newscity1.net

Η αντιγηραντική δίαιτα που συνιστούν οι επιστήμονες!

Πώς θα σας φαινόταν αν μπορούσατε να χάσετε βάρος και ταυτόχρονα να βάλετε «φρένο» στη γήρανση του οργανισμού σας χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές στις διατροφικές σας συνήθειες
πέρα από μια ειδική δίαιτα που θα ακολουθείτε μερικές ημέρες τον μήνα;


Ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, ωστόσο επιστήμονες από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Ιταλία υποστηρίζουν ότι είναι πέρα για πέρα εφικτό και αποτελεσματικό!

Σύμφωνα με πρόσφατα αποτελέσματα κλινικής δοκιμής, μια περιοδική δίαιτα πέντε ημερών οδηγεί τόσο σε απώλεια περιττών κιλών και ταυτόχρονα σε μειωμένο κίνδυνο παθήσεων που σχετίζονται με το γήρας, όπως η καρδιοπάθεια, ο καρκίνος και ο διαβήτης, αναφέρει η σχετική μελέτη στην επιθεώρηση Science Translational Medicine.

Πρόκειται για μια «δίαιτα που μιμείται τη νηστεία» (Fasting Mimicking Diet ή FMD), η οποία περιλαμβάνει περιορισμό στην πρόσληψη θερμίδων και κατανάλωση συγκεκριμένων προϊόντων για 5 ημέρες τον μήνα. Η δίαιτα σχεδιάστηκε και δοκιμάστηκε από επιστήμονες του Ινστιτούτου Μακροζωίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια. Στο πλαίσιο της σχετικής δοκιμής οι συμμετέχοντες ακολούθησαν τη δίαιτα για διάστημα τριών μηνών.

Η δίαιτα FMD φάνηκε να βελτιώνει δείκτες καρδιαγγειακού κινδύνου όπως η αρτηριακή πίεση, να μειώνει τις φλεγμονές αλλά και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και τα επίπεδα του ινσουλινοειδούς αυξητικού παράγοντα 1 (IGF-1), μιας ορμόνης που επηρεάζει τον μεταβολισμό. Οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν τη δίαιτα έχασαν επίσης κιλά και πόντους από τη μέση, χωρίς όμως να παρατηρηθεί συρρίκνωση της μυϊκής τους μάζας.

«Η μελέτη παρέχει τεκμήρια ότι η περιοδική δίαιτα που μιμείται τη νηστεία, η οποία έχει σχεδιαστεί ώστε να επιδρά στην ίδια τη διαδικασία της γήρανσης, οδηγεί σε σημαντικά οφέλη για την υγεία» σχολιάζει ο Δρ Βάλτερ Λόνγκο, διευθυντής του Ινστιτούτου Μακροζωίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια και ένας εκ των συντακτών της μελέτης.

Παλαιότερες μελέτες είχαν υποδείξει ποικίλες ευεργετικές επιδράσεις της δίαιτας αυτής σε ποντίκια κι έτσι οι ερευνητές αποφάσισαν να διαπιστώσουν κατά πόσο ισχύει το ίδιο και για τους ανθρώπους.

Για τον σκοπό αυτόν, συγκέντρωσαν 100 υγιή άτομα ηλικίας 20 έως 70 ετών. Ορισμένοι από τους συμμετέχοντες (ομάδα ελέγχου) συνέχισαν τη συνήθη διατροφή τους, ενώ οι υπόλοιποι ακολούθησαν τρίμηνη δίαιτα που μιμείται τη νηστεία. Η δεύτερη ομάδα έπρεπε να καταναλώνει συγκεκριμένα τρόφιμα (τα οποία παρείχε εταιρεία προϊόντων διατροφικής τεχνολογίας) κατά τις 5 μέρες του μήνα που ακολουθούσε την ειδικά σχεδιασμένη δίαιτα FMD. Η δίαιτα περιελάμβανε 750-1.100 θερμίδες την ημέρα κ τα γεύματα βασίζονταν σε ακριβείς ποσότητες πρωτεΐνης, λιπαρών και υδατανθράκων. Μετά το πέρας των τριών μηνών ζητήθηκε και από την ομάδα ελέγχου να ακολουθήσει τη δίαιτα.

Οι συμμετέχοντες έχασαν χάρη στη δίαιτα περίπου 3 κιλά, ενώ η περίμετρος της μέσης τους μειώθηκε κατά 2,5 έως 5 εκατοστά. Επίσης, η συστολική τους πίεση (η οποία βρισκόταν εντός των φυσιολογικών ορίων κατά το ξεκίνημα της μελέτης) μειώθηκε κατά 4,5 mmHG και η διαστολική τους πίεση κατά 3,1 mmHG. Τα επίπεδα της ορμόνης IGF-1 έπεσαν μεταξύ 21,7 ng/mL και 46,2 ng/mL, εύρος που συσχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο καρκίνου. Τέλος, οι συμμετέχοντες που είχαν αυξημένα επίπεδα γλυκόζης και χοληστερόλης παρατήρησαν βελτιώσεις και σε αυτούς τους δείκτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω θετικές επιδράσεις διατηρήθηκαν ακόμη κι όταν οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν τη δίαιτα και επέστρεψαν στη συνήθη διατροφή τους.



0 Response to " Η αντιγηραντική δίαιτα που συνιστούν οι επιστήμονες! "

Δημοσίευση σχολίου