newscity1.net

Κορoνοϊός: Πώς γεννήθηκε η θεωρία συνωμοσίας για τα τσιπάκια στα εμβόλια

 Από όλες τις θεωρίες συνωμοσίας που έκαναν την εμφάνισή τους μαζί με την πανδημία του κορωνοϊού, η πιο «ανθεκτική», φαίνεται ότι είναι αυτή που υποστηρίζει ότι μέσα στα εμβόλια κατά του Covid-19 περιέχονται και τσιπάκια που εισάγωνται στο σώμα μας μέσω των εμβολίων. 

Φυσικά, η συγκεκριμένη θεωρία συνωμοσίας δεν είναι η πιο περίεργη: έχουν γίνει απίστευτες συνδέσεις της πανδημίας με τα δίκτυα 5G, σενάρια… κλοπής ή αλλοίωσης του DNA, θεωρίες παγκόσμιας συνωμοσίας για μαζικό έλεγχο και εγκαθίδρυση ενός είδους δικτατορίας και πάει λέγοντας και… κλαίγοντας.

Η θεωρία για το… τσιπάκι
Ωστόσο, η θεωρία για το τσιπάκι μέσα στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού μοιάζει να έχει κερδίσει πολύ έδαφος ανάμεσα σε πολίτες που μοιάζουν να βλέπουν παντού τους «κακούς Άλλους» να εξυφαίνουν σκοτεινά σχέδια σε βάρος των «απλών ανθρώπων» και να ετοιμάζουν «κατάλυση της ελευθερίας και της ατομικότητάς μας».

 
Κατ’ αρχάς, ας πούμε κάτι προφανές: τα εμβόλια δεν περιέχουν κανένα τσιπάκι, κανενός είδους μηχανή διαρκούς παρακολούθησης όσων τα κάνουν. Αντιθέτως, το μόνο που κάνουν είναι να μας προστατεύουν από έναν εξαιρετικά επικίνδυνο και απρόβλεπτο ιό, ο οποίος επί σχεδόν ενάμιση χρόνο σάρωσε όλο τον πλανήτη.

Κι όμως, παρά τις αποδείξεις, παρά το χιούμορ, παρά τον χλευασμό σε βάρος όσων πιστεύουν τη συγκεκριμένη θεωρία συνωμοσίας, οι ακόλουθοί της είναι πολλοί: σε δημοσκόπηση στις ΗΠΑ, τον περασμένο Μάρτιο, το 42% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι πιστεύει σε κάποια από τις θεωρίες συνωμοσίας για την πανδημία. Η ίδια έρευνα έδειξε ότι το 16% των Αμερικανών είναι αρνητές της πανδημίας, ενώ το 7% δεν εμπιστεύονται τους θεσμούς και το σύστημα.

Τι είπε ο Μπιλ Γκέιτς
Ο αριθμός είναι πολύ μεγάλος, ανησυχητικά μεγάλος και θέτει σε κίνδυνο τους στόχους για ανοσία αγέλης, καθώς σταδιακά εξαντλούνται τα αποθέματα των υποστηρικτών των εμβολίων που έσπευσαν να εμβολιαστούν κατά του κορoνοϊού. Πλέον, πρέπει να πειστούν και αυτοί και είναι πολύ δύσκολο, λόγω των αντιλήψεών τους.

Γυρίζοντας στα τσιπάκια, η έρευνα αποκάλυψε ότι ένας στους 14 ερωτηθέντες πιστεύει ότι γίνεται εισαγωγή τους στο σώμα του μέσω του εμβολίου. Μια άλλη έρευνα έδειξε ότι περίπου ένας στους τέσσερις Αμερικανούς δηλώνει ότι δεν ξέρει αν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Σε προβολή στον συνολικό πληθυσμό, μιλάμε για περίπου 70 εκατομμύρια κόσμο.

Όμως, πώς γεννήθηκε η θεωρία αυτή; Φαίνεται ότι η ρίζα της βρίσκεται κάπου στον Μάρτιο του 2020, όταν ο Μπιλ Γκέιτς, σε συζήτηση που είχε στο Reddit σχετικά με την πανδημία του κορoνοϊού -ήδη είχε δεσμευτεί ότι θα δώσει 1,75 δισ. δολάρια για τη μάχη κατά της πανδημίας-, δήλωσε ότι στο μέλλον είναι πιθανόν όλοι μας να φέρουμε ένα ψηφιακό διαβατήριο υγείας, περίπου όπως συμβαίνει σήμερα με το Πιστοποιητικό Εμβολιασμού.

