newscity1.net

Η μεγαλύτερη γέφυρα από τούβλα στον κόσμο

Πριν από την εποχή του χάλυβα και του σκυροδέματος, τα τούβλα και οι πέτρες ήταν τα μόνα δύο υλικά που είχαν στη διάθεσή τους οι αρχιτέκτονες για να σχεδιάσουν γέφυρες και οικοδομήματα, ελπίζοντας να είναι ισχυρά και ανθεκτικά. Πράγματι, οι πέτρινες γέφυρες ή οι γέφυρες από τούβλα είναι σχεδόν άφθαρτες, αν αναλογιστεί κανείς ότι υπάρχουν πολλές σε όλη την Ευρώπη και την Ασία που χρονολογούνται εδώ και εκατοντάδες ή ακόμα












Στα μέσα του 19ου αιώνα, ο σίδηρος και ο χάλυβας είχαν αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τις πέτρες και τα τούβλα ως δομικό υλικό. Τα μέταλλα είναι εύκαμπτα και επιτρέπουν στους μηχανικούς να τους δίνουν διαφορετικές μορφές. Οι χαλύβδινες γέφυρες θα μπορούσαν να γίνουν ισχυρότερες και ψηλότερες και να είναι φθηνότερες στην κατασκευή τους. Αλλά οι γέφυρες που είναι χτισμένες με πέτρες και τούβλα κι έχουν αρκετά τοξωτά ανοίγματα έχουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα – μπορούν να υποστηρίξουν μεγαλύτερο βάρος από μια γέφυρα από χάλυβα ή σίδερο. Στην πραγματικότητα, όσο περισσότερο βάρος τοποθετείται σε μια τοξωτή γέφυρα, τόσο ισχυρότερη γίνεται η δομή της. Μετά από μια σειρά από αποτυχημένες προσπάθειες που οδήγησαν στην απώλεια ζωών, οι μηχανικοί άρχισαν να κατασκευάζουν γέφυρες από τούβλα κάτι που συνεχίστηκε μέχρι το 20ο αιώνα.

Perierga.gr - Η μεγαλύτερη γέφυρα από τούβλα στον κόσμο

Ένα από τα καλύτερα παραδείγματα της σιδηροδρομικής γέφυρας χτισμένης με τούβλα είναι αυτή της Βικτωριανής εποχής στην κοιλάδα Ούσε, που χτίστηκε το 1842. Η οδογέφυρα της κοιλάδας Ούσε που ενώνει το Λονδίνο και το Μπράιτον έχει μήκος 500 μέτρα και είναι κατασκευασμένη από τούβλα και ασβεστόλιθο. Η χρωματική αντίθεση μεταξύ των δύο υλικών προσελκύει την προσοχή των περαστικών ενώ οι τοξωτές καμάρες της προσφέρουν ένα εντυπωσιακό οπτικό αποτέλεσμα.

Perierga.gr - Η μεγαλύτερη γέφυρα από τούβλα στον κόσμο

Αν και 11 εκατομμύρια τούβλα ακούγονται πολλά, η οδογέφυρα της κοιλάδας Ούσε δεν είναι η μεγαλύτερη γέφυρα από τούβλα στον κόσμο. Ο τίτλος αυτός ανήκει στην οδογέφυρα Γκολτς, στη βόρεια Σαξονία, περίπου 4 χλμ δυτικά της γερμανικής πόλης Ράιχενμπαχ. Χτισμένη το 1851, αυτή η τεράστια δομή εκτείνεται στην κοιλάδα του ποταμού Γκολτς και ξεπερνά τα 70 μέτρα σε ύψος, υποστηριζόμενη από πολλαπλές καμάρες, αποτελώντας τη μεγαλύτερη γέφυρα από τούβλα στον κόσμο.

Ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε τη γέφυρα, Τζόαν Αντρέας Σούμπερτ, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τούβλα αντί κάποιου άλλου υλικού λόγω της αφθονίας τους στην περιοχή, η οποία επέτρεψε την ταχεία και οικονομική παραγωγή τούβλων. Για την κατασκευή της παρήχθησαν πάνω από 26 εκατομμύρια τούβλα.




0 Response to " Η μεγαλύτερη γέφυρα από τούβλα στον κόσμο "

Δημοσίευση σχολίου