newscity1.net

Γιατί τα ποτά σε κουτί έχουν άλλη γεύση από το μπουκάλι;

Κι όμως δεν πρόκειται για μύθο, ότι τα αναψυκτικά και τα διάφορα ποτά έχουν διαφορετική γεύση όταν
είναι σε τενεκεδένιο κουτάκι.Η προφανής απάντηση που έρχεται
σε όλους στο μυαλό είναι το υλικό. Όμως, όπως δείχνει το βίντεο του Business Insider αυτό δεν ισχύει.

Η συσκευασία δεν επηρεάζει το περιεχόμενο. Αυτό ισχυρίζονται οι μεγάλες εταιρίες που φτιάχνουν τα αναψυκτικά και αυτί υποστηρίζουν και οι ειδικοί που μίλησε το Business Insider. Και εξηγούν:

Γυάλινο μπουκάλι: Είναι η μόνη συσκευασία που δεν περιέχει κανέναν χημικό συστατικό που θα μπορούσε να αλλάξει τη γεύση.

Μεταλλικά κουτάκια: Φτιάχνονται από αλουμίνιο, επιστρωμένο με BPA, ή αλλιώς δισφαινόλη Α. Ουσιαστικά αυτό το υλικό προστατεύσει το περιεχόμενο από το να έρθει σε επαφή με το αλουμίνιο, έτσι ο χημικός Rick Sachleben λέει ότι οι πιθανότητες να επηρεαστεί η γεύση είναι πάρα πολύ μικρές. Επίσης είναι πολύ μικρές οι πιθανότητες να «σπάσει» αυτή η επίστρωση. Γιατί λοιπόν κάποιοι λένε ότι καταλαβαίνουν μια μεταλλική γεύση; Σύμφωνα με τον Sachleben, η γλώσσα είναι πολύ ευαίσθητη στη μεταλλική γεύση. Η μόνη φορά που το αναψυκτικό έρχεται σε επαφή με το αλουμίνιο είναι όταν το ανοίγουμε. Επίσης, όποιοι πίνουν απευθείας από το κουτάκι, θα έρθει σε επαφή η γλώσσα τους με το μέταλλο, και έτσι θα τους φανεί ότι επηρεάζεται η γεύση.

Πλαστικό μπουκάλι: Τα πλαστικά μπουκάλια φτιάχνονται από PET (τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο). Γενικά, σύμφωνα με τον χημικό, τα χημικά στοιχεία που περιέχονται στα κουτάκια και τα πλαστικά μπουκάλια δεν πρέπει να καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες. Ωστόσο οι συσκευασίες αυτές έχουν ελεγχθεί στο μέγιστο βαθμό για να χρησιμοποιούνται σε προϊόντα προς κατανάλωση.

Ο FDA επίσης έχει αυστηρούς κανόνες για τις προσμείξεις που επιτρέπονται στα αναψυκτικά. Όμως σύμφωνα με την Christy Spackman, ερευνήτρια σε θέματα γεύσης, οι άνθρωποι μπορούν σε ένα βαθμό να ανιχνεύσουν κάποιες προσμείξεις. Και εάν υπάρχουν, μπορούν να επηρεάσουν τη γεύση.

Αυτό που τονίζεται επίσης στο βίντεο, είναι η σημασία του ανθρακικού στη γεύση. Το ανθρακικό, εκτός από τους γευστικούς κάλυκες στη γλώσσα, επηρεάζει και τη μύτη. Όταν εξασθενεί, εξασθενεί και η γεύση. Η συσκευασίες είναι έτσι φτιαγμένες ώστε να μην αφήνουν το ανθρακικό να βγει, ωστόσο, εάν το προϊόν είναι σε ζεστό σημείο, το ανθρακικό θα βγει πιο γρήγορα όταν ανοιχτεί.

Σύμφωνα με το βίντεο επίσης, η έκθεση στο φως μπορεί να επηρεάσει τη γεύση. Το φως μπορεί να προκαλέσει χημικές αντιδράσεις και ορισμένες από τις ουσίες που υπάρχουν στα αναψυκτικά ενδέχεται να αλλάξουν.



0 Response to " Γιατί τα ποτά σε κουτί έχουν άλλη γεύση από το μπουκάλι; "

Δημοσίευση σχολίου