newscity1.net

17 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να μοιράζεσαι με άλλους

Υπάρχουν πολλά πράγματα που κατά βάση γνωρίζουμε ότι είναι πολύ προσωπικά για να τα
μοιραστούμε με κάποιον (και δεν εννοούμε τα μυστικά μας), ωστόσο κάποιες φορές, αψηφούμε
τους κινδύνους φορώντας τα ακουστικά των φίλων μας ή χρησιμοποιώντας την κρέμα ημέρας από το ίδιο βαζάκι.

Το Buzzfeed, έκανε μια λίστα με 17 πράγματα που δεν πρέπει να μοιραζόμαστε ποτέ και επιχειρηματολογεί δανειζόμενο τις απόψεις των ιατρών.




Η λίστα με όσα πρέπει να κρατήσεις για τον εαυτό σου


1 Σαπούνι


Μετά από κάθε χρήση, η μπάρα σαπουνιού κατακρατά οργανισμούς από το δέρμα, που κυμαίνονται από αβλαβή μικρόβια σε σοβαρούς παθογόνους μικροοργανισμούς. Το σαπούνι δεν είναι από μόνο του αποτελεσματικός δολοφόνος μικροβίων, όπως η αλκοόλη. Οι πιο σοβαροί κίνδυνοι που διατρέχουμε είναι το Norovirus (στομαχική διαταραχή) και ο σταφυλόκοκος (MRSA CA-), ένα βακτηρίδιο που προκαλεί σοβαρές λοιμώξεις και ασθένειες.


2 Πετσέτες

Η παλιά πετσέτα σου μυρίζει περίεργα; Πρόκειται στην πραγματικότητα για βακτήρια, μύκητες, και ωίδιο. Οι πετσέτες αποτελούν πρόσφορο έδαφος για τα μικρόβια, ειδικά όταν κρέμονται σε ένα μπάνιο με υγρασία. Οι μολυσμένες πετσέτες μπορούν να μεταδώσουν μολύνσεις από μύκητες στο δέρμα, ακμή, ακόμα και τα ίδια επικίνδυνα βακτήρια CA-MRSA που μπορούν να επιζήσουν σε ένα σαπούνι.


3 Σφουγγάρι

Επειδή ποτέ δεν στεγνώνει εντελώς μεταξύ των χρήσεων, είναι εξαιρετικά εύκολο για τους μύκητες και τους ιούς από τα νεκρά κύτταρα του δέρματος  να πολλαπλασιάζονται και να ζουν στις υφάνσεις των ινών. Ένα μολυσμένο σφουγγάρι μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις όπως η ακμή, μύκητες των νυχιών, ακόμη και δερματοφύτωση.



4 Ξυραφάκι

Ακόμη κι αν τα γυναικεία περιοδικά προτείνουν να χρησιμοποιήσετε το ξυραφάκι ενός φίλου σε περίπτωση που ξεμείνετε, δεν αξίζει τον κόπο. Το ξυράφι συλλέγει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος τα οποία αναμιγνύονται με βακτήρια, που σημαίνει ότι όσοι περισσότεροι άνθρωποι το χρησιμοποιούν τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος για μόλυνση. Δεδομένου ότι το ξύρισμα προκαλεί εκδορές και κοψίματα, τα ξυράφια μπορεί να μεταφέρει ασθένειες του αίματος όπως η ηπατίτιδα και το AIDS.



5 Νυχοκόπτες

Ακόμα κι αν δύο άνθρωποι φαίνεται να έχουν καθαρά και υγιή νύχια, στα δάχτυλα και τα πέλματα των ποδιών μπορεί να κρύβονται κονδυλώματα και μύκητες. Η κοινή χρήση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μύκητες των νυχιών ή ακόμα και τους τύπους του HPV που προκαλούν πελματιαία κονδυλώματα.



6 Τσιμπιδάκι φρυδιών

Αν χρησιμοποιείτε ένα τσιμπιδάκι φρυδιών, μιας φίλης απλά για να βγάλετε κάποιες ατίθασες τρίχες, όλα καλά.  Όταν όμως χρησιμοποιείτε τσιμπιδάκια προσπαθώντας να σπάσετε κάποιο σπυράκι, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι δραματικά. Είναι σπάνιο, αλλά είναι δυνατόν ένα τσιμπιδάκι φρυδιών να μεταφέρει ηπατίτιδα C ή HIV.



7 Κρέμα από βαζάκι

Κάθε φορά που κάποιος βουτάει τα δάχτυλά του σε ένα βαζάκι, μπορεί να μεταφέρει στο προϊόν το οποίο βρίσκεται μέσα, νέα μικρόβια. Ο επόμενος που θα χρησιμοποιήσει το περιεχόμενο κινδυνεύει από βακτήρια όπως στρεπτόκοκκο ή σταφυλόκοκκο. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε αν θέλετε να το μοιραστείτε, είναι να πάρετε περιεχόμενο με μια μικρή σπάτουλα ή μία μπατονέτα.



8 Trimmer Μύτης

Το γεγονός ότι μπορεί να χρησιμοποιείτε κάτι που ήταν μέσα στο ρουθούνι ενός άλλου ατόμου είναι αρκετά αηδιαστικό. Βακτήρια, όπως σταφυλόκοκκος και MRSA, μπορούν να αποικίσουν και να ζήσουν στη μύτη. Ακόμη και αν ένα άτομο δεν είναι άρρωστο, μπορεί ακόμα να είναι φορέας σταφυλόκοκκου. Η κοινή χρήση των κουρευτικών μηχανών της μύτης θα πρέπει να αποφεύγεται με κάθε κόστος.



