newscity1.net

Μυστηριώδης καταιγίδα κατέστρεψε ολόκληρη πόλη

Χρειάστηκαν μόλις 15 λεπτά. Μια σύντομη, αλλά αρκετά ισχυρή, καταιγίδα σάρωσε
τη δυτική Ευρώπη, πριν από 350 χρόνια. Άφησε έναν κοινωνικό και αρχιτεκτονικό αντίκτυπο στην πόλη της Ουτρέχτης, στην Ολλανδία, μέχρι και σήμερα.

Μια νέα έρευνα αποτύπωσε την καλύτερη εξήγηση που έχει δοθεί για την καταστροφική μορφή της καταιγίδας.

Το 1672 είναι γνωστό ως «Έτος Καταστροφής» επειδή σηματοδότησε την εισβολή δυνάμεων από τη Γαλλία, την Αγγλία και τις περιοχές της Γερμανίας,στην Ολλανδική Δημοκρατία.

Η Τετάρτη 1η Αυγούστου του 1674 ήταν μια τυπική ζεστή και υγρή μέρα του καλοκαιριού στην βορειοδυτική Ευρώπη. Προς το τέλος της ημέρας, ξέσπασαν καταιγίδες, οι οποίες κλιμακώθηκαν.

Μια καταστροφική καταιγίδα χτύπησε την βόρεια περιοχή της Ευρώπης. Μια εκκλησία είχε αρχικά δύο πύργους. Τους έχει ακόμα, αλλά οι στέγες τους διαλύθηκαν στη θύελλα. Δεκάδες μάρτυρες κατέγραψαν το περιστατικό.

Σύμφωνα με μια εφημερίδα της εποχής, «Στις Βρυξέλλες, έπεσε χαλάζι στο μέγεθος μπίλιας, αρκετά δέντρα ξεριζώθηκαν, και πολλές προσόψεις σπιτιών καταστράφηκαν… Στο Στρασβούργο, το χαλάζι είχε μέγεθος όσο το κεφάλι ενός μωρού».

«Ο καθεδρικός ναός είναι το πιο εμφανές σημάδι της καταιγίδας. Το κεντρικό τμήμα του κτιρίου ισοπεδώθηκε από τη θύελλα. Υπάρχει τώρα ένα τεράστιο χάσμα», δήλωσε ο Gerard van der Schrier, μέλος του Βασιλικού Μετεωρολογικού Ινστιστούτου της Ολλανδίας.

Κι άλλοι ναοί της Ουτρέχτης υπέστησαν ζημιές. Άλλοι μάρτυρες αναφέρουν ότι κτίρια ισοπεδώθηκαν.

Το φαινόμενο «Bow echoes» που σχηματίζεται στα σύννεφα είναι σχετικά καινούριο για τους επιστήμονες. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά πριν από 40 χρόνια. Τα «Bow echoes» είναι σύννεφα που έχουν το σχήμα τόξου και κάνουν το πέρασμά τους πάνω από μια περιοχή μέσα σε λίγες μόλις ώρες. Ωστόσο, συνδέονται με έντονες ριπές ανέμου που ονομάζονται ευθείς άνεμοι. Οι άνεμοι αυτοί κινούνται κάθετα προς την γη με μεγάλη ταχύτητα. Αυτές οι ριπές μπορούν να δημιουργήσουν μικρούς ανεμοστρόβιλους.

Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, υπάρχουν ενδείξεις αυτών των ανεμοστρόβιλων στην Ουτρέχτη.

Πίνακες που απεικονίζουν την καταστροφή δείχνουν τον καθεδρικό ναό Dom και μερικές εκκλησίες να έχουