newscity1.net

5 μυστικά για περισσότερη ενέργεια!

Ας μάθουμε  πέντε μυστικά για να καταφέρουμε να αντλούμε ενέργεια και να μένουμε δυνατοί κατά την
διάρκεια
των υποχρεώσεων που πρέπει να καλύψουμε:

Ενέργεια αντλούμε από τον ύπνο και όχι από το φαγητόΠρώτο μεγάλο μυστικό και ίσως το σημαντικότερο. Πολλές φορές στηριζόμαστε στο καλό φαγητό και αγνοούμε την σημαντικότερη πηγή ενέργειας. Τον ύπνο. Στην πραγματικότητα όμως το φαγητό δεν μας δίνει ενέργεια. Τρώγοντας λαμβάνουμε τα απαραίτητα «καύσιμα» που χρειάζεται το σώμα μας για τις λειτουργίες του. Για να χωνέψουμε όμως χρειαζόμαστε ενέργεια και γι αυτό πολλές φορές αν δεν έχουμε κοιμηθεί καλά, η πέψη μας διαταράσσεται. Για παράδειγμα είναι σαν ένα αυτοκίνητο να είναι γεμάτο με βενζίνη αλλά η μπαταρία του να παραμένει άδεια. Μπορεί να μετακινηθεί; Μάλλον όχι.


Μια λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι να πηγαίνουμε για ύπνο μια ώρα πριν από ότι συνήθως. Η αλήθεια είναι ότι πάντα χαζολογάμε λίγο πριν πέσουμε στο κρεβάτι είτε βλέποντας τηλεόραση είτε σερφάροντας στο ίντερνετ. Οπότε είναι κατανοητό ότι δεν πρέπει να «κόβουμε» ώρες από τον ύπνο μας.


Η διατροφή με χαμηλά λιπαρά δίνει περισσότερη ενέργεια


Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί μετά από το τεράστιο, οικογενειακό, Κυριακάτικο τραπέζι της αμάλθειας, θέλουμε να πέσουμε για πολύωρο ύπνο; Γιατί η πέψη χρειάζεται πολύ ενέργεια για να ολοκληρωθεί, οπότε δεν μένει τίποτα για εμάς. Τα λαχανικά όμως και τα φρούτα δεν απαιτούν την ίδια πέψη και έτσι η ενέργεια μένει στον οργανισμό μας. Άρα η λύση νούμερο δύο ποια είναι; Σωστά μαντέψατε! Βάζουμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά στη διατροφή μας και έτσι εξοικονομούμε και κερδίζουμε περισσότερη ενέργεια.


Η γυμναστική παίρνει ή δίνει ενέργεια;


Για να λέμε αλήθειες πρέπει να παραδεχτούμε πως με τη γυμναστική σπαταλάμε αρκετή ενέργεια και αυτό είναι φυσικό. Παράλληλα όμως όταν κάποιος γυμνάζεται συστηματικά αποκτά καλύτερη φυσική κατάσταση, κουράζεται πιο δύσκολα αλλά και επανέρχεται πιο γρήγορα μετά από έντονη άσκηση. Επίσης η γυμναστική βοηθάει τον οργανισμό να αποκτήσει καλύτερη πέψη, πιο εύκολο και ποιοτικό ύπνο αλλά μας κάνει να νιώθουμε και περισσότερο ξύπνιοι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Συμπέρασμα; Η γυμναστική είναι απαραίτητη αλλά πάντα χωρίς υπερβολές!


Η ενέργεια δεν είναι διέγερση


Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται κουρασμένοι και ψάχνουν για μια γρήγορη πηγή ενέργειας ώστε να σταθούν στα πόδια τους. Οι περισσότερη καταφεύγουν στον καφέ ή άλλα ποτά με καφεΐνη που πιστεύουν ότι θα βοηθήσουν. Η αλήθεια όμως είναι πολύ διαφορετική. Η καφεΐνη δεν προσφέρει ενέργεια στον οργανισμό αλλά αυξάνει τα επίπεδα του στρες. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει αυξημένη παραγωγή στις ορμόνες του στρες (όπως η αδρεναλίνη) και υπάρχει αύξηση στην αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό. Πιο απλά η καφεΐνη μας διεγείρει και μας «δανείζει» ενέργεια την οποία όμως πρέπει να επιστρέψουμε μετά με μεγάλο τίμημα. Επειδή λοιπόν έχουμε κακή εμπειρία από τα χρέη τώρα τελευταία (βλ. Ελλάδα), καλύτερα να μην χρησιμοποιούμε καθόλου διεγερτικά για να πάρουμε ενέργεια (όπου διεγερτικά βάλτε καφέ, σοκολάτα, ακατέργαστο κακάο, ναρκωτικά).


Υ.Γ. : τα διεγερτικά είναι και πολύ εθιστικά όποτε υπάρχει άλλος ένας λόγος για να τα αποφεύγουμε.


Απέφυγε ότι εξαντλεί την ενέργειά σου


Φτάσαμε στο τελευταίο μυστικό αλλά ίσως και το πιο δύσκολο γιατί εδώ βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν πολύ ισχυρό εχθρό. Υπάρχουν πράγματα που εξαντλούν την ενέργειά μας όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχολογικά. Μερικά από αυτά είναι: οι αρνητικές σχέσεις, οι αγχώδεις δουλειές, οι απαισιόδοξοι φίλοι και συγγενείς, τα χρέη, ένα ακατάστατο σπίτι η γραφείο το οποίο κάποτε πρέπει να συμμαζευτεί, μια τεράστια λίστα με πράγματα που πρέπει να κάνετε, η έλλειψη αυτοεκτίμησης και πολλά πολλά άλλα. Σίγουρα είναι δύσκολο να λυθούν όλα αυτά μονομιάς. Όμως αν καταφέρουμε να ξεκινήσουμε εστιάζοντας σε ένα από αυτά και σιγά σιγά το ξεπεράσουμε, σίγουρα η συνέχεια θα είναι πολύ πιο εύκολη για να προχωρήσουμε και στα υπόλοιπα. Και να θυμάσαι: Η ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΘΑΥΜΑΤΑ!
0 Response to " 5 μυστικά για περισσότερη ενέργεια! "

Δημοσίευση σχολίου