newscity1.net

Η έλλειψη ύπνου <σκοτώνει> το ανοσοποιητικό σύστημα


Η έλλειψη ύπνου όχι μόνο δεν μας επιτρέπει να ξεκουραζόμαστε όσο χρειάζεται ο οργανισμός μας,
αλλά μπορεί επίσης να «σκοτώσει» το ανοσοποιητικό μας σύστημα κάνοντάς μας ευάλωτους σε ασθένειες.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Γέιλ διαπίστωσαν ότι ο κιρκαδικός ρυθμός μας, δηλαδή το γενετικό ρολόι που ελέγχει τον ύπνο μας, ελέγχει επίσης γονίδια τα οποία είναι βαρύνουσας σημασίας σε ό,τι αφορά την υγεία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.


Το γονίδιο TLR-9, για παράδειγμα, όταν βρίσκεται σε σωστή λειτουργία, κάτι που συμβαίνει όταν έχουμε καλό κιρκαδικό ρυθμό, δίνει τη δυνατότητα στο ανοσοποιητικό μας σύστημα να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά βακτηρίδια και ιούς που εισβάλλουν στον οργανισμό μας επιδιώκοντας να τον πλήξουν. Μάλιστα εμβόλια και φάρμακα που χορηγούνται υπό τέτοιες συνθήκες αποδεικνύονται αποτελεσματικότερα.


Οι ειδικοί που έκαναν σχετικές δοκιμές στο εργαστήριο λένε δηλαδή ότι αν κοιμόμαστε καλά, τότε το ίδιο καλά είναι και το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ισως γι’ αυτό, όταν μας «περιτριγυρίζει» κρύωμα, νιώθουμε την ανάγκη για ύπνο προκειμένου να συνέλθουμε, όπως λέμε στην καθημερινότητά μας. Συμβαίνει όμως και το αντίθετο. Δηλαδή όταν δεν κοιμόμαστε καλά, κινδυνεύουμε περισσότερο να αρρωστήσουμε. Επόμενο βήμα των ερευνητών θα είναι να διαπιστώσουν κατά πόσο το τεχνητό φως μπορεί να παίζει αρνητικό ρόλο στον ύπνο κάνοντας πιο ευάλωτο τον οργανισμό.








0 Response to " Η έλλειψη ύπνου <σκοτώνει> το ανοσοποιητικό σύστημα "

Δημοσίευση σχολίου