newscity1.net

Μύθοι που οι περισσότεροι θεωρούν ότι αληθεύουν

Μέχρι τα τέλη του 16ου αιώνα, ο καθένας μας «γνώριζε» ότι ο ήλιος και οι πλανήτες
περιστρέφονται γύρω από τη Γη.

Μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, ασθένειες επιδημίας όπως η χολέρα και η πανώλη ήταν ευρέως «γνωστό» ότι μπορούν να προκληθούν από ένα δηλητηριώδες νέφος γεμάτο από σηψαιμικά σωματίδια.

Μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, η πιο κοινή διαδικασία που εκτελείται από χειρουργούς για χιλιάδες χρόνια είναι η αιμοκάθαρση, επειδή είναι και πάλι «γνωστό» ότι το αίμα που είναι υπεύθυνο για την κακή υγεία του οργανισμού μπορεί να αποστραγγίζεται και να αντικαθίσταται.

Αλλά, όπως και να το κάνουμε παραπληροφόρηση υπάρχει παντού και πάντα και όπως πίστευαν και οι προκάτοχοί μας μερικά από αυτά τα «γεγονότα» μπορεί να έχουν διαφορετική ερμηνεία, όπως προβληματίζονταν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι για το αν η Γη είναι στρογγυλή και γυρίζει.

Ζώντας σε μια εποχή όπου η εξέλιξη και η άνοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας γίνεται με εκθαμβωτικά γοργούς ρυθμούς, στεκόμαστε σταθερά πίσω από τις πεποιθήσεις μας... ακόμα κι αν είμαστε τόσο σίγουροι και νομίζουμε πως ξέρουμε ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος.
Εδώ είναι μερικές από τις πιο κοινές παρανοήσεις που μπορεί να εγείρει «ιστορίες για αγρίους», αλλά και ιδέες που προήλθαν από μια ελαττωματική μελέτη που αργότερα αποδείχθηκε λανθασμένη.

Όποια και αν είναι η περίπτωση, αυτά τα γεγονότα είναι ψευδή ακόμα και γι' αυτούς που θεωρούν ότι αληθεύουν.

Δείτε του 10 μύθους...

1. Θα κρυώσετε αν βγείτε έξω στο κρύο με βρεγμένο κεφάλι
«Βάλε ένα σκούφο γιατί θα πεθάνεις από το κρύο», ξεφωνίζει η γλυκύτατη μανούλα κάθε φορά που σε βλέπει να βγαίνεις έξω μετά από μπάνιο. Ωστόσο, πολλές μελέτες που εξετάζουν το θέμα, αναφέρουν ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται ήδη έξω και έχουν παγωμένο κεφάλι είναι πιο εύκολο να κρυώσουν από ότι εκείνοι που βγαίνουν στο κρύο με θερμό κεφάλι λόγω του ζεστού μπάνιου. Και ένα υγρό ή ξηρό κεφάλι δεν κάνει καμία διαφορά.

2. Οι Βίκινγκς φορούσαν κερασφόρα κράνη
Έχει επικρατήσει ότι οι Βίκινγκ Πολεμιστές ήταν εφοδιασμένοι με κράνη τα οποία έφεραν κέρατα. Ωστόσο μια απεικόνιση δείχνει πειρατές Νορβηγούς χωρίς το εικονικό κάλυμμα της κεφαλής. Αλίμονο, πώς γίνεται να μην είχαν φορεθεί τέτοια καπέλα από τους πολεμιστές, άλλα δείχνουν εικονικά ευρήματα. Παρά το γεγονός ότι το στυλ είχε υιοθετηθεί στην περιοχή, αυτά χρησιμοποιήθηκαν μόνο για τελετουργικούς σκοπούς και είχαν σε μεγάλο βαθμό ξεθωριάσει από την εποχή των Βίκινγκς.

