Ο καφές που σερβίρεται σε κάθε πόλη αλλά και σε διαφορετικά café της ίδιας πόλης έχει διαφορετική
περιεκτικότητα σε καφεΐνη, σύμφωνα με μία νέα, μικρή μελέτη που διεξήχθη σε τρεις χώρες.
Το εύρημα αυτό υποδηλώνει πως πρέπει
να έχουμε το νου μας για να μην το παρακάνουμε, ιδίως όταν ταξιδεύουμε.
Όπως έδειξε, οι καφέδες που σερβίρονται στην Σκωτία έχουν περισσότερη καφεΐνη απ’ όση αυτοί στην Ιταλία και στην Ισπανία.
Αλλά και εντός της ίδιας πόλης, αλλού σερβίρεται «δυνατός» καφές και αλλού πιο ελαφρύς. Έτσι, σε ένα από τα café της Γλασκώβης που εξετάστηκαν, ο εσπρέσο περιείχε 212 mg καφεΐνης, ενώ σε ένα άλλο το σχεδόν ένα τρίτο.
Για τους σκοπούς της μελέτης, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Food and Function» την οποία εκδίδει η Βασιλική Εταιρεία Χημείας (RSC) της Βρετανίας, επιστήμονες από τα πανεπιστήμια της Γλασκώβης στη Σκωτία, της Πάρμα στην Ιταλία και της Παμπλόνα στην Ισπανία, ανέλυσαν τους καφέδες από 26 café των τριών πόλεων.
Όπως διαπίστωσαν, η περιεκτικότητα των σκωτσέζικων εσπρέσο σε καφεΐνη κυμαινόταν από 72 έως 212 mg, των ιταλικών από 73 έως 135 mg και των ισπανικών από 97 έως 127 mg.
Ανάλογες διακυμάνσεις υπήρχαν και στην περιεκτικότητα των καπουτσίνο σε καφεΐνη (οι σκωτσέζικοι, λ.χ., είχαν καφεΐνη από 101 έως 275 mg), αλλά και στον στιγμιαίο καφέ (ένα μικρό ποτήρι στη Σκωτία περιείχε από 48 έως 88 mg).
Οι διαφοροποιήσεις οφείλονταν αφενός στο μέγεθος του σερβιριζόμενου καφέ, αφετέρου στο είδος του καφέ που χρησιμοποιούσαν οι καταστηματάρχες.
Οι ειδικοί λένε ότι οι διακυμάνσεις στην περιεκτικότητα των καφέδων σε καφεΐνη δεν είναι διόλου αμελητέες, ιδίως για ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες όπως οι έγκυοι, στις οποίες αντενδείκνυται εντελώς κατανάλωση πάνω από 200 mg καφεΐνης την ημέρα.
Ωστόσο, στη Σκωτία ένας και μόνο καφές μπορεί να είναι αρκετός για να υπερβεί μια γυναίκα αυτή την ποσότητα.
Όσον αφορά τους λοιπούς, υγιείς ενήλικες, επιστήμονες από την Κλινική Μάγιο, στο Ρόστεστερ της Μινεσότα, αναφέρουν ότι έως 400 mgκαφεΐνης τν ημέρα είναι ασφαλή.
Τα παιδιά εξάλλου δεν πρέπει να καταναλώνουν καθόλου καφεΐνη και οι έφηβοι έως 100 mg την ημέρα, προσθέτουν.
Και επισημαίνουν πως όταν λένε «καφεΐνη» δεν εννοούν μόνο αυτή του καφέ, αλλά και άλλων πηγών, όπως τα αναψυκτικά τύπου κόλα, το τσάι, ακόμα και η σοκολάτα.
Εξαιτίας των μεγάλων διακυμάνσεων που αποκάλυψε η μελέτη τους, οι ερευνητές σημειώνουν στο άρθρο τους πως καλό είναι τα café να αρχίσουν να προσέχουν την περιεκτικότητα σε καφεΐνη των καφέδων που αγοράζουν κ να διαβάζουν τις οδηγίες χρήσεως, ώστε να ξέρουν πόση καφεΐνη σερβίρουν στους πελάτες τους και να μπορούν να τους ενημερώνουν.
