newscity1.net

Πώς το δίκτυο 5G μπορεί να επηρεάσει τις μετεωρολογικές προβλέψεις;

Οι επιστήμονες ανησυχούν για την εφαρμογή δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5G (πέμπτης γενιάς),
επισημαίνοντας ότι θα μπορούσε να επηρεάσουν
σοβαρά τις προβλέψεις των μετεωρολόγων για σοβαρές καταιγίδες και αλλαγές στον καιρό. Το ασύρματο σύστημα 5G που ετοιμάζεται να λανσαριστεί σε ολόκληρο τον κόσμο θα μπορούσε να διαταράξει τα ευαίσθητα δορυφορικά όργανα που χρησιμοποιούν οι μετεωρολόγοι για την παρακολούθηση των αλλαγών στην ατμόσφαιρα.

Οι επιδράσεις του συστήματος 5G θα έχουν ως αποτέλεσμα ασθενέστερες προβλέψεις και ελλιπείς προειδοποιήσεις για μεγάλες καταιγίδες. «Ο τρόπος εισαγωγής και εφαρμογής του δικτύου 5G θα μπορούσε να επηρεάσει και να περιορίσει σημαντικά την ικανότητά μας να προβλέψουμε σοβαρές καταιγίδες», δήλωσε ο Tony McNally του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προβλέψεων.

Η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα των ραδιοσυχνοτήτων που χρησιμοποιούν τα νέα δίκτυα 5G, τα οποία θα μπορούσαν να επιδρούν σε κρίσιμες παρατηρήσεις με παρεμβολές στους δορυφόρους καιρού. Οι δορυφόροι καταγράφουν την ατμόσφαιρα κ μελετούν ποικίλες μεταβλητές όπως υδρατμούς, βροχή, χιόνι, κάλυψη νεφών και πάγου, παράγοντες ιδιαίτερα κρίσιμους για τις μετεωρολογικές προβλέψεις.

Ένα παράδειγμα είναι η συχνότητα 23,8 gigahertz (GHz). Οι υδρατμοί εκπέμπουν ένα ελαφρύ σήμα σε αυτό το συγκεκριμένο φυσικό μήκος κύματος και τα δεδομένα αυτά παρακολουθούνται και μετρώνται από τους μετεωρολόγους. Οι υπεύθυνοι πρόβλεψης στη συνέχεια χρησιμοποιούν αυτές τις πληροφορίες για να υπολογίσουν πώς είναι πιθανό να αναπτυχθεί και να αλλάξει ένα καιρικό σύστημα.

Το πρόβλημα είναι ότι μερικά τηλεφωνικά δίκτυα 5G μπορεί να μεταδίδουν σε συχνότητα παρόμοια με εκείνη που εκπέμπεται από τους υδρατμούς και έτσι θα παράγουν ένα σήμα που μοιάζει πολύ με την φυσική παρουσία τους στην ατμόσφαιρα, οπότε η διάκριση μεταξύ των δυο συχνοτήτων δεν θα είναι δυνατή, περιορίζοντας σημαντικά τις προβλέψεις των μετεωρολόγων.


0 Response to " Πώς το δίκτυο 5G μπορεί να επηρεάσει τις μετεωρολογικές προβλέψεις; "

Δημοσίευση σχολίου