newscity1.net

Πιο υγιεινή η ζωή χωρίς ψέματα, έστω και μικρά


Μία ζωή εθισμένη στα μικρά και μεγάλα ψέματα είναι ανθυγιεινή, ενώ αντίθετα όσοι άνθρωποι
ψεύδονται ελάχιστα απολαμβάνουν καλύτερη υγεία και καλύτερες σχέσεις, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Ψυχολογίας.

Αν και εκ πρώτης όψεως φαίνεται...
μάλλον δύσκολο να σταματήσει κανείς να λέει τα συνήθη ψεματάκια, όπως είπαν οι ερευνητές, η εμπειρία του πειράματος έδειξε ότι είναι εφικτό τελικά.

Οι Αμερικανοί ερευνητές έκαναν επί δέκα εβδομάδες πειράματα με 110 άτομα, ηλικίας 18 έως 71 ετών, στο πλαίσιο μιας έρευνας γι τν λεγόμενη «επιστήμη της τιμιότητας», η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Τέμπλετον, που προωθεί γενικότερα τη σχέση επιστήμης και πνευματικότητας.

Σύμφωνα με τη μελέτη του καθολικού πανεπιστημίου Νοτρ Νταμ στην Ιντιάνα, όσοι εθελοντές έλεγαν τρία ψέματα λιγότερα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ανέφεραν την ίδια εβδομάδα -κατά μέσον όρο- τέσσερα λιγότερα ψυχολογικά παράπονα (ένταση, μελαγχολία κ.α.), αλλά και τρία λιγότερα σωματικά παράπονα (πονόλαιμος, πονοκέφαλος κ.α.).
Οι μισοί συμμετέχοντες κλήθηκαν να σταματήσουν να λένε ψέματα στο χρονικό διάστημα που διήρκεσε η έρευνα, ενώ οι άλλοι μισοί δεν πήραν ανάλογη εντολή και συνεπώς μπορούσαν να συνεχίσουν να λένε τα ψεματάκια τους, όπως έκαναν καθημερινά (και όπως κάνουν συνήθως οι άνθρωποι, είτε το συνειδητοποιούν, είτε όχι).

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο μέσος άνθρωπος λέει περίπου 11 ψέματα την εβδομάδα.

Οι ερευνητές κατέγραφαν τη σωματική και ψυχική υγεία και των δύο ομάδων, καθώς και την ποιότητα των κοινωνικών και διαπροσωπικών σχέσεων που ανέπτυσσαν οι εθελοντές με τους άλλους ανθρώπους. Για να έχουν μία πιο σαφή εικόνα για το πόσα ψέματα πραγματικά έλεγαν οι συμμετέχοντες, οι επιστήμονες τους υπέβαλλαν σε τεστ «αλήθειας» με πολύγραφο.








0 Response to " Πιο υγιεινή η ζωή χωρίς ψέματα, έστω και μικρά "

Δημοσίευση σχολίου