newscity1.net

Ανακάλυψαν την 5η δύναμη της φύσης;

Πρόσφατα ευρήματα υποδηλώνουν την πιθανή ανακάλυψη ενός υποατομικού σωματιδίου που
μπορεί να αποτελεί ένδειξη μιας πέμπτης θεμελιώδους δύναμη της φύσης, σύμφωνα με ένα έγγραφο που δημοσιεύεται
στο περιοδικό Physical Review Letters από θεωρητικούς φυσικούς στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Οι επιστήμονες έχουν «εκστασιαστεί» από το γεγονός ότι μπορεί να έχουν, ανακαλύψει πλέον και μια πέμπτη θεμελιώδη δύναμη της φύσης. Η ανακάλυψη από μία ανεξάρτητη ομάδα ερευνητών, επικεντρώνεται σε ένα νέο είδος μποζονίου που διαθέτει τα χαρακτηριστικά προηγουμένως, αόρατων σωματιδίων κ εικάζεται ότι μπορεί να αποτελεί μέρος μιας νέας ισχυρής σκοτεινής δύναμης του σύμπαντος.

 

Για δεκαετίες, είναι γνωστό ότι υπάρχουν τέσσερις θεμελιώδεις δυνάμεις στη φύση: η βαρύτητα, ο ηλεκτρομαγνητισμός, οι ισχυρές και οι ασθενείς πυρηνικές δυνάμεις.



Εάν όμως επιβεβαιωθεί με περαιτέρω πειράματα, αυτή η ανακάλυψη της πέμπτης δύναμης, θα αλλάξει εντελώς από πλευράς αντίληψης ειδικών επιστημόνων, η εικόνα που έχει σχηματιστεί μέχρι τώρα, για το σύμπαν.



Σύμφωνα πάντως με την τελευταία ανακοίνωση του CERN, χρειάζονται περαιτέρω δοκιμές και οι ερμηνείες που δίδονται προς το παρόν χαρακτηρίζονται προκαταρκτικές, αν και η μελέτη δείχνει ότι υπάρχει πιθανότητα να έχει όντως ανακαλυφθεί ένα νέο σωματίδιο δύναμης, σύμφωνα με το μεγαλύτερο σε έκταση (πειραματικό) κέντρο πυρηνικών ερευνών και ειδικότερα επί της σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο.



Αυτό το νέο υποατομικό σωματίδιο, πάντως, είναι ένα είδος μποζονίου που είναι 30 φορές βαρύτερο από ένα ηλεκτρόνιο και δεν είχε φανεί ποτέ έως τώρα, τουλάχιστον στις καθιερωμένες μελέτες του «Μοντέλου της σωματιδιακής φυσικής» που αποτελεί το καλύτερο ίσως παράθυρο, για την κατανόηση της υπόστασης και της λειτουργίας του Σύμπαντος.



Σύμφωνα με το «Καθιερωμένο Μοντέλο» της σωματιδιακής φύσης, κάθε μία από τις τέσσερις θεμελιώδεις δυνάμεις έχει ένα αντίστοιχο μποζόνιο. Η ισχυρή δύναμη μεταφέρεται από «γκλουόνια», η ηλεκτρομαγνητική δύναμη μεταφέρεται από τα σωματίδια του φωτός ή φωτόνια και τα μποζόνια W και Z είναι υπεύθυνα για την ασθενή πυρηνική δύναμη.

Η πιθανή ανακάλυψη μιας προηγουμένως, άγνωστης δύναμης υποατομικών σωματιδίων, φαίνεται ότι θα ενσωματώσει τελικά την... φευγαλέα σκοτεινή ύλη, στο μίγμα.

«Και αν αυτό βγει αληθινό, τότε θα είναι κάτι το πρωτοφανές και θα πρόκειται για επαναστατική ανακάλυψη» δήλωσε ο Jonathan Feng, καθηγητής φυσικής και αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου.



Το παράξενο, σύμφωνα με τους ειδικούς ερευνητές, για αυτό το... αόρατο μέχρι σήμερα μποζόνιο, το οποίο καλούν «protophobic Χ μποζόνιο», είναι ότι αλληλεπιδρά μόνο με τα ηλεκτρόνια και νετρόνια και σε εξαιρετικά περιορισμένο εύρος, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολο, να ανιχνευθεί.



Το μόνο λοιπόν σίγουρο που υπάρχει έως τώρα είναι αυτό. Ότι έχει βρεθεί ένα πολύ μικρό σωματίδιο που δεν μπορεί να προσδιοριστεί ακόμη («επειδή είναι τόσο ελαφρύ) από τη μέθοδο μελέτης του «Καθιερωμένου Μοντέλου», αλλά με τους θεωρητικούς υπολογισμούς να δείχνουν, ότι αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει ως φορέας της πέμπτης δύναμης της φύσης!



«Αλλά δυστυχώς, αυτό που δεν έχουμε είναι περαιτέρω πειραματικές επιβεβαιώσεις» (αναφέρει ο Φενγκ μέλος της ανεξάρτητης ομάδος των ερευνητών), που αναμένονται να είναι έτοιμες όμως, μέσα σε ένα χρόνο.



Τι θα σημαίνει όμως, αν αυτή η πέμπτη δύναμη επαληθευτεί ότι υπάρχει;



Σύμφωνα με τους ειδικούς θα υποδηλώνει ότι θα μπορούσε δυνητικά, να ενωθεί με τις ηλεκτρομαγνητικές, ισχυρές και ασθενείς πυρηνικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα τη δημιουργίας μιας «σούπερ θεμελιώδους δύναμης της λεγόμενης“protophobic δύναμης”».



Αυτή είναι και η τελευταία μεγάλη ευκαιρία σύμφωνα με τους επιστήμονες, για να κατανοήσουμε τη φύση της σκοτεινής ύλης απ την οποία αποτελείται το 1/3 του σύμπαντος.








0 Response to " Ανακάλυψαν την 5η δύναμη της φύσης; "

Δημοσίευση σχολίου