newscity1.net

Το κρύο αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό

Το κρύο σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για σοβαρό έμφραγμα, αλλά και για ισχαιμικό
εγκεφαλικό επεισόδιο, ιδίως σε όσους πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή, τη συχνότερη μορφή καρδιακής αρρυθμίας, σύμφωνα με δύο νέες επιστημονικές
έρευνες που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στο Λονδίνο.

Η πρώτη καναδική εξαετής έρευνα, με επικεφαλής τον δρα Τζέιμς Ταμ του Πανεπιστημίου της Μανιτόμπα (μιας από τις πιο κρύες περιοχές στον κόσμο), διαπίστωσε ότι για κάθε πτώση της θερμοκρασίας κατά δέκα βαθμούς Κελσίου αυξάνεται κατά 7% ο κίνδυνος σοβαρού οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου, το οποίο μπορεί να αποβεί θανατηφόρο.

Σύμφωνα με την μελέτη, όταν ο υδράργυρος έπεφτε κάτω από το μηδέν, τα σοβαρά εμφράγματα ήταν 0,94/μέρα έναντι 0,78/μέρα όταν η θερμοκρασία ήταν πάνω απ το μηδέν. Το χιόνι από μόνο του δεν αποτελεί ξεχωριστό παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου.

Η δεύτερη ταϊβανέζικη μελέτη, με επικεφαλής τον καρδιολόγο Τζε-Φαν Τσάο του Εθνικού Πανεπιστημίου Γιανγκ-Μινγκ της Ταϊβάν, διαπίστωσε ότι ο κρύος καιρός σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για ισχαιμικού τύπου εγκεφαλικό, ιδίως σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή. Η κολπική μαρμαρυγή, η κυριότερη καρδιακή αρρυθμία, αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά τέσσερις έως πέντε φορές. Όταν κάνει κρύο, ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος.

Η έρευνα, που έγινε σε σχεδόν 290.000 άτομα, συμπέρανε ότι γενικότερα υποτιμάται το κρύο ως παράγων κινδύνου. Σύμφωνα με τους ερευνητές, στη διάρκεια των μηνών με χαμηλότερη θερμοκρασία μέσα στο έτος η πιθανότητα εγκεφαλικού είναι αυξημένη. Έτσι, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι τον χειμώνα και ο μικρότερος το καλοκαίρι. Ο κίνδυνος το φθινόπωρο και την άνοιξη είναι περίπου ίδιος.





0 Response to " Το κρύο αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό "

Δημοσίευση σχολίου