newscity1.net

Το χωριό που μπαίνει κάθε χρόνο σε καραντίνα για 7 μήνες

Αυτό το χωριό μπαίνει σε  εφτά μήνες σε καραντίνα, ακόμη πολύ πριν εμείς όλη γνωρίσουμε το lockdown.

Πού βρίσκεται αυτό το πανέμορφο κατα τ'αλλα μέρος;

Στα Ιωάννινα, και το όνομά του είναι Αετομηλίτσα. Η Αετομηλίτσα ανήκει σήμερα στο νομό Ιωαννίνων, στην επαρχία Κονίτσης, στις νότιες πλαγιές του Γράμμου. Είναι το βορειότερο χωριό του νομού στα Ελληνοαλβανικά Σύνοpα.

Με την ίδρυση συλλόγων στη Θεσσαλονίκη και στη Λάρισα, το χωριό ξαναζωντάνεψε, με αποτέλεσμα να αριθμεί σήμερα εκατοντάδες σπίτια και οικογένειες, που όμως δεν μένουν εκεί όλη τη χρονιά, αλλά το επισκέπτονται μόνο συγκεκριμένους μήνες.

Η κτηνοτροφία βρίσκεται σε συνεχή άνοδο, με παραγωγή ντόπιων προϊόντων της Αετομηλίτσας, όπως τυριά (με πρώτο το μανούρι), κρέατα, και τσάι του βουνού. 

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερες από 30 κτηνοτροφικές οικογένειες που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της Αετομηλίτσας και το καλοκαίρι το χωριό γεμίζει από κατοίκους. Όμως από τον Οκτώβριο το χωριό περνά σε lockdown και για 7 μήνες η Αετομηλίτσα είναι άδεια. Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, κάθε δραστηριότητα σταματάει, και οι κάτοικοι μαζεύουν τα πράγματά τους και φεύγουν. Με δύο εξαιρέσεις - έναν αγροφύλακα και ακόμα φύλακα που ζει εκεί προκειμένου να φυλάει τα σπίτια τους, την εκκλησία και τα άλλα δημόσια κτήρια του χωριού, σε όλο το διάστημα της δικής τους απουσίας.



0 Response to " Το χωριό που μπαίνει κάθε χρόνο σε καραντίνα για 7 μήνες "

Δημοσίευση σχολίου