newscity1.net

Μάθε τι τύπος ανθρώπου είσαι για να δεις τι θα πετύχεις

Ως γιατρός ύπνου κάνει καριέρα ο δρ Michael Breus, ένα από τα μεγάλα ονόματα της επιστημονικής σκηνής του Λος Άντζελες.
Και μας λέει πως πρέπει πάση θυσία να διακρίνουμε

τι τύποι άνθρωπου είμαστε αναφορικά με τον ύπνο και τη βιολογική μας προδιάθεση, είμαστε πρωινοί τύποι, βραδινοί ή μήπως κάτι ανάμεσα;
Αυτά γράφει στο βιβλίο του «The Power of When», ένα βιβλίο που αναρίθμητοι άνθρωποι αναφέρουν πως έχει αλλάξει άρδην τις ζωές τους. Ο γιατρός αντιστοιχίζει μάλιστα κάθε «χρονοτύπο», όπως τον αποκαλεί χαρακτηριστικά, σε ένα ζώο και ισχυρίζεται πως για κάθε ομάδα υπάρχει μια ιδανική ώρα της μέρας για τα πάντα.
Αποδίδοντας τεράστια σημασία στον χρονοτύπο, ο Breus πιστεύει πως πρέπει να φτιάξουμε το καθημερινό μας πρόγραμμα σύμφωνα με αυτό, βελτιώνοντας έτσι κάθε τομέα της ζωής, από την υγεία και τον βαθμό ικανοποίησης μέχρι και τη δημιουργικότητα και την παραγωγικότητά μας. Πόσο μάλλον τον ύπνο μας.

Σύμφωνα μάλιστα με τους «New York Times», οι επιχειρηματικοί κολοσσοί έχουν ήδη αρχίσει να αναγνωρίζουν τη σημασία της «χρονοβιολογίας», επιτρέποντας στους υπαλλήλους τους να φτιάχνουν το δικό τους ωράριο εργασίας, σύμφωνα με τις ώρες που είναι παραγωγικότεροι.

Αρκούδα

Ο μισός περίπου πληθυσμός της ανθρωπότητας είναι αρκούδες. Κάτι που σημαίνει πως κοιμάσαι καλά το βράδυ και ο βιολογικός σου ρυθμός ακολουθεί συνήθως το ηλιακό ρολόι. Η ιδανική μέρα για μια αρκούδα ξεκινά λοιπόν στις 7:00 το πρωί, οφείλει να αρχίζει με ένα καλό πρωινό και ο πρώτος καφές να καταναλώνεται τουλάχιστον 90 λεπτά μετά το ξύπνημα.
Όσο για τον εργασιακό χώρο, οι αρκούδες οφείλουν να κάνουν τις δουλειές που απαιτούν συγκέντρωση και μεγάλη προσπάθεια το πρωί, αφήνοντας τα πιο δημιουργικά κομμάτια της εργασίας τους για το απόγευμα…

Λιοντάρι

Ο γιατρός ισχυρίζεται ότι οι περισσότεροι άνθρωποι λαχταρούν να γίνουν λιοντάρια, ο τύπος του ανθρώπου που σηκώνεται πανεύκολα το πρωί και όλα μοιάζουν απλά τις πρώτες πρωινές ώρες. Μόνο που η ενέργεια των λιονταριών εξαντλείται μέχρι το μέσο της μέρας.
Τα λιοντάρια πρέπει να καταναλώνουν πολλά υγρά όταν σηκώνονται από το κρεβάτι, περνώντας τα πρωινά τους σε δουλειές που χρειάζονται ανάλυση και αφήνοντας τα δημιουργικότητα τμήματα της εργασίας τους για το απόγευμα. Γυμναστική πρέπει να κάνουν μετά τις 5:00 το απόγευμα και καλό είναι να πέφτουν στο κρεβάτι τους όχι μετά τις 10:00 το βράδυ.

Λύκος

Οι λύκοι είναι τα πλάσματα της νύχτας, μας λέει ο γιατρός, κάτι που σημαίνει πως βρίσκουν εξαιρετικά δύσκολο να ανταποκριθούν στο σύνηθες ωράριο 9-5. Ο Breus προτείνει στους λύκους να αρχίζουν τη μέρα τους με ένα καλό πρωινό στις 8:00 το πρωί και να κάνουν αμέσως μετά λίγη γυμναστική, πίνοντας τον καφέ τους όχι πριν τις 11:00 το πρωί.
Ο καταλληλότερος χρόνος για δουλειά είναι για τον λύκο το απόγευμα, καθώς τότε είναι πιο δραστήριος, αφιερώνοντας τα πρωινά στον προγραμματισμό της υπόλοιπης ημέρας. Ο γιατρός συστήνει πάντως να μην ξενυχτάει περισσότερο από τα μεσάνυχτα, καθώς αυτό κάνει ακόμα δυσκολότερο το πρωινό ξύπνημα…

Δελφίνι

Τα δελφίνια είναι οι άνθρωποι στους οποίους οι γιατροί λένε πως υποφέρουν από αϋπνία, μας λέει ο Breus. Η δική τους ρουτίνα πρέπει αναγκαστικά να περιέχει πρωινή γυμναστική πρώτα από όλα, πριν ακόμα και το πρωινό. Τα πρωινά δεν πρέπει μάλιστα να κάνουν καμιά δουλειά που να χρειάζεται συγκέντρωση, καθώς η παραγωγικότερη ώρα της ημέρας τους είναι το απόγευμα, αργά το απόγευμα.
Τα δελφίνια πρέπει να αφιερώνουν τις ώρες μεταξύ του βραδινού φαγητού και του ύπνου χωρίς περισπασμούς, κλείνοντας δηλαδή κινητό και κάθε ανοιχτή οθόνη, ώστε να χαλαρώνουν πραγματικά…


0 Response to " Μάθε τι τύπος ανθρώπου είσαι για να δεις τι θα πετύχεις "

Δημοσίευση σχολίου