3. Η ζάχαρη κάνει τα παιδιά χαζά
Το περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης δημοσίευσε μια ανασκόπηση 23 μελετών σχετικά με το θέμα των παιδιών και τη ζάχαρη, το εξής συμπέρασμα: Η ζάχαρη δεν επηρεάζει τη συμπεριφορά. Και είναι πιθανό ότι είναι η ίδια η ιδέα που είναι τόσο ριζωμένη, όπως το γεγονός ότι επηρεάζει την αντίληψη μας. Σε μία αντίστοιχη μελέτη οι μητέρες είπαν ότι οι γιοι τους είχαν καταναλώσει αναψυκτικά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Παρά το γεγονός ότι τα αγόρια είχαν καταναλώσει πραγματικά αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη, οι μητέρες ανέφεραν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα υπερκινητικότητας στη συμπεριφορά τους. Έτσι υιοθετήθηκε από ορισμένους επιστήμονες να προειδοποιούν ότι η ζάχαρη μπορεί να κάνει χαζά τα παιδιά.

4. Χάνετε μεγαλύτερη θερμότητα σώματος από το κεφάλι σας
Ο καθένας ξέρει ότι χάνει κάπου γύρω στο 98% της θερμότητας του σώματός του, μέσα από το κεφάλι, η οποία ουσιαστικά είναι και ο λόγος που πρέπει να φοράει κανείς καπέλο ή σκούφο στο κρύο(Βλέπε Νο 1). Εκτός από το ότι δεν το κάνει κανείς. Όπως αναφέρεται στην εφημερίδα «The New York Times» αλλά και αλλού, το ποσό της θερμότητας που εκλύεται από οποιοδήποτε μέρος του σώματος εξαρτάται κυρίως από την έκταση – σε μια κρύα μέρα θα χάσουν περισσότερη θερμότητα μέσω ενός εκτεθειμένου ποδιού ή χεριού από ότι μέσω ενός γυμνού-ακάλυπτου κεφαλιού.

5. Θα πάθετε αρθρίτιδα αν σπάτε-ραγίζεται τις αρθρώσεις (άκρα) σας
Φαίνεται λογικό, αλλά δεν είναι αλήθεια. Φυσικά και δεν θα πάθετε αρθρίτιδα από την πυρόλυση των αρθρώσεών σας. Δεν υπάρχουν στοιχεία καμίας τέτοιας ένδειξης, και σε περιορισμένες μελέτες που έγιναν δεν υπήρξε καμία ένδειξη αλλά και διάγνωση αρθρίτιδας. Υπήρξαν αρκετές αναφορές στην ιατρική βιβλιογραφία, που έχουν συνδέσει την πυρόλυση των αρθρώσεων με τον τραυματισμό των συνδέσμων γύρω από την άρθρωση ή εξάρθρωση των τενόντων, αλλά όχι αρθρίτιδα.

6. Ο Ναπολέων ήταν κοντός
Το ύψος του Ναπολέοντα έχει εκτιμηθεί ότι ήταν 1 μέτρο και 57 εκατοστά, αλλά πολλοί ιστορικοί του έχουν αποδώσει επιπλέον ύψος. Ήταν 1.57 χρησιμοποιώντας γαλλικές μονάδες μέτρησης, αλλά όταν μετατρέπονται σε μονάδες του αγγλικού συστήματος, τότε η μέτρηση αλλάζει με αποτέλεσμα να είναι 1.70, ύψος το οποίο στην πραγματικότητα ήταν ελαφρώς ψηλότερο από το μέσο όρο για έναν άνθρωπο στη Γαλλία εκείνη την εποχή.

7. Θα πρέπει να κάνετε διατάσεις πριν από κάθε γυμναστική
Το stretching (διατάσεις) πριν από την άσκηση είναι ο κύριος τρόπος για να βελτιώσει κανείς τις επιδόσεις και να αποφεύγονται οι τραυματισμοί, διατείνονται όλοι... αλλά οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι επιβραδύνει την απόδοσή σου. Οι ειδικοί αποκαλύπτουν ότι το stretching πριν από ένα τρέξιμο μπορεί να σε οδηγήσει σε μείωση κατά 5% της αποτελεσματικότητάς σου. Εντωμεταξύ, Ιταλοί ερευνητές μελετώντας ποδηλάτες επιβεβαίωσαν ότι το stretching είναι αντιπαραγωγικό. Επιπλέον, δεν υπήρξαν ποτέ επαρκή επιστημονικά στοιχεία ότι οι διατάσεις-stretching μειώνουν τον κίνδυνο τραυματισμού.

