newscity1.net

Από που πήραν το όνομά τους 10 ιστορικές συνοικίες της Αθήνας

Οι συνοικίες της Αθήνας έχουν πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες προέλευσης του ονόματός τους. Ο τρόπος που προέκυψαν...
οφείλεται συνήθως σε κάποιον γνωστό κάτοικο της, σε κάποιο συμβάν ή σε ένα χαρακτηριστικό κτίσμα της.
Εσείς γνωρίζετε πως οι παρακάτω 10 ιστορικές συνοικίες πήραν το όνομά τους;



Μπραχάμι
Το Μπραχάμι σήμερα λέγεται επίσημα Άγιος Δημήτριος. Όμως οι περισσότεροι χρησιμοποιούν ακόμα την παλιά του ονομασία. Το όνομα προέκυψε μάλλον από έναν Εβραίο ιδιοκτήτη μεγάλης έκτασης γης, με το Αβραάμ να γίνεται Μπραχάμης και Μπραχάμ Πασάς επί τουρκοκρατίας.

Τζιτζιφιές
Η συνοικία της Καλλιθέας κοντά στην παραλιακή λεωφόρο οφείλει το όνομά της στα δέντρα με το ίδιο όνομα που ευδοκιμούσαν στην περιοχή. Η περιοχή μέχρι και πριν από 50 χρόνια ήταν ολόκληρος συνοικισμός με περισσότερους από 3.000 κατοίκους.

Χαυτεία
Η περιοχή των Χαυτείων είχε γνωρίσει τεράστιες δόξες, αφού επρόκειτο για το πιο κεντρικό σημείο των Αθηνών. Πήρε το όνομά της από τον θρυλικό καφενείο της περιοχής που ανήκε στον Ιωάννη Χάφτα. Αρχικά, τα Χαυτεία αποτελούνταν από τα τετράγωνα της Πατησίων από την οδό Βερανζέρου μέχρι τη Σταδίου. Σήμερα, το όνομα χρησιμοποιείται για το κομμάτι της Αιόλου ανάμεσα στην Πανεπιστημίου και τη Σταδίου.

Εξάρχεια
Ίσως η πιο γνωστή συνοικία του κέντρου της Αθήνας, με πλούσια πολιτική ιστορία ιδίως κατά τον 20ο αιώνα. Πήραν το όνομά τους από τον ιδιοκτήτη ενός μεγάλου για την εποχή καταστήματος που βρισκόταν στην οδό Θεμιστοκλέους, τον Ηπειρώτη Έξαρχο.

Κουκουβάουνες
Στα αρχαία, η σημερινή περιοχή της μεταμόρφωσης, ονομαζόταν Γλαύκεια, που πήρε το όνομά της από την Γλαύκα, δηλαδή την κουκουβάγια, λόγω του μεγάλου πληθυσμού του συγκεκριμένου πουλιού στην περιοχή. Με το πέρασμα του χρόνου και την υποβάθμιση της Γλαύκας σε κουκουβάγια, η περιοχή ονομάστηκε Κουκουβάουνες.

Μεταξουργείο
Λίγο μετά το τέλος της ελληνικής επανάστασης, στην περιοχή του σημερινού Μεταξουργείου, άρχισε να λειτουργεί ένα εργοστάσιο μεταξωτών υφασμάτων, στην ημιτελή κατοικία του πρίγκιπα Κατακουζηνού. Το όνομα της συνοικίας ήταν φυσικό να προκύψει από αυτό.

Πατήσια
Τα Πατήσια, η συνοικία που γνώρισε δόξες και αργότερα υποβαθμίστηκε, δεν είναι απολύτως βέβαιο από που ακριβώς πήρε την ονομασία της. Τα σενάρια είναι αρκετά. Κάποιοι λένε πως η ονομασία προέρχεται από την φράση που έλεγαν τα παιδιά σε έναν Τούρκο Αγά που μεθούσε και τα κυνηγούσε, «Αγά... πάτα ίσια». Η επικρατέστερη όμως προέλευση είναι ότι πήραν το όνομά τους από τον αρχαίο Δήμο Βάτης και συγκεκριμένα από τον επιρρηματικό τύπο Βάτησι.

Κολωνάκι
Η αριστοκρατική συνοικία του κέντρου οφείλει το όνομα της σε ένα μικρό κολωνάκι που βρίσκεται ακόμα στην ομώνυμη πλατεία. Το κολωνάκι αυτό τοποθετήθηκε στο σημείο κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Οι Αθηναίοι της εποχής συνήθιζαν να κάνουν λιτανείες και ιεροτελεστίες για αποφυγή επιδημιών ή άλλων συμφορών. Στα σημεία που κατέληγαν οι λιτανείες έστηναν ένα κολωνάκι. Υπάρχουν αρκετά τέτοια κολωνάκια σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, με αυτό να είναι το πιο γνωστό.

Βουλιαγμένη
Το πολυτελές παραλιακό προάστειο πήρε το όνομα του από την Λίμνη της Βουλιαγμένης, η οποία δημιουργήθηκε από καθίζηση του εδάφους. Το έδαφος λοιπόν βούλιαξε, εξού και το Βουλιαγμένη.

Πετράλωνα
Υπάρχουν πολλά σενάρια για την ρίζα της ονομασίας της ιστορικής συνοικίας της Αθήνας. Το πρώτο λέει πως το όνομα προέρχεται από τα αλώνια που είχαν δημιουργηθεί στην περιοχή και το πετρώδες έδαφός της. Μια άλλη αναφέρεται στο δημοψήφισμα που έκαναν οι κάτοικοι της περιοχής μετά την κατοχή, όπου και αποφασίστηκε η περιοχή να πάρει το όνομά της από τον ήρωα της αντίστασης, Πέτρο Αλωναριώτη.



0 Response to " Από που πήραν το όνομά τους 10 ιστορικές συνοικίες της Αθήνας "

Δημοσίευση σχολίου