newscity1.net

Εννιά σενάρια γύρω από την καταστροφή της Γης!

Δεν είναι λίγες οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας που έχει « γεννήσει » η κινηματογραφική βιομηχανία , με θέμα την καταστροφή της Γης. Άλλοτε ευθύνονται εχθρικοί εξωγήινοι και επικίνδυνα φανταστικά πλάσματα, άλλες φορές μετεωρίτες και
αστεροειδείς και άλλες πανδημίες και θανάσιμοι ιοί. Κι ενώ όλα αυτά τα σενάρια βασίζονται στην αστείρευτη φαντασία ορισμένων ταλαντούχων σεναριογράφων κ σκηνοθετών, υπάρχουν ορισμένοι επιστήμονες που εκφράζουν (πραγματικές) ανησυχίες για το μέλλον του πλανήτη μας.

Υπερθέρμανση του πλανήτη

Η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη απειλή με την οποία είναι αντιμέτωπος ο πλανήτης , όπως συμφωνούν πολλοί επιστήμονες. Εξαιτίας αυτής οι ακραίες καιρικές συνθήκες που παρατηρούνται σε πολλές περιοχές της Γης μπορεί να γίνουν ακόμη πιο… ακραίες:μεγαλύτερη ξηρασία σε ορισμένες περιοχές, πλημμύρες , άνοδος της στάθμης της θάλασσας κ.ά. Η κλιμάκωσητων αλλαγώνθα έχει επιφέρει πείνα, κατάρρευση του οικοσυστήματοςκαιθα μετατρέψουν τη Γη αναμφισβήτητα σε ένα αφιλόξενομέρος για να ζει κανείς.

Αστεροειδής

Υπάρχουν ορισμένοι επιστήμονες που φοβούνται , ότι αυτό που έχει γίνει σενάριο στο Χόλιγουντ, μπορεί όντως να συμβεί στην πραγματικότητα : ένας αστεροειδής να εξαφανίσει τη Γη. Άλλωστε όπως προτείνουν ορισμένοι ειδικοί, οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν όταν ένας αστεροειδής συγκρούστηκε με τη Γη. Το 1908 στην περιοχή Τουνγκούσκα της Σιβηρίας ένας μετεωρίτης κατέστρεψε μια έκταση περίπου 2.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Απειλή πανδημίας

Νέοι παθογόνοι μικροοργανισμοί εμφανίζονται κάθε χρόνο. Πρόσφατα είχαμε τα κρούσματα με SARS ( οξύ αναπνευστικό σύνδρομο ) , τη γρίπη των πτηνών και τoν κορονοϊό MERS. Μια θανατηφόρα ασθένεια θα μπορούσε να μεταδοθεί σαν «αστραπή» στον διασυνδεδεμένο πλανήτη μας. «Η απειλή μιας παγκόσμιας πανδημίας είναι πραγματική» όπως υποστηρίζουν στο βιβλίο τους «Βιολογία» οι συγγραφείς Joseph Miller και ο Ken Miller.

Μηχανική / τεχνητή καταστροφή

Οι φυσικές καταστροφές δεν είναι οι μόνες που φοβίζουν τους επιστήμονες. Το 2011 η επιστημονική κοινότητα συγκλονίστηκε από την αποκάλυψη ότι ερευνητές είχαν κατασκευάσει μια μεταλλαγμένη εκδοχή του ιού της γρίπης των πτηνών H5N1, η οποία ήταν μεταδιδόταν μέσω του αέρα σε κουνάβια. Αυτό πυροδότησε φόβους ότι τεχνητές , θανατηφόρες ασθένειες θα μπορούσαν κατά λάθος να ξεφύγουν από τα επιστημονικά εργαστήρια , ή ακόμη και να απελευθερωθούν σκόπιμα, με αποτέλεσμα το ξέσπασμα μιας παγκόσμιας πανδημίας.

Μύκητες

Αν και οι βακτηριακές απειλές είναι επικίνδυνες , οι μύκητες είναι ακόμη πιο επικίνδυνοι, υποστηρίζει ο David Wake, επιμελητής του μουσείου σπονδυλωτών και ζωολογίας στο πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια. «Είχαμε μια νέα ασθένεια με μύκητες σε αμφίβια, που είχε καταστροφικές συνέπειες» ανέφερε ο ίδιος μιλώντας γι το θανατηφόρο κυτριδιομύκητα που μαστίζει τους πληθυσμούς βατράχων στις ΗΠΑ. Ένας ισοδύναμος θανατηφόρος μύκητας που θα μπορούσε να εξαπλωθεί στον ανθρώπινο πληθυσμό θα ήταν… παντελώς καταστροφικός «καθώς οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν το ίδιο πολλά για την αντιμετώπιση των μυκητιασικών λοιμώξεων, όσο για τις βακτηριακές» πρόσθεσε ο ίδιος μιλώντας στο LiveScience.

Πυρηνικός πόλεμος

Πολλοί επιστήμονες εξακολουθούν να εκφράζουν φόβους ότι το τέλος της Γης θα προέλθει από έναν πυρηνικό πόλεμο… αν τα πυρηνικά όπλα που διαθέτουν πολλές χώρες του κόσμου πέσουν σε «λάθος χέρια».

Επιδρομή από… ρομπότ

Μπορεί ο «Εξολοθρευτής» να είναι μια ταινία επιστημονικής φαντασίας όμως οι δολοφονικές μηχανές δεν απέχουν και πολύ από την πραγματικότητα. Πολλοί επιστήμονες της πληροφορικής πιστεύουν ότι η εποχή που η τεχνητή νοημοσύνη θα ξεπεράσει την ανθρώπινη είναι… κοντά.

Υπερπληθυσμός

Το 18ο αιώνα ο Thomas Malthus είχε προβλέψει ότι η αύξηση του πληθυσμού της Γης θα μπορούσε να προκαλέσει μαζικό λιμό και επιβάρυνση του πλανήτη. Βέβαια , δε συμφωνούν όλοι με την άποψη αυτή: αρκετοί εκφράζουν την άποψη ότι η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού θα σταθεροποιηθεί μέσα στα επόμενα 50 χρόνια και πως η ανθρωπότητα θα βρει τον τρόπο να αποφύγει τις αρνητικές συνέπειες.

Το φαινόμενο της χιονοστιβάδας

Κι ενώ όλα τα παραπάνω σενάρια θα μπορούσαν να συμβούν, οι περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν ότι το φαινόμενο της χιονοστιβάδας με πολλαπλές εκδηλώσεις είναι πιο πιθανό. Για παράδειγμα, η υπερθέρμανση του πλανήτη θα μπορούσε να αυξήσει τον επιπολασμό των παθογόνων και να προκαλέσει αλλαγές στο κλίμα. Εν τω μεταξύ θα επηρεαστούν τα οικοσυστήματα κάνοντας πιο δύσκολη την παραγωγή τροφίμων καθώς δεν θα υπάρχουν μέλισσες για την επικονίαση των φυτών και δέντρα για να συγκρατούν το νερό. Έτσι αντί για μια επική καταστροφή πολλές μικρές αλλαγές θα επιδεινώσουν τη ζωή στη Γη.
0 Response to " Εννιά σενάρια γύρω από την καταστροφή της Γης! "

Δημοσίευση σχολίου