newscity1.net

Δείτε τι μπορεί να κάνει ένα ενεργειακό ποτό στο σώμα σας

Τα ενεργειακά ποτά, η ζάχαρη και οι χυμοί που περιέχουν διάφορες διεγερτικές ουσίες δεν είναι και
ό,τι καλύτερο για τον οργανισμό, αλλά αυτό είναι κάτι που ήδη γνωρίζαμε. Αυτό που δεν
γνωρίζαμε με επιστημονικές αποδείξεις είναι πόσο κακό μπορεί να κάνει τελικά ένα τέτοιο ενεργειακό ποτό στον ανθρώπινο οργανισμό.

Μια πρόσφατη μελέτη από τη διαβόητη Mayo Clinic στις ΗΠΑ, έρχεται τώρα να δώσει απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα. Απαντήσεις που μάλλον ξεπερνούν αυτά που υποθέταμε μέχρι τώρα, αφού, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μόλις ένα ενεργειακό ποτό θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα στην καρδιά σας.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο πιλοτική μελέτη σε 25 υγιείς εθελοντές, εκ των οποίων 14 ήταν άνδρες, με μέσο όρο ηλικίας τα 29 έτη. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν επίσης μη-καπνιστές. Οι συμμετέχοντες είτε έλαβαν ένα ενεργειακό ποτό (διαθέσιμο ελεύθερα στην αγορά), είτε ένα εικονικό φάρμακο, που ήταν σχεδόν ένα ακριβές αντίγραφο του ενεργειακού ποτού, αλλά χωρίς καφεΐνη και διεγερτικά όπως η ταυρίνη, το γκουαρανά και το τζινσένγκ.

Κατά τη διάρκεια δύο ξεχωριστών ημερών (με ενδιάμεσο κενό κάτω από δύο εβδομάδες) οι συμμετέχοντες έπιναν το ενεργειακό ποτό (470ml) ή το εικονικό φάρμακο μέσα σε πέντε λεπτά, ενώ οι επιστήμονες παρακολουθούσαν τα επίπεδα του καρδιακού ρυθμού, της αρτηριακής πίεσης και των ορμονών τους. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν επίσης να απέχουν πλήρως από το αλκοόλ και καφεΐνη καθ' όλη τη διάρκεια της έρευνας.

Τα αποτελέσματα ήταν δραματικά: όχι απλά αυξήθηκαν τα επίπεδα καφεΐνης στο σώμα, αλλά οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η ορμόνη νορεπινεφρίνη (ορμόνη που συνδέεται με το στρες) εκτοξεύτηκε στο 74%, σε σύγκριση με το 31% των συμμετεχόντων που έπιναν το εικονικό φάρμακο.

Η νορεπινεφρίνη αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση και το κάψιμο των αποθεμάτων ζάχαρης στο σώμα. Αυτό είναι κάτι που ο οργανισμός το κάνει μόνο δεν καταστάσεις ανάγκης, όταν -για παράδειγμα- χρειάζεται να τρέξει για να ξεφύγει από κάποιον κίνδυνο.

Ο συνδυασμός της μεγάλης ποσότητας ζάχαρης, των επιπλέον διεγερτικών ουσιών και της καφεΐνης, η οποία είναι επίσης γνωστό ότι αυξάνει την αρτηριακή πίεση και κάνεις τις φλέβες να συστέλλονται, μπορεί να θέσουν το άτομο σε μεγάλο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ακόμη και αν είναι απόλυτα υγιές. Και όλα αυτά μετά από μόλις ΕΝΑ ποτό!

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η συστολική και δυστολική πίεση του αίματος αυξήθηκε κατά 6%. Σύμφωνα με την σχετική δημοσίευση, που έγινε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the American Medical Assosiation, “...οι οξείες αιμοδυναμικές και αδρενεργεικές μεταβολές μπορεί να θέσουν το άτομο σε αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο”.

Αν και το μέγεθος του δείγματος της μελέτης ήταν σχετικά μικρό και η μελέτη εστίασε στις επιπτώσεις μόνο ενός συγκεκριμένου ενεργειακού ποτού, τα αποτελέσματα δικαιολογούν μια πολύ πιο προσεκτική ματιά από πλευράς εκείνων που πίνουν πολλά ενεργειακά ποτά.

Η δρ Anna Svatikova, εκ των συγγραφέων της μελέτης, εξήγησε σχετικά: Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι οι άνθρωποι πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν καταναλώνουν ενεργειακά ποτά, λόγω πιθανών κινδύνων γι τν υγεία τους. Ο έλεγχος από την πλευρά των γιατρών για πιθανή κατανάλωση ενεργειακών ποτών από τους ασθενείς θα πρέπει να γίνει ρουτίνα σε κάθε εξέταση.
0 Response to " Δείτε τι μπορεί να κάνει ένα ενεργειακό ποτό στο σώμα σας "

Δημοσίευση σχολίου