newscity1.net

Είχε θησαυρό 1 εκατ. λιρών στο συρτάρι και δεν είχε ιδέα

Όταν το 1964 ένας έμπορος αρχαιοτήτων από τη Σκωτία αγόραζε ένα πιόνι σκακιού, σκαλισμένο σε
ελεφαντόδοντο για 6 δολάρια, σίγουρα δεν μπορούσε να φανταστεί ότι
αποκτούσε ένα από τα διασημότερα και σπανιότερα «κομμάτια» του δημοφιλούς αυτού παιχνιδιού στρατηγικής στον κόσμο.

Φυλαγμένο σε ένα συρτάρι για 55 χρόνια, ο «Στρατιώτης Lewis», όπως είναι γνωστό το πιόνι, θα μπορούσε πλέον να αποφέρει μέχρι και 1 εκατομμύριο λίρες στην οικογένειά του, η οποία το παρέδωσε για δημοπρασία στον Οίκο Sotheby’s στο Λονδίνο.

Τα πιόνια Lewis βρέθηκαν στη Νήσο Lewis (από την οποία πήραν το όνομά τους), στο αρχιπέλαγος των Εξωτερικών Εβρίδων της Σκωτίας το 1831, κάτω απ άκρως μυστηριώδεις συνθήκες, όπως αναφέρει το CNNi. Συνολικά έχουν βρεθεί 93 κομμάτια, με τα περισσότερα να έχουν σκαλιστεί σε ελεφαντόδοντο θαλάσσιου ελέφαντα. Από το σετ λείπει ένας ίππος και τέσσερις στρατιώτες.

Το σπάνιο εύρημα αναμένεται να δημοπρατηθεί στις 2 Ιουλίου, ενώ είναι η πρώτη φορά που ένα πιόνι της συλλογής Lewis βγαίνει σε δημοπρασία.

Όπως αναφέρει σε δήλωσή του ένα μέλος της οικογένειας που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, το συγκεκριμένο πιόνι αναγραφόταν στον κατάλογο του εμπόρου αρχαιοτήτων, ως «αντίκα μαχητής σκακιού από ελεφαντοστό θαλάσσιου ελέφαντα» γεγονός το οποίο υποδεικνύει ότι δεν είχε την παραμικρή ιδέα για την ιστορική σπουδαιότητα του ευρήματος που είχε αγοράσει.

Όπως δήλωσε: «Το πιόνι ήταν φυλαγμένο στο σπίτι του παππού μου και όταν πέθανε η μητέρα μου το κληρονόμησε. Η μητέρα μου πάντα το θαύμαζε για την πολυπλοκότητα και την ιδιαιτερότητά του. Πίστευε πως ήταν ξεχωριστό και ότι ίσως είχε μαγικές ιδιότητες. Για πολλά χρόνια φυλασσόταν σε ένα συρτάρι στο σπίτι της, προσεκτικά τυλιγμένο σε μία μικρή τσάντα. Κατά καιρούς έβγαζε το πιόνι από το συρτάρι για να θαυμάζει τη μοναδικότητά του».

Στην ανακοίνωση του Sotheby’s, το σπάνιο εύρημα χαρακτηρίζεται ως ένα σημαντικό σύμβολο του ευρωπαϊκού πολιτισμού.







0 Response to " Είχε θησαυρό 1 εκατ. λιρών στο συρτάρι και δεν είχε ιδέα "

Δημοσίευση σχολίου