newscity1.net

Γιατί όλα τα ψηφιακά ρολόγια στην Ευρώπη πάνε πίσω

Όλα τα ψηφιακά ρολόγια στην Ευρώπη που λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα εδώ και εβδομάδες πάνε πίσω.
Ο λόγος είναι προβλήματα συνεννόησης ανάμεσα σε διαχειριστές ηλεκτρικής ενέργειας σε Κοσσυφοπέδιο και Σερβία.

Από τα μέσα Ιανουαρίου πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας σε Κοσσυφοπέδιο και Σερβία δεν έχουν καταφέρει να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου των Διαχειριστών Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ENTSO-E), υποχρεούνται να διατηρούν τη μέση συχνότητα της ηλεκτρικής ενέργειας στα 50 Hertz (ταλαντώσεις ανά δευτερόλεπτο).

Φέτος όμως η μέση συχνότητα ήταν χαμηλότερη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν προβλήματα και ελλείψεις στο ευρύτερο δίκτυο ελέγχου της ηλεκτρικής ενέργειας που περιλαμβάνει τη Σερβία, την FYROM και το Μαυροβούνιο. Συνολικά οι αποκλίσεις των συχνοτήτων αντιστοιχούν σε 113 γιγαβατώρες.

Στον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο των Διαχειριστών Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ENTSO-E) ανήκουν 36 κράτη, των οποίων τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας συνδέονται μεταξύ τους. Το δίκτυο αυτό εκτείνεται από την Ισπανία μέχρι την Νορβηγία και από την Τουρκία μέχρι την Εσθονία. Οι διαφορές στη συχνότητα του εναλλασσόμενου ρεύματος έχουν συνέπειες σε 25 χώρες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ρολόγια τα οποία τροφοδοτούνται από το ηλεκτρικό ρεύμα, όπως για παράδειγμα ραδιόφωνα-ξυπνητήρια ή ρολόγια σε ηλεκτρικές κουζίνες ή στερεοφωνικά συγκροτήματα, από τότε που εντοπίστηκε το πρόβλημα χάνουν όλο και περισσότερο χρόνο. Προς το παρόν πάνε περίπου έξι λεπτά πίσω.

Δεν υπάρχει λόγος για πανικό

Για να επιτευχθεί η απαραίτητη μέση συχνότητα των 50 Hertz υπάρχει ένας τεχνικός μηχανισμός που θα πρέπει γρήγορα και αποτελεσματικά να καλύψει τα κενά που δημιουργούνται. Ο μηχανισμός αυτός προβλέπεται να παίρνει ρεύμα από μπαταρίες ή άλλα εργοστάσια ώστε να καλυφθεί ο χρόνος έως ότου εργοστάσια ηλεκτρικής ενέργειας που μόλις ξεκίνησαν τη λειτουργία τους, να φθάσουν σε πλήρη απόδοση. Εάν δεν αποδώσουν αυτά τα βήματα ακολουθεί ένα σχέδιο πέντε σημείων.

Ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος των Διαχειριστών Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ENTSO-E) καλεί πάντως τα κράτη-μέλη, εκτός από μια τεχνική λύση, να βρουν και μια πολιτική λύση διότι δεν προβλέπεται η τροφοδοσία για μεγάλο χρονικό διάστημα με ηλεκτρική ενέργεια των περιφερειακών δικτύων. Προς το παρόν πάντως δεν υπάρχει λόγος για πανικό. Το γεγονός ότι τα ρολόγια πάνε πίσω προσωρινά «μπορεί να είναι μια δυσάρεστη αλλά σίγουρα όχι αποφασιστικής σημασίας ένδειξη», δηλώνει η Γιούτα Γιάνσεν, καθηγήτρια στο τμήμα Παροχής Ηλεκτρικής Ενέργειας με Ανανεώσιμες Πηγές στο πανεπιστήμιο του Ντάρμστατ.




0 Response to " Γιατί όλα τα ψηφιακά ρολόγια στην Ευρώπη πάνε πίσω "

Δημοσίευση σχολίου