κ. Shostak, το τραγούδι του θρυλικού συγκροτήματος με τίτλο “Across the Universe” στάλθηκε στο σύμπαν από την ΝΑΣΑ το 2008.

Χαριτολογώντας, ανέφερε ότι «δεδομένου ότι η μετάδοση του τραγουδιού έγινε με στόχο να φθάσει στον Πολικό Αστέρα, ο οποίος βρίσκεται 431 έτη φωτός μακριά από τη Γη, ίσως να μην μάθουμε σύντομα εάν στους εξωγήινους αρέσουν οι Beatles».

Ένα μέλος του Κογκρέσου ρώτησε τους επιστήμονες κατά πόσον παρακολουθούν το ντοκιμαντέρ του History Channel με τίτλο «Αρχαίοι εξωγήινοι» και εάν πιστεύουν ότι εξωγήινα όντα μας έχουν επισκεφθεί στο παρελθόν ή εάν ζουν ανάμεσά μας.

Και οι δύο εξέφρασαν την άποψη ότι δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι εξωγήινα όντα μας επισκέφθηκαν στο παρελθόν και πρόσθεσαν ότι εάν σήμερα μας επισκέπτονταν, τότε δεν θα μπορούσε καμία κυβέρνηση να το κρατήσει μυστικό.

«Εάν ήταν πραγματικά σήμερα εδώ ανάμεσά μας, τότε πιστεύω ότι όλοι θα το γνώριζαν», κατέληξε ο κ. Werthimer.





0 Response to " Yπάρχουν εξωγήινοι και στο παρελθόν έχουν επισκεφθεί τη Γη! "

Δημοσίευση σχολίου