newscity1.net

Ζάλη: Πού οφείλεται και πως αντιμετωπίζεται


Ο όρος ζάλη χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια ποικιλία αισθημάτων, όπως είναι το αίσθημα της
περιστροφής, η τάση προς λιποθυμία, η θόλωση της όρασης κ.λπ..Τα συμπτώματα της ζάλης μπορεί να οφείλονται σε διαφορετικά ιατρικά σύνδρομα και παθήσεις.Όπως εξηγεί ο Στυλιανός Κ. Δερμιτζάκης, ειδικός παθολόγος, συνεργάτης της Ογκολογικής Κλινικής του Ιατρικού Αθηνών, «η ζαλάδα δεν είναι νόσος, αλλά σύμπτωμα κάποιας νοσηρής κατάστασης.

Πώς εκδηλώνεται

Όπως εξηγεί ο Περικλής Ν. Νομικός, ωτορινολαρυγγολόγος, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, «η ζάλη είναι ένας πολύ γενικός και αρκετά ασαφής όρος, ο οποίος περιλαμβάνει, μόνα τους ή σε συνδυασμό, πολλά συμπτώματα», όπως ίλιγγο, αίσθηση απώλειας συνείδησης, πονοκέφαλο (κεφαλαλγία), ανεξήγητο «βάρος» στο κεφάλι, υπόταση, ναυτία, αστάθεια, τάση λιποθυμίας, θολή όραση (σκοτοδίνη) έπειτα από γρήγορη ή απότομη κίνηση του κεφαλιού.

Πού οφείλεται

Αν και συνήθως τα αίτια είναι «αθώα», όπως επισημαίνει ο Π. Νομικός, «η ζάλη μπορεί κάποιες φορές να οφείλεται σε οργανικές παθήσεις, π.χ. νοσήματα του λαβύρινθου (αιθουσαίο σύστημα), άλλες παθήσεις του αυτιού, παθήσεις του καρδιαγγειακού ή κεντρικού νευρικού συστήματος, αιματολογικά ή νοσήματα του μεταβολισμού (λ.χ. διαβήτη). Επιπλέον, μπορεί να οφείλεται σε ψυχικά αίτια, στη δράση κάποιων φαρμάκων ή στη χρήση ουσιών (αλκοόλ, ναρκωτικά)».

Πώς αντιμετωπίζεται

Όπως αναφέρει ο Π. Νομικός, η αντιμετώπιση εξαρτάται από τα αίτια.

- Αν πρόκειται για πάθηση του λαβύρινθου, στην οξεία φάση του επεισοδίου ο ασθενής θα πρέπει να παραμείνει ξαπλωμένος. Με τη βοήθεια ειδικών ασκήσεων που θα του υποδείξει ο ωτορινολαρυγγολόγος, θα αρχίσει να επανέρχεται στη φυσιολογική του κατάσταση.

- Αν οφείλεται σε επεισόδια υπότασης, καρδιαγγειακά ή προβλήματα του νευρικού συστήματος, αυτά αντιμετωπίζονται με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και, αν χρειαστεί, με επεμβατική θεραπεία (π.χ. by-pass).

- Αν οφείλεται σε προβλήματα όρασης (μυωπία, πρεσβυωπία), προσθέτει ο Σ. Δερμιτζάκης, «χρειάζεται αντιμετώπιση των προβλημάτων από τον οφθαλμίατρο, ιδίως όταν η ζάλη παρουσιάζεται κατά τη διάρκεια έντονης δραστηριότητας των ματιών (διάβασμα, παρακολούθηση τηλεόρασης, γράψιμο στον ηλεκτρονικό υπολογιστή».

Αν η ζάλη εμφανιστεί αιφνίδια και επιμένει, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον οικογενειακό σας γιατρό ή να επικοινωνήσετε με κάποια τηλεφωνική γραμμή ιατρικής βοήθειας, όπως οι S.O.S γιατροί (τηλ. 1016) ή το ΕΚΑΒ.

Συχνές αιτίες της ζάλης

Το αυχενικό σύνδρομο: Μια ζαλάδα είναι δυνατό να συνοδεύει το λεγόμενο «αυχενικό σύνδρομο», ενώ συχνά συνδυάζεται με ίλιγγο, εξαιτίας του οποίου μπορεί να εκδηλωθεί αίσθημα ναυτίας ή ακόμη και εμετός.

Ορισμένα φάρμακα: Τα αντιυπερτασικά, λ.χ., προκαλούν ορθοστατική υπόταση στους ηλικιωμένους, με αποτέλεσμα να νιώθουν ζάλη όταν σηκώνονται απότομα από το κρεβάτι.





0 Response to " Ζάλη: Πού οφείλεται και πως αντιμετωπίζεται "

Δημοσίευση σχολίου