newscity1.net

Οι... μπριζόλες φρενάρουν την υπέρταση

Μια καλή δικαιολογία έχουν πλέον οι λάτρεις της μπριζόλας, καθώς νέα μελέτη έδειξε ότι οι τροφές
που περιέχουν πρωτεΐνες μειώνουν τον κίνδυνο υπέρτασης. Επιστήμονες στις ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι
για όσους καταναλώνουν καθημερινά τροφές που περιέχουν πρωτεΐνες ο κίνδυνος υπέρτασης είναι μικρότερος κατά 40%, ενώ αν η διατροφή είναι πρωτεϊνική κ περιλαμβάνει παράλληλα αρκετές φυτικές ίνες, η μείωση του κινδύνου υπέρτασης φτάνει το 59%.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, οι οποίοι μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες 1.361 ατόμων για διάστημα περίπου 11,3 ετών. Οπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, ο κίνδυνος μειώνεται σημαντικά με την κατανάλωση τόσο ζωικής όσο κ φυτικής πρωτεΐνης, ενώ η μείωση είναι αισθητή σε άντρες και γυναίκες ανεξαρτήτως σωματικού βάρους.

Σύμφωνα με τον βασικό συντάκτη της επιστημονικής έκθεσης Justin Buendia, αυτό συμβαίνει χάρη στα αμινοξέα που περιέχουν οι πρωτεΐνες, όπως η αργινίνη, τα οποία βοηθούν τα αιμοφόρα αγγεία να διαστέλλονται. Μάλιστα συμπλήρωσε ότι η κατανάλωση πρωτεΐνης συμβάλλει και στη μείωση του βάρους, επειδή δίνει εύκολα στον οργανισμό την αίσθηση της πληρότητας, μειώνοντας έτσι τις θερμίδες που λαμβάνει. Επίσης οι ερευνητές πιστεύουν ότι όσοι προτιμούν τις συγκεκριμένες τροφές κάνουν γενικώς καλύτερη διατροφή και βοηθούν τον μεταβολισμό τους να λειτουργεί ταχύτερα.

Η επιστημονική έκθεση δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «American Journal of Hypertension» και αναφέρει συγκεκριμένα ότι οι πρωτεΐνες θα πρέπει να υπάρχουν στο πρωινό (αβγό, γάλα), και πως καλές πηγές πρωτεϊνών είναι το στήθος κοτόπουλου και γαλοπούλας, τα τυριά με χαμηλά λιπαρά, το χοιρινό φιλέτο, οι ξηροί καρποί, το γιαούρτι, το γάλα σόγιας, τα φασόλια, αλλά και τα λιπαρά ψάρια, όπως ο τόνος και ο σολομός.

Οι ευεργετικές επιδράσεις της πρωτεΐνης σε σχέση με την υπέρταση έχουν αποδειχθεί και σε παλαιότερες μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες οι τροφές όπως τα αβγά και τα θαλασσινά, που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, μειώνουν τον κίνδυνο υπέρτασης.













0 Response to " Οι... μπριζόλες φρενάρουν την υπέρταση "

Δημοσίευση σχολίου