newscity1.net

Τι δείχνει ο μήνας που γεννηθήκατε για την υγεία σας

Ο μήνας γέννησης είναι δείκτης υγείας για τους ενήλικους Αν κάποιος έχει γεννηθεί τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι πιο πιθανό να έχει
μια γενικά καλύτερη υγεία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που έδειξε ότι τα άτομα με γενέθλια τον Ιούνιο, τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο,
είναι λιγότερο πιθανό να έχουν χαμηλό βάρος γέννησης, καθώς και να περάσουν πρόωρα την εφηβεία ή να έχουν κοντό ανάστημα. Αυτοί είναι όλοι δείκτες ανάπτυξης που έχουν συσχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο ασθενειών των ενηλίκων.

Η έρευνα επαληθεύει εν πολλοίς την θεωρία του “εμβρυακού προγραμματισμού” (fetal programming), σύμφωνα με την οποία το περιβάλλον στην μήτρα της μητέρας μπορεί να ασκήσει βαθιά επιρροή στην υγεία και την ανάπτυξη ενός μωρού αργότερα στη ζωή.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες συνέκριναν στατιστικά στοιχεία ζωτικής σημασίας για την υγεία 450.000 ανδρών κ γυναικών σχετικά με το ύψος, το βάρος, τη γνωστική λειτουργία και άλλους μεταβλητούς δείκτες υγείας.

Όταν οι ερευνητές οργάνωσαν τα στοιχεία σύμφωνα με την ημερομηνία γέννησης, παρατήρησαν ότι οι άνδρες και οι γυναίκες που γεννήθηκαν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, είχαν την τάση να ζυγίζουν περισσότερο κατά τη γέννησή τους και να έχουν καλύτερη ανάπτυξη ως ενήλικες. Επίσης, οι γυναίκες που είχαν γεννηθεί το καλοκαίρι ήταν λιγότερο πιθανό να αρχίσουν εφηβεία νωρίς. Η πρόωρη εφηβεία έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού αργότερα στη ζωή.

Τι μπορεί όμως να εξηγήσει αυτήν τη σχέση μεταξύ της ημερομηνία γέννησης και της υγείας; Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα. Αλλά υποθέτουν, ότι οι μητέρες των μωρών που γεννιούνται το καλοκαίρι είναι πιθανό να έχουν υψηλότερα επίπεδα της βιταμίνης D, η οποία είναι γνωστό ότι επηρεάζει την ανάπτυξη.

Η έκθεση στο φως του ήλιου κάνει το σώμα για να συνθέσει βιταμίνη D, η οποία επηρεάζει το περιβάλλον στην μήτρα της μητέρας (εμβρυακός προγραμματισμός). Στο βόρειο ημισφαίριο, φυσικά, τείνει να υπάρχει περισσότερο φως του ήλιου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.



0 Response to " Τι δείχνει ο μήνας που γεννηθήκατε για την υγεία σας "

Δημοσίευση σχολίου