9 Μηχανή κουρέματος

Εκτός και αν το trimmer έχει απολυμανθεί σωστά όπως στο κομμωτήριο, τότε μάλλον δεν θα θέλετε να το μοιραστείτε με έναν φίλο. Η κοινή χρήση μπορεί να μεταφέρει βακτήρια από το πρόσωπο ενός ατόμου πάνω στο δέρμα ενός άλλου αυξάνοντας τον κίνδυνο για ακμή και θυλακίτιδα.



10 Αποσμητικό roll on

Το αποσμητικό σε roll on, μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις αν τα μικρόβια εισχωρήσουν στο δέρμα ή τις τρίχες μετά το ξύρισμα. Μερικά αποσμητικά έχουν αντιβακτηριακά συστατικά και παρέχουν πρόσθετη προστασία. Αλλά τα περισσότερα, ιδιαίτερα τα οργανικά καλύπτουν τη μυρωδιά με το άρωμα, και έτσι είναι εύκολο για τα μικρόβια που υπάρχουν στις μασχάλες να αναπτυχθούν στο stick.



11 Lip Balm

Τα βακτήρια μπορούν να μεταφρρθούν μέσα από τις μεμβράνες του στόματός στην κυκλοφορία του αίματός. Τα χείλη διαθέτουν ένα εκτεταμένο δίκτυο αιμοφόρων αγγείων ακριβώς κάτω από την επιφάνεια, και είναι έτοιμα να απορροφήσουν οτιδήποτε απλωθεί στο στόμα, μαζί και μικρόβια. Ο Ιός του απλού έρπητα, μπορεί να εξαπλωθεί μεταξύ δύο ανθρώπων που μοιράζονται ένα lip balm, ακόμη και αν το μολυσμένο άτομο δεν έχει ορατές πληγές.


12 Ελαφρόπετρα

Οι Ελαφρόπετρες είναι κυριολεκτικά γεμάτες ακαθαρσίες από νεκρό δέρμα, οπότε μάλλον δεν είναι καλή ιδέα το να τις μοιραστείτε. Μπορούν να μεταδώσουν μύκητες ή ακόμα και κάποια στελέχη του ιού HPV που οδηγούν σε πελματιαία κονδυλώματα. 



13 Oδοντόβουρτσα

Ακόμα κι αν ξεπλύνετε καλά την οδοντόβουρτσα μετά τη χρήση, εξακολουθούν να υπάρχουν βακτήρια στις τρίχες. Τα δικά σας μικρόβια στο δεν θα σας αρρωστήσουν, αλλά αν τα βακτήρια στην οδοντόβουρτσα είναι από το στόμα κάποιου άλλου, μπορεί να μεταφερθούν σε εσάς νέες παθογόνοι παράγοντες που προκαλούν κοινό κρυολόγημα, Norovirus, και πολλά άλλα. Εάν τα δύο άτομα που μοιράζονται μια οδοντόβουρτσα έχουν κακή στοματική υγιεινή, το βούρτσισμα μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία στα ούλα.



14 Οδοντόπαστα

Εδώ τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο όταν μοιράζεστε την οδοντόβουρτσά σας, αλλά υπάρχει κάποιο επίπεδο του κινδύνου όσον αφορά το αν θα αγγίξει το στόμιο του σωλήνα στις τρίχες της οδοντόβουρτσας. Λογικό.


15 Σκουλαρίκια

Με την κοινή χρήση των σκουλαρικιών είναι δυνατή η μετάδοση λοιμώξεων του αίματος. Κρατήστε τα σκουλαρίκια για τον εαυτό σας, ή τουλάχιστον να θυμάστε να τα αποστειρώνετε με οινόπνευμα πριν και μετά την ανταλλαγή.



16 Σαγιονάρες

Οι παλιές βρώμικες σαγιονάρες είναι ένα πολύ προσωπικό στοιχείο, επειδή είναι εύκολο για τον μύκητα και τα βακτηρίδια από το πόδια ενός ατόμου να ζήσουν στα παπούτσια, ειδικά αν αυτά είναι αρκετά σε υγρή κατάσταση. Είναι δυνατό να μεταδοθούν ασθένειες στα πόδια, όπως κονδυλώματα και ένας ιός που ονομάζεται μαλάκιο, και εμφανίζεται ως σπυράκια στο δέρμα.



17 Ακουστικά

Το να ξεχάσετε τα ακουστικά σας είναι μια μικρή τραγωδία. Ποτέ όμως μη ζητήσετε δανεικά. Οι μελέτες δείχνουν ότι ακουστικά μαζεύουν πολλά από τα βακτήρια των αυτιών. Όταν μοιράζεστε ακουστικά, έχετε κατά νου τα βακτήρια σταφυλόκοκκου και στρεπτόκοκκου. Αν πρέπει οπωσδήποτε να μοιραστείτε τα ακουστικά σας, σκουπίστε τα καλά με ένα βαμβάκι εμποτισμένο με οινόπνευμα.





0 Response to " 17 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να μοιράζεσαι με άλλους "

Δημοσίευση σχολίου