8. Η χοληστερόλη στα αυγά δημιουργεί προβλήματα στην καρδιά
Αρκετοί πιστεύουν ότι η (διαιτητική) χοληστερόλης ενέχει κίνδυνο για στεφανιαία καρδιακή νόσο που πηγάζει από διαιτητικές συστάσεις που προτείνονται από τις αρχές της δεκαετίας του 1960. Ωστόσο εκείνη την εποχή τα επιστημονικά στοιχεία ήταν ελλιπή, εκτός από την γνωστή σχέση μεταξύ κορεσμένων λιπών και χοληστερόλης από μελέτες σε ζώα, όπου η χοληστερόλη τροφοδοτήθηκε σε ποσότητες που υπερβαίνουν κατά πολύ την κανονική πρόσληψη. Από τότε, μελέτες μετά από ενδελεχή έρευνα έχουν διαπιστώσει ότι η διαιτητική χοληστερόλη (η χοληστερόλη που βρίσκεται στα τρόφιμα) δεν δημιουργεί προβλήματα υγείας στον οργανισμό, αλλά η κατανάλωση κορεσμένου λίπους αποτελεί δαίμονα. Έτσι τρώτε άφοβα τα αυγά, απλώς αποφύγετε να τρώτε πολύ μπριζόλα.

9. Η ηλικία των σκύλων είναι η αντίστοιχη των ανθρώπων πολλαπλασιαζόμενη επί 7 φορές
Αρκετοί πιστεύουν ότι ένας 3χρονος σκύλος αντιστοιχεί σε 21 συναπτά έτη στα ανθρώπινα χρόνια. Όχι όμως και για τους εμπειρογνώμονες! Η γενική συναίνεση είναι ότι τα σκυλιά ωριμάζουν πιο γρήγορα από τους ανθρώπους, φθάνοντας το ισοδύναμο των 21 ετών μόλις σε 2-3 χρόνια. Ο Σίζαρ Μίλαν («Dog Whisperer») στην ιστοσελίδα του cesarsway.com συστήνει έναν διαφορετικό τρόπο για τον υπολογισμό της ηλικίας του σκύλου σας: Αφαιρέστε δύο από την ηλικία σας, πολλαπλασιάστε το επί τέσσερα και προσθέστε με το 21!

10. Ο Τζορτζ Ουάσινγκτον είχε ξύλινα δόντια
Ο πρώτος πρόεδρος της Αμερικής, άρχισε να χάνει τα δόντια του μόλις στα 20 του χρόνια, αλλά οι οδοντοστοιχίες του δεν ήταν φτιαγμένες από ξύλο, όπως πιστεύουν αρκετοί. Αν και εκείνη την περίοδο οι οδοντογλυφίδες θα ήταν βολικές(!), ο Ουάσιγκτον είχε τέσσερις σειρές οδοντοστοιχίες που έγιναν από χρυσό, ελεφαντόδοντο ιπποπόταμου και μόλυβδο. Αξίζει να σημειωθεί: Οι οδοντοστοιχίες είχαν βίδες για να κρατιούνται τα δόντια μαζί καθώς επίσης και ελατήρια για να βοηθούν ώστε να ανοίγει το στόμα, ώστε να βγάζει λόγους και να απολαμβάνει μια από τις αγαπημένες του απολαύσεις, όπως ήταν η νόστιμη μελόπιτα από τα χεράκια της γυναίκας του Μαίρης Ουάσιγκτον.

0 Response to " Μύθοι που οι περισσότεροι θεωρούν ότι αληθεύουν "

Δημοσίευση σχολίου