newscity1.net

Η αιθαλομίχλη πνίγει την Αττική

Στο «κόκκινο» βρέθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής
ρύπανσης, με την αιθαλομίχλη να προκαλεί έντονη δυσφορία από τις πρώτες βραδινές ώρες.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος περιορίζεται σε συστάσεις ως προς την ορθολογική χρήση των θερμαντικών μέσων που προβλέπουν καύση ξυλείας και συναφών υλικών, διαρρέοντας παράλληλα πως το επιτελείο του νέου αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλου, επεξεργάζεται εκ νέου το σχέδιο που θα δίνει κίνητρα στους πολίτες για χρήση λιγότερων ρυπογόνων μέσων.

Η πτώση της θερμοκρασίας έχει ως αποτέλεσμα την εκ νέου ένταση του φαινομένου, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι οι πολίτες θα πρέπει είναι προσεκτικοί σχετικά με τα υλικά που θα χρησιμοποιούν για την καύση. Σύμφωνα με καταγγελίες πολλοί καίνε ακόμη και... κολώνες της ΔΕΗ!

Χωρίς πιστοποίηση

Παρά την οικονομική κρίση, οι ειδικοί προειδοποιούν να μη καίγονται υλικά όπως πέλετ που δεν έχουν πιστοποίηση γιατί μπορεί πρόσκαιρα να ζεσταίνουμε το σπίτι αλλά τα όταν βγαίνουμε έξω εισπνέονται από τον αέρα, βάζοντας ουσιαστικά σε κίνδυνο την υγεία μας.

Στη χρονίζουσα εμφάνιση του φαινομένου, το υπουργείο επιχειρεί καταστολή του φαινομένου ενημερώνοντας στις αρχές τις εβδομάδας ότι η άπνοια και η θερμοκρασιακή αναστροφή ευνοούν τη συσσώρευση ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια. Παρά τις οδηγίες και τη σύσταση για αποφυγή της χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας, το πέπλο νέφους κορυφώθηκε στα μέσα της εβδομάδας, καθιστώντας την ατμόσφαιρα εξαιρετικά δυσβάσταχτη.Τι να προσέξετε
H αιθαλομίχλη είναι μια μορφή ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η οποία προκαλείται από την καύση στερεών καυσίμων και αποτελείται από σωματίδια αιθάλης -από τα οποία παίρνει και το όνομά της- καθώς και από το δηλητηριώδες αέριο διοξείδιο του θείου.
Η ικανότητα του αναπνευστικού συστήματος του ανθρώπου να προστατεύεται από τα αιωρούμενα στο περιβάλλον μικροσωματίδια καθορίζεται κυρίως από το μέγεθος και τη χημική σύσταση των τελευταίων.

Η συνεχιζόμενη εναπόθεση μικροσωματιδίων σε όλο το μήκος του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού, προκαλεί σοβαρή βλάβη στο αναπνευστικό επιθήλιο. Στο ανώτερο αναπνευστικό επικάθονται τα μεγαλύτερης διαμέτρου μικροσωματίδια. Όσο πιο μικρή είναι η διάμετρός τους τόσο μεγαλύτερη είναι η διείσδυσή τους στους πνεύμονες ως τις τελικές κυψελίδες.

Τα πολύ μικρής διαμέτρου μικροσωματίδια, λόγω της διεισδυτικότητάς τους και λόγω των σταθερών συμπλόκων που σχηματίζουν, εισχωρούν στο εσωτερικό των κτιρίων, των σπιτιών, των κλινοσκεπασμάτων και προκαλούν πληθώρα αναπνευστικών προβλημάτων από άσθμα, αλλεργικές βρογχίτιδες, αποφρακτικές πνευμονοπάθειες κ.ά.

Ευπαθείς ομάδες - ομάδες υψηλού κινδύνου από τις επιπτώσεις της αιθαλομίχλης αποτελούν: Ασθενείς με χρόνια βρογχίτιδα, Ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, Ασθενείς με βρογχικό άσθμα, Ασθενείς με αλλεργίες, Ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα, Βρέφη και μικρά παιδιά, Ηλικιωμένοι ασθενείς > 65 ετών.
Μετρήσεις 

Το πείραμα «Θαλής»
Οι επί ένα μήνα μετρήσεις των επιστημόνων ανέδειξαν το 2013 το κρίσιμο μέγεθος του προβλήματος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που δημιουργείται τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες ελληνικές πόλεις, όταν συνδυάζεται η καύση ξύλων με τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες: χαμηλές θερμοκρασίες και άπνοια. Έγιναν μετρήσεις στο Θησείο, στην Αγ. 

Παρασκευή και στην Πεντέλη για την Αθήνα (από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος», τα Πανεπιστήμια Κρήτης και Αιγαίου), στη Θεσσαλονίκη (Πανεπιστήμιο Αιγαίου), στην Πάτρα (Πανεπιστήμιο Πατρών), στο Ηράκλειο (Πανεπιστήμιο Κρήτης) και στα Ιωάννινα (Πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Κρήτης). Στα κυριότερα συμπεράσματα των μετρήσεων αναδείχθηκαν πως οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων τις κρύες νύχτες με άπνοια έφτασαν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Στις νυχτερινές περιόδους με μεγάλα επίπεδα ρύπανσης, πάνω από το 90% οφειλόταν σε μικρά σωματίδια με διάμετρο κάτω από 2,5 (PM2,5), τα οποία είναι πιο διεισδυτικά από τα αντίστοιχα μεγαλύτερης διαμέτρου και συνεπώς ικανά να φτάνουν ευκολότερα στις κυψελίδες των πνευμόνων, όπου και είναι ιδιαίτερα επιβλαβή.


Οι υψηλές συγκεντρώσεις παρατηρούνταν από περίπου τις 7 το βράδυ μέχρι και τις 3 το πρωί, με μέγιστο επίπεδο λίγο πριν τα μεσάνυχτα. Φυσικά και η καύση ξύλων ήταν υπεύθυνη σχεδόν αποκλειστικά >80% για τις υψηλές συγκεντρώσεις τις νυχτερινές ώρες. Ενώ τα σωματίδια από την καύση των ξύλων αποτελούνταν κατά 80% από οργανικές ενώσεις, κατά 10% από στοιχειακό άνθρακα (μη καθαρό γραφίτη) και κατά 10% από ανόργανα άλατα (χλωριούχο κάλιο, θειικό κάλιο κλπ). Οι εκατοντάδες οργανικές ενώσεις συμπεριλαμβάνουν πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (ιδιαίτερα τοξικές ενώσεις), αλκάνια, μονο- και δικαρβοξυλικά οξέα κ.λπ.


0 Response to " Η αιθαλομίχλη πνίγει την Αττική "

Δημοσίευση σχολίου