newscity1.net

Τα μικρόβια προτιμούν τις πετσέτες

Παίζουν «κρυφτό» στις πετσέτες ενώ θα περίμενες κανείς να τα βρει στην τουαλέτα ή έστω στο
πληκτρολόγιο του υπολογιστή ή του τηλεφώνου.
Κι όμως. Η μεγαλύτερη εστία μικροβίων μέσα στο σπίτι μας δεν είναι άλλη από τις πετσέτες της κουζίνας και του μπάνιου, που συχνά διατηρούνται νωπές επί μακρόν, προσφέροντας το τέλειο έδαφος γι τν ανάπτυξη μικροβίων και, κατ’ επέκταση πιθανών μολύνσεων. Αυτό αποκάλυψε έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάιο. Όπως διαπίστωσαν οι Αμερικανοί επιστήμονες, το 89% των πετσετών κουζίνας έφεραν κολοβακτηρίδια, που βρίσκονται στην πεπτική οδό ανθρώπων και ζώων. Μάλιστα ποσοστό 25% των πετσετών ήταν θετικές στον E. coli.

Ο καθηγητής Charles Gerba, που συμμετείχε στη μελέτη δήλωσε ότι οι πετσέτες είναι πιθανότερο να είναι γεμάτες βακτήρια σε σχέση με άλλα αντικείμενα σε ένα σπίτι, επειδή χρησιμοποιούνται για το σκούπισμα των χεριών και των επιφανειών, που θα μπορούσαν να έχουν μολυνθεί από ωμό κρέας. Επίσης οι πετσέτες «αγαπούν» την υγρασία, επιτρέποντας, έτσι, στα βακτήρια να επιβιώνουν.

Ωστόσο υπάρχουν τρόποι να προφυλαχθούμε και να φρενάρουμε την εξάπλωση των μικροβίων. Αυτοί είναι το πλύσιμο και η αντικατάσταση των πετσετών τουλάχιστον κάθε 3 ή 4 ημέρες. Χάρτινες πετσέτες θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό περιοχών, στις οποίες έχει προετοιμαστεί τροφή και για το σκούπισμα των χεριών. Τέλος το ξύδι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη θέση μαλακτικού για την απομάκρυνση οσμών και για τη διατήρηση της απορροφητικότητας των πετσετών.





0 Response to " Τα μικρόβια προτιμούν τις πετσέτες "

Δημοσίευση σχολίου