Έρευνα του πανεπιστημίου της Αριζόνα έδειξε ότι όταν πλένουμε πολλά εσώρουχα και ρούχα
μαζί, μεταφέρονται περίπου 500 εκατ. βακτήρια
τύπου E. coli στο πλυντήριο ρούχων, τα οποία
παραμένουν εκεί και μεταφέρονται στην επόμενη πλύση.
Για να αποφύγουμε μία τέτοια ανεπιθύμητη κατάσταση η καλύτερη λύση είναι να πλένουμε πρώτα τα ασπρόρουχα χρησιμοποιώντας μάλιστα και τα κατάλληλα λευκαντικά. Με αυτόν τον τρόπο απολυμαίνουμε παράλληλα και το πλυντήριο. Στη συνέχεια μπορούν να ακολουθήσουν τα εσώρουχα σε υψηλή θερμοκρασία και φυσικά με τη χρήση «χρωμοπαγίδας» αν αυτό είναι απαραίτητο.
Επιπλέον μία φορά το μήνα μπορείτε να… πλένετε το πλυντήριο σας με άδειο τον κάδο (ακολουθήστε ωστόσο τις οδηγίες χρήσης ή ρωτήστε έναν ειδικό πώς να το κάνετε σωστά) και σκουπίστε το στη συνέχεια διεξοδικά. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εφόσον διαθέτετε πλυντήριο, του οποίου η πόρτα ανοίγει από μπροστά, καθώς τα νερά που πιθανόν να παραμένουν στον κάδο, αποτελούν «όαση» για τα βακτήρια.
Όταν αφήνουμε ορισμένα κουζινικά σκεύη για κάποιες μέρες, να περιμένουν καρτερικά ώσπου να γεμίσει το πλυντήριο πιάτων, αυτό είναι μία ιδανική περίπτωση για τα μικρόβια να …κατασκηνώσουν. Και αν και δεν είναι ορατά με το μάτι, στην πραγματικότητα τα αποφάγια που βρίσκονται στα πιάτα και τα πιρούνια είναι αρκετή τροφή για να βοηθήσουν τα μικρόβια να επιβιώσουν.
Επιπλέον δε, το λάστιχο στην πόρτα του πλυντηρίου είναι ιδανικό μέρος για να αναπτυχθούν μύκητες και ειδικά εφόσον η θερμοκρασία δεν φτάνει ποτέ σε τόσο υψηλά επίπεδα ώστε να τα σκοτώσει.
Άρα η λύση είναι μία: αν δεν έχετε σκοπό να βάλετε αμέσως πλυντήριο ή αν απλά περιμένετε να υπάρχουν αρκετά σκεύη ώστε να εξοικονομήσετε παράλληλα και ενέργεια, καλό θα ήταν να ξεπλύνετε τα πιάτα με κάποιο απολυμαντικό πριν τα βάλετε στο πλυντήριο.
Με αυτόν τον τρόπο θα σκοτώσετε όλους τους μικροοργανισμούς που...περίμεναν να αναπτυχθούν. Με την ίδια μέθοδο μπορείτε ανά τακτά χρονικά διαστήματα να καθαρίζετε και τις θήκες του πλυντηρίου.
Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε πέρυσι στο «Microscopy Research and Technique» αποκάλυψε ότι περισσότερες από τις μισές αχρησιμοποίητες, μάλιστα, οδοντόβουρτσες ήταν γεμάτες βακτήρια. Και αυτό δεν είναι το χειρότερο.
Το στόμα μας περιέχει περίπου 500 διαφορετικούς τύπους βακτηρίων. Κάθε φορά λοιπόν που αφήνουμε την οδοντόβουρτσά μας εκτεθειμένη δίπλα από το νιπτήρα στη θέση της, αυτό σημαίνει ότι είναι ένα καλό μέρος για να «συλλέξει» τρίχες ακόμα και ίχνη κοπράνων, τα οποία δεν είναι ορατά αλλά τα μεταφέρουμε εμείς οι ίδιοι με τα χέρια μας.
Προκειμένου να αποφύγουμε μία τέτοια, όχι μόνο ανθυγιεινή αλλά και αηδιαστική περίπτωση, μπορούμε να πλύνουμε την οδοντόβουρτσά μας στο πλυντήριο πιάτων χρησιμοποιώντας ένα κλασικό απορρυπαντικό. Και αν αυτό σας ακούγεται περίεργο, στο σημείο αυτό έρχεται η αμερικανική μελέτη από το Ινστιτούτο Οδοντιατρικής, που αποφάνθηκε ότι με τον τρόπο αυτό εξαλείφουμε σχεδόν όλα τα μικρόβια που προκαλούν αρρώστιες.
Μία άλλη εναλλακτική είναι να αφήσουμε την οδοντόβουρτσά μας σε ένα ποτήρι με στοματικό διάλυμα, το οποίο περιέχει χλωριούχο κετυλοπυριδίνιο για 20 λεπτά. Έτσι καταπολεμάμε τα βακτήρια και όσο για τα... υπόλοιπα καλό είναι να τοποθετούμε την οδοντόβουρτσά μας σε ένα κλειστό ντουλαπάκι.
Η σκληρή πραγματικότητα λέει ότι ο νεροχύτης είναι η πιο βρώμικη περιοχή στην κουζίνα. Το Πανεπιστήμιο Simmons διεξήγαγε μία έρευνα σύμφωνα με την οποία, το ένα τρίτο των σφουγγαριών και καθαριστικών της κουζίνας βρέθηκαν να είναι μολυσμένα με σταφυλόκοκκο. Και αν αυτό σας φαντάζει άσχημο σκεφτείτε ότι το ποσοστό αυτό είναι διπλάσιο από εκείνο που βρέθηκε σε δοχεία τουαλέτας, τα οποία οι ερευνητές είχαν απολυμάνει.
Μοναδική λύση είναι να πετάξετε τα παλιά σας σφουγγάρια και wettex και να τα αντικαταστήσετε με καινούργια. Επειδή όμως αυτή η λύση δεν είναι και ιδιαίτερα οικονομική εναλλακτικά μπορείτε να τα βάλετε στο φούρνο μικροκυμάτων, στην πιο υψηλή θερμοκρασία, για ένα λεπτό (αφού φυσικά διαβάσετε τις οδηγίες χρήσης πρώτα).
Bonus: Όσο για τα σεντόνια και τις πετσέτες σας, χρειάζεται να τα πλένετε σε σωστή θερμοκρασία και να τα αλλάζετε αρκετά συχνά. Τα σεντόνια τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και τώρα το καλοκαίρι ίσως και πιο συχνά.
Σε ότι αφορά τις πετσέτες βέβαια να θυμάστε να μην τις κρεμάτε βρεγμένες γιατί έτσι γίνονται πιο …ελκυστικές για τα βακτήρια.
0 Response to " 4 απίθανα μέρη όπου «καραδοκούν» τα μικρόβια! "
Δημοσίευση σχολίου