newscity1.net

Οι πιο χρήσιμες συντομεύσεις στο πληκτρολόγιό σας

Όλοι οι χρήστες Η/Υ έχουν τις δικές τους συνήθειες και ακολουθούν συγκεκριμένα μοτίβα για τις
καθημερινές τους ασχολίες στο περιβάλλον του υπολογιστή. Η χρήση του mouse είναι απαραίτητη προφανώς, αλλά όταν συνδυάζεται
με εκτεταμένη χρήση του πληκτρολογίου, τότε μπορεί να σας χαρίσει πολύτιμα δευτερόλεπτα, τα οποία μπορούν να πολλαπλασιαστούν και εσείς να γίνετε "νίντζα" των υπολογιστών στ μάτια των φίλων σας. Ποτέ δεν είναι αργά για να μάθετε νέα κόλπα. Τέτοια τρικ είναι οι συντομεύσεις του πληκτρολογίου.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικές από τις πιο χρήσιμες. Υπόψιν ότι για όλες τις παρακάτω συντομεύσεις, κρατάμε το πλήκτρο "Ctrl" και πατάμε μία φορά (όχι συνεχόμενα) το δεύτερο πλήκτρο. Στις περιπτώσεις που χρειάζεται να πατήσουμε και το Shift, σε συνδυασμό 3 πλήκτρων, τότε κρατάμε τα δύο πρώτα κ πατάμε το τρίτο.

1. Ctrl + Z

Η πιο χρήσιμη μακράν συντόμευση του πληκτρολογίου είναι το Undo (Αναίρεση). Ακόμα και στα κινητά τηλέφωνα έχει προστεθεί η λειτουργία "shake to undo", που επιτρέπει την αντίστοιχη λειτουργία. Τόσο χρήσιμο είναι.

2. Ctrl + Y

To Undo για το undo. Πρόκειται για την αμέσως πιο χρήσιμη συντόμευση, αφού όταν ανακαλύψετε το undo, πιθανόν να το πατήσετε παραπάνω φορές από το επιθυμητό.

3. Ctrl + X, Ctrl + C, Ctrl + V

Το Cut, Copy, Paste (νεο-ελληνιστί και "κόπι-πάστε") είναι ίσως η πιο διαδεδομένη συντόμευση του πληκτρολογίου. Χρησιμοποιείται παντού και πάντα για να διευκολύνετε την ζωή σας, χωρίς να χρειάζεται να κάνετε δεξί κλικ, αντιγραφή/αποκοπή, δεξί κλικ, επικόλληση.

4. Ctrl + K

Η συγκεκριμένη συντόμευση, στους περισσότερους επεξεργαστές κειμένου, μπορεί να μετατρέψει σε σύνδεσμο το κείμενο που έχετε επιλέξει.

5. Ctrl + F, Ctrl + G

Μια επίσης πολύ χρήσιμη λειτουργία για σχεδόν κάθε περιβάλλον: search. Μην ψάχνετε διαβάζοντας όλο το κείμενο για να βρείτε μία λέξη. Πατήστε την παραπάνω συντόμευση και πληκτρολογήστε τη λέξη που ψάχνετε. Με το Ctrl + G μπορείτε να προχωράτε στα επόμενα αποτελέσματα χωρίς να χρειάζεται καν να χρησιμοποιήσετε το ποντίκι.

6. Ctrl + T

Άνοιγμα νέας καρτέλας (tab). Αν θυμάστε ότι η καρτέλα λέγεται tab, τότε μπορείτε να θυμάστε και τη συντόμευση. Κατευθείαν μπορείτε να αρχίσετε να πληκτρολογείτε τη νέα διεύθυνση.

7. Ctrl + Tab

Αυτή τη φορά μαζί με το control πρέπει να χρησιμοποιήσετε το πλήκτρο "tab". Πρόκειται για το πλήκτρο με τα βέλη, που βρίσκεται στα αριστερά πάντα και πάνω από το caps lock συνήθως. Χρησιμοποιείται για να περιηγηθείτε εύκολα ανάμεσα στις ανοιχτές σας καρτέλες.

8. Ctrl + Shift + Tab

Κλείσατε καταλάθος μια καρτέλα; Μη σκάτε. Με την παραπάνω συντόμευση επανέρχεται στη θέση της. Αρκεί να μην είστε σε ανώνυμη περιήγηση.

8. Ctrl + N, Ctrl + O, Ctrl + Shift + N

Πρόκειται για τη universal συντόμευση του νέου αρχείου, του ανοίγματος αρχείου ή τη δημιουργία νέου φακέλου.

9. Πλήκτρο Windows + D

Ελαχιστοποίηση των πάντων ώστε να βρεθείτε πίσω στην επιφάνεια εργασίας σας. Άλλο ένα εξαιρετικά χρήσιμο shortcut για όσους θέλετε να... εξαφανίσετε άμεσα ό,τι υπάρχει μπροστά σας.

10. Alt + Arrow Keys

Σας επιτρέπει να κάνετε πίσω ή εμπρός στον browser σας. Ο Chrome ευτυχώς έχει απενεργοποιήσει το "πίσω" με το backspace, το οποίο μπορεί να πατούσατε καταλάθος, όμως τώρα είναι ακόμα πιο ξεκάθαρα τοποθετημένα.

11. Alt + Tab

Σας επιτρέπει να μεταπηδήσετε ανάμεσα στις ανοιχτές εφαρμογές / παράθυρα. Πολύ πιο βολικό από τη χρήση του ποντικιού, αν το συνηθίσετε.

12. Alt + F4

Χρησιμοποιείται εδώ και πάρα πολλά χρόνια για να κλείσει την εφαρμογή που έχετε μπροστά σας.

13. Ctrl + Alt + Del

Η γνωστή τριάδα, που σας βγάζει από τους μπελάδες των Windows. Παλαιότερα χρησιμοποιούνταν και για restart του υπολογιστή. Πλέον έρχεται άμεσα το βασικό μενού που σας επιτρέπει να διαχειριστείτε και τις εφαρμογές και να κλείσετε αυτή που σας προκαλεί πρόβλημα. Τουλάχιστον αυτή είναι η πιο συνηθισμένη λειτουργία του συνδυασμού.

Φυσικά, υπάρχουν αμέτρητες ακόμα συντομεύσεις. Αν χρησιμοποιείτε κάποια λειτουργία συχνά, μπορείτε να την ψάξετε στις μηχανές αναζήτησης για να δείτε αν υπάρχει κάποιο shortcut για αυτήν. Τέλος, στην αρχή δεν θα θυμάστε να τις χρησιμοποιείτε, αλλά όσο εξασκείστε, τόσο πιο εύκολα και γρήγορα θα κάνετε τις δουλειές σας.0 Response to " Οι πιο χρήσιμες συντομεύσεις στο πληκτρολόγιό σας "

Δημοσίευση σχολίου