 
Από τους βιοχάκερ στον… πάστορα
Ο Γκέιτς δεν μίλησε ποτέ για τσιπάκι, ωστόσο, μια μέρα μετά, ένα σουηδικό σάιτ μελλοντολόγων βιοχάκερς -οι οποίοι πιστεύουν στη χρήση σιλικόνης για την βελτίωση του είδους- άρχισαν να συζητούν για το ενδεχόμενο το «διαβατήριο υγείας» στο οποίο αναφέρθηκε ο Γκέιτς να έχει τη μορφή ενός τσιπ που θα εμφυτεύεται στο ανθρώπινο σώμα και θα μπορεί να αποθηκεύει τις σχετικές πληροφορίες.

 
Οι Σουηδοί μπορεί να ενθουσιάστηκαν με την ιδέα τους -η οποία, φυσικά, αποτελούσε ένα τεράστιο λογικό άλμα από τα όσα είπε ο Γκέιτς-, ωστόσο το δημοσίευμα στο σάιτ τους αποτέλεσε την απαρχή της θεωρίας συνωμοσίας, καθώς ένας Αμερικανός πάστορας το είδε, το διάβασε και εν συνεχεία έκανε ένα βιντεοσκοπημένο κήρυγμα εννέα λεπτών στους πιστούς του, η κεντρική ιδέα του οποίου ήταν ότι ο Γκέιτς σκοπεύει να βάλει μέσω των εμβολίων κατά της πανδημίας τσιπάκι σε όλους τους ανθρώπους, συγκρίνοντάς το, μάλιστα, με το «χάραγμα του Θηρίου» από την Αποκάλυψη του Ιωάννου.

 
Όπως μια πυρκαγιά αρχίζει καίγοντας ξερόχορτα πριν θεριέψει, κάπως έτσι απλώθηκε και η συγκεκριμένη θεωρία συνωμοσίας. Και όπως ο ιός μεταλλάσσεται, έτσι μεταλλάχθηκε και η θεωρία συνωμοσίας για το τσιπάκι, αλλάζοντας ανάλογα με το ποιος την διέδιδε και τι ήθελε να περάσει στο ακροατήριό του.

Η περίπτωση του Ρότζερ Στόουν
Και μετά ήρθε ο Ρότζερ Στόουν, ο καταδικασθείς από την έρευνα Μιούλερ πολιτικός σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό τον Απρίλιο του 2020, δήλωσε: «Το αν ο Μπιλ Γκέιτς έπαιξε κάποιο ρόλο στη δημιουργία και εξάπλωση του ιού είναι ένα θέμα ανοιχτό στο διάλογο. Αυτός και άλλοι οπαδοί της παγκοσμιοποίησης σίγουρα τον χρησιμοποιούν προκειμένου να επιβάλλουν υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και τσιπάκια στους ανθρώπους».

Βέβαια, ο Στόουν δεν είναι και ο πλέον αξιόπιστος συνομιλητής, ωστόσο, η δήλωσή του έκανε τάχιστα το γύρο του διαδικτύου και η θεωρία συνωμοσίας απέκτησε και πολιτική «νομιμοποίηση». Όταν μάλιστα ο Στόουν δέχθηκε κριτική για τη δήλωσή του, επέμεινε στη θέση του λέγοντας ότι «η ιδέα ενός τσιπ που θα παρακολουθεί ποιος έχει εμβολιαστεί δεν είναι πιο τρελή από ένα “διαβατήριο εμβολιασμού”».

Ούτως ή άλλως, το κακό είχε γίνει, η διασπορά της θεωρίας συνωμοσίας μέσω των social media πήρε χαρακτηριστικά… πανδημίας και, παρά τις δεσμεύσεις τους για έλεγχο της παραπληροφόρησης για θέματα κορoνοϊού, οι πλατφόρμες χάνουν περίπου το 90% των fake news που διαδίδονται. Και κάπως έτσι, άλλη μια θεωρία συνωμοσίας έβγαλε ρίζες και απλώθηκε σε όλο τον κόσμο.



0 Response to " Κορoνοϊός: Πώς γεννήθηκε η θεωρία συνωμοσίας για τα τσιπάκια στα εμβόλια "

Δημοσίευση σχολίου