περιεκτικότητα σε καφεΐνη, σύμφωνα με μία νέα, μικρή μελέτη που διεξήχθη σε τρεις χώρες.
Το εύρημα αυτό υποδηλώνει πως πρέπει
να έχουμε το νου μας για να μην το παρακάνουμε, ιδίως όταν ταξιδεύουμε.
Όπως έδειξε, οι καφέδες που σερβίρονται στην Σκωτία έχουν περισσότερη καφεΐνη απ’ όση αυτοί στην Ιταλία και στην Ισπανία.
Αλλά και εντός της ίδιας πόλης, αλλού σερβίρεται «δυνατός» καφές και αλλού πιο ελαφρύς. Έτσι, σε ένα από τα café της Γλασκώβης που εξετάστηκαν, ο εσπρέσο περιείχε 212 mg καφεΐνης, ενώ σε ένα άλλο το σχεδόν ένα τρίτο.
Για τους σκοπούς της μελέτης, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Food and Function» την οποία εκδίδει η Βασιλική Εταιρεία Χημείας (RSC) της Βρετανίας, επιστήμονες από τα πανεπιστήμια της Γλασκώβης στη Σκωτία, της Πάρμα στην Ιταλία και της Παμπλόνα στην Ισπανία, ανέλυσαν τους καφέδες από 26 café των τριών πόλεων.
Όπως διαπίστωσαν, η περιεκτικότητα των σκωτσέζικων εσπρέσο σε καφεΐνη κυμαινόταν από 72 έως 212 mg, των ιταλικών από 73 έως 135 mg και των ισπανικών από 97 έως 127 mg.
Ανάλογες διακυμάνσεις υπήρχαν και στην περιεκτικότητα των καπουτσίνο σε καφεΐνη (οι σκωτσέζικοι, λ.χ., είχαν καφεΐνη από 101 έως 275 mg), αλλά και στον στιγμιαίο καφέ (ένα μικρό ποτήρι στη Σκωτία περιείχε από 48 έως 88 mg).
Οι διαφοροποιήσεις οφείλονταν αφενός στο μέγεθος του σερβιριζόμενου καφέ, αφετέρου στο είδος του καφέ που χρησιμοποιούσαν οι καταστηματάρχες.
Οι ειδικοί λένε ότι οι διακυμάνσεις στην περιεκτικότητα των καφέδων σε καφεΐνη δεν είναι διόλου αμελητέες, ιδίως για ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες όπως οι έγκυοι, στις οποίες αντενδείκνυται εντελώς κατανάλωση πάνω από 200 mg καφεΐνης την ημέρα.
Ωστόσο, στη Σκωτία ένας και μόνο καφές μπορεί να είναι αρκετός για να υπερβεί μια γυναίκα αυτή την ποσότητα.
Όσον αφορά τους λοιπούς, υγιείς ενήλικες, επιστήμονες από την Κλινική Μάγιο, στο Ρόστεστερ της Μινεσότα, αναφέρουν ότι έως 400 mgκαφεΐνης τν ημέρα είναι ασφαλή.
Τα παιδιά εξάλλου δεν πρέπει να καταναλώνουν καθόλου καφεΐνη και οι έφηβοι έως 100 mg την ημέρα, προσθέτουν.
Και επισημαίνουν πως όταν λένε «καφεΐνη» δεν εννοούν μόνο αυτή του καφέ, αλλά και άλλων πηγών, όπως τα αναψυκτικά τύπου κόλα, το τσάι, ακόμα και η σοκολάτα.
Εξαιτίας των μεγάλων διακυμάνσεων που αποκάλυψε η μελέτη τους, οι ερευνητές σημειώνουν στο άρθρο τους πως καλό είναι τα café να αρχίσουν να προσέχουν την περιεκτικότητα σε καφεΐνη των καφέδων που αγοράζουν κ να διαβάζουν τις οδηγίες χρήσεως, ώστε να ξέρουν πόση καφεΐνη σερβίρουν στους πελάτες τους και να μπορούν να τους ενημερώνουν.
0 Response to " Προσοχή στον καφέ, όταν ταξιδεύετε "
Δημοσίευση σχολίου