newscity1.net

Τι γιορτάζουμε την Καθαρά Δευτέρα – Τα έθιμα σε όλη την Ελλάδα

Καθαρά Δευτέρα σήμερα και ξεκινά επίσημα η Σαρακοστή που θα μας οδηγήσει στη
Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών και στο Άγιο Πάσχα.
Λέγεται Καθαρά Δευτέρα γιατί οι Χριστιανοί «καθαρίζονταν» πνευματικά και σωματικά. Είναι μέρα νηστείας αλλά και μέρα αργίας. Στην ύπαιθρο είναι γνωστή και ως «Κούλουμα» από τους στύλους του Ολυμπίου Διός, για τους οποίους οι Αθηναίοι χρησιμοποιούσαν την λατινική λέξη columna (κολώνες).


Η ημέρα της Καθαράς Δευτέρας γιορτάζεται έντονα σε όλη την Ελλάδα με διάφορα έθιμα. Κύριο έθιμο είναι το πέταγμα του χαρταετού, αλλά και το λεγόμενο «Γαϊτανάκι», έθιμο που έφεραν από την Μικρά Ασία οι πρόσφυγες.

Χίος
Στα Μεστά και στους Ολύμπους της Χίου αναβιώνει το «Έθιμο του Αγά» με τις ρίζες του στην Τουρκοκρατία, όπου σε ένα θεατρικό ο Αγάς ως δικαστής, καταδικάζει με χιούμορ τους θεατές.

Αλεξανδρούπολη
Μεταμφιέζουν κάποιο κάτοικο σε «Μπέη» και τον περιφέρουν στην πόλη μοιράζοντας ευχές.

Πόρος
Καθαρίζουν τα μαγειρικά σκευάσματά τους από τα λίπη των κρεάτων που καταναλώθηκαν τις Απόκριες σε ένα έθιμο που αποκαλείται «ξάρτυσμα».

Κέρκυρα
Σε ορισμένα χωριά, λαμβάνει μέρος ο «Χορός των Παπάδων» όπου οι ιερείς στήνουν χορό που ακολουθείται από τους γέροντες.

Κάρπαθος
Οδηγούνται στο «Λαϊκό Δικαστήριο Ανήθικων Πράξεων» από τους Τζαφιέδες, δηλαδή τους χωροφύλακες, οι κάτοικοι που αντάλλαξαν απρεπείς χειρονομίες ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη από τους σεβάσμιους της πόλης.

Γαλαξίδι
Στο «Αλευρομουτζούρωμα», οι καρναβαλιστές πασαλείφονται με αλεύρι και χορεύουν κυκλικά.

Μεσσηνία
Εδώ γίνεται του «Κουτρούλη ο γάμος», η αναπαράσταση δηλαδή ενός πραγματικού γάμου του 14ου αιώνα.

Βόνιτσα
Ένας αχυρένιος ψαράς δεμένος σε γάιδαρο γυρνώντας μέσα από το χωριό καταλήγει σε μια φλεγόμενη βάρκα στο έθιμο του «Αχυρένιου-Γληγοράκη».

Θήβα

Πραγματοποιείται ο «Βλάχικος Γάμος» όπου ξυρίζεται ο γαμπρός για παντρευτεί κάποιον άντρα συγχωριανό του μεταμφιεσμένο σε νύφη.




0 Response to " Τι γιορτάζουμε την Καθαρά Δευτέρα – Τα έθιμα σε όλη την Ελλάδα "

Δημοσίευση σχολίου