newscity1.net

Γιατί τα σχολικά λεωφορεία είναι κίτρινα;

Η ιστορία του κίτρινου χρώματος στα σχολικά λεωφορεία ξεκινάει αρκετές δεκαετίες πριν και
πιο συγκεκριμένα κάπου στη δεκαετία του 1930 στις ΗΠΑ, όπου και… επιλέχθηκε ως το πλέον κατάλληλο χρώμα για τα εν λόγω οχήματα.
Το κίτρινο είναι ένα χρώμα ζεστό, φωτεινό και
ενεργητικό αλλά και εκτυφλωτικό και εντυπωσιακό συνάμα. Σε όλες τις αποχρώσεις του τραβά την προσοχή μας γρηγορότερα από τα υπόλοιπα χρώματα και γίνεται έτσι αμέσως αντιληπτό.

Όταν κοιτάζουμε, για παράδειγμα, ευθεία μπροστά, μπορούμε να εντοπίσουμε ένα κίτρινο αντικείμενο πολύ πιο γρήγορα από κάποιο με διαφορετικό χρώμα (ακόμη και από το κόκκινο), έστω κι αν αυτό είναι στην άκρη του οπτικού μας πεδίου.

Οι επιστήμονες περιγράφουν αυτό το φαινόμενο ως εξής : «Η περιφερική μας όραση για το κίτρινο χρώμα είναι 1.24 φορές πιο ευαίσθητη απ” ό, τι για το κόκκινο». Επιπλέον, επισημαίνουν ότι οι αποχρώσεις στην παλέτα του κίτρινου είναι περισσότερο ευδιάκριτες για το ανθρώπινο μάτι ακόμη και σε σκοτοπικές συνθήκες (χαμηλός φωτισμός), συγκριτικά με άλλα χρώματα, όπως το κόκκινο ή το πράσινο. Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, επιλέχθηκε το κίτρινο χρώμα για τα σχολικά λεωφορεία με σκοπό την εύκολη αναγνώρισή του τόσο από τους πεζούς όσο και από τους οδηγούς των άλλων οχημάτων στο δρόμο.

Αξίζει, επίσης, να σημειώσουμε εδώ ότι σε καιρικές συνθήκες με ομίχλη ή γενικότερα σε κατάσταση κακοκαιρίας οι οδηγοί μπορούν να διακρίνουν τα κίτρινα αυτοκίνητα αλλά και οποιοδήποτε κίτρινο κινούμενο όχημα αρκετά καθαρά ανάμεσα στα υπόλοιπα που κινούνται στο οδόστρωμα. Γι” αυτό στην πορεία του χρόνου όχι μόνο τα σχολικά λεωφορεία αλλά κ μηχανήματα που εκτελούν εργασίες σε δρόμους έχουν κίτρινη απόχρωση, όπως άλλωστε και οι διαχωριστικές γραμμές οδικών γραμμών. «Αρκετά ατυχήματα λαμβάνουν χώρα καθημερινά στους δρόμους, επειδή ο οδηγός άργησε να αντιληφθεί ένα όχημα που πετάχτηκε ξαφνικά μπροστά του.

Αν αυτό ήταν κίτρινο θα είχε πολύ περισσότερες πιθανότητες να το δει πιο γρήγορα, καθώς το χρώμα και μόνο θα αποτελούσε μια ισχυρή προειδοποίηση!», αναφέρεται σε έκθεση σχετικά με τα ατυχήματα στους δρόμους.










0 Response to " Γιατί τα σχολικά λεωφορεία είναι κίτρινα; "

Δημοσίευση σχολίου