newscity1.net

Tα 10 προβλήματα υγείας που σας οδηγούν στην τουαλέτα τη νύχτα

Η πρώτη ερώτηση που θα σας κάνει ένας γιατρός στον οποίο θα απευθυνθείτε επειδή ξυπνάτε στη
διάρκεια της νύχτας για να πάτε τουαλέτα είναι αν σας ξυπνάει η ανάγκη να ουρήσετε ή ξυπνάτε για άλλο λόγο και παρεμπιπτόντως πηγαίνετε στην τουαλέτα.
Η απάντηση που θα δώσετε είναι σημαντική για τη διάγνωση του προβλήματος.


Όταν κοιμάστε η αυξημένη ροή αίματος στα νεφρά επιταχύνει την παραγωγή ούρων. Αν λοιπόν ξυπνήσετε λόγω του ροχαλητού του συντρόφου σας, αϋπνίας ή κάποιας άλλης αιτίας που δεν έχει σχέση με το ουροποιητικό σας, είναι πιθανό να επισκεφθείτε και την τουαλέτα.

Αν όμως σας ξυπνήσει η επείγουσα ανάγκη για ούρηση, είναι σύμπτωμα που δεν πρέπει να αγνοήσετε.

Δείτε μερικές από τις πιο κοινές αιτίες που προκαλούν νυχτερινή ενούρηση και τι μπορείτε να κάνετε:

Πίνετε πολύ νερό πριν τον ύπνο

Πέρα από το προφανές, οι ειδικοί εξηγούν ότι κάποιοι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν πόσο νερό καταναλώνουν τις ώρες πριν πάνε για ύπνο, γεγονός που μπορεί να διαταράξει τον ύπνο τους. Το ιδανικό είναι να σταματάτε την κατανάλωση υγρών δύο ώρες πριν πάτε για ύπνο. Μην ξεχνάτε επίσης να πάτε τουαλέτα πριν πέσετε στο κρεβάτι. Αν τηρείτε αυτούς τους δύο κανόνες και εξακολουθείτε να ξυπνάτε στη διάρκεια της νύχτες, ήρθε η ώρα να συμβουλευτείτε γιατρό.

Πίνετε αλκοόλ ή καφεΐνη πριν κοιμηθείτε

Τόσο το αλκοόλ όσο και η καφεΐνη αυξάνουν την παραγωγή ούρων. Προσπαθήστε να αποφεύγετε την κατανάλωση καφεΐνης –συμπεριλαμβανομένου του τσαγιού- μετά τις 6 μ.μ. και μην πίνετε αλκοόλ για τουλάχιστον 3 ώρες πριν πάτε για ύπνο.

Ορμονικά προβλήματα

Καθώς γερνάτε υπάρχει μια φυσιολογική απώλεια της αντιδιουρητικής ορμόνης, η οποία βοηθά τα νεφρά σας να ελέγχουν τα επίπεδα υγρών στο σώμα. Η απώλεια αυτή ξεκινάει γύρω στα 40, αλλά μπορεί να γίνει αισθητή πολύ αργότερα.

Λοιμώξεις του ουροποιητικού

Αν η ενούρηση συνοδεύεται από αίσθημα καύσου ή δυσφορία είναι πιθανό να έχετε πάθει ουρολοίμωξη. Σε αυτή την περίπτωση, η ανάγκη για συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα υπάρχει και κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πρησμένα πόδια

Τα πρησμένα πόδια -μια κατάσταση γνωστή ως οίδημα- είναι ένδειξη της κατακράτησης υγρών στο κάτω μέρος του σώματός σας. Τα υγρά αυτά πρέπει να αποβληθούν από το σώμα και έτσι προκαλείται η ανάγκη για ούρηση. Η λύση είναι να ανυψώνετε τα πόδια σας λίγες ώρες πριν πάτε για ύπνο. Αυτό θα βοηθήσει στη μετακίνηση των υγρών και θα σας προκαλέσει την ανάγκη για ούρηση πριν πάτε για ύπνο, ώστε αυτός να μη διακοπεί στη διάρκεια της νύχτας.

Έχετε διαβήτη ή προδιαβήτη

Στους πάσχοντες από διαβήτη ή προδιαβήτη, το σώμα αυξάνει την παραγωγή ούρων για να αποβάλλει την περίσσεια σακχάρου στο αίμα. Όπως και στην περίπτωση λοιμώξεων των ουροποιητικού, αυτό συμβαίνει και στη διάρκεια της ημέρας. Αν εκτός από συχνοουρία έχετε και έντονη δίψα, είναι πολύ πιθανό να πάσχετε από διαταραχές σακχάρου στο αίμα.

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Κάποια σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα προκαλούν συχνή ενούρηση. Τέτοια είναι η γονόρροια και τα χλαμύδια. Συχνά συνοδεύονται από τσούξιμο και αίσθημα καύσου.

Προβλήματα μήτρας & ωοθηκών

Πολλές καταστάσεις, όπως οι πολύποδες της μήτρας, οι κύστες στις ωοθήκες ή ο καρκίνος της μήτρας και των ωοθηκών μπορεί να προκαλέσουν μεγέθυνση αυτών των οργάνων. Καθώς μεγαλώνουν πιέζουν την ουροδόχο κύστη και προκαλούν συχνοουρία.

Αδυναμία ουροδόχου κύστης

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η αδυναμία της ουροδόχου κύστης προκαλείται από μια αδυναμία των μυών του πυελικού εδάφους, οι οποίοι διατηρούν κλειστή την ουρήθρα. Όταν χαθεί η ελαστικότητά τους, καθημερινές δραστηριότητες όπως το γέλιο, ο βήχας, το σήκωμα βάρους και το τρέξιμο, μπορούν να προκαλέσουν διαρροές. Για τις γυναίκες συγκεκριμένα, οι κύριες αιτίες της αδυναμίας της ουροδόχου κύστης είναι αποτέλεσμα των αλλαγών που συντελούνται κατά την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και την εμμηνόπαυση. Μπορείτε να ενδυναμώσετε ξανά αυτούς τους μύες με ασκήσεις Kegel τις οποίες θα σας δείξει ο γιατρός σας.

Πρόβλημα στον προστάτη

Από τα πρώτα συμπτώματα της υπερτροφίας του προστάτη είναι η συχνουρία και η νυκτουρία, σε βαθμό μάλιστα να περιορίζεται στο ελάχιστο ο ύπνος και πάσχοντες να αισθάνονται κουρασμένοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Συχνά παρατηρείται και η ανάγκη να πάει κάποιος αμέσως στην τουαλέτα και να μη μπορεί να αναβάλλει αυτό το αίσθημα, με αποτέλεσμα να υπάρχει ακράτεια. Στους πάσχοντες από προβλήματα του προστάτη παρατηρείται επίσης χρόνια κατακράτηση ούρων (επίσχεση ούρων) μία επικίνδυνη κατάσταση που προκαλεί ουρολοιμώξεις, καθώς τα ούρα μένουν μέσα στην κύστη, διακεκομμένη ούρηση κλπ. Το θετικό είναι ότι τα προβλήματα του προστάτη συνήθως δεν έχουν σχέση με τον καρκίνο του προστάτη και υπάρχουν πολλές θεραπείες για την αντιμετώπισή τους.


0 Response to " Tα 10 προβλήματα υγείας που σας οδηγούν στην τουαλέτα τη νύχτα "

Δημοσίευση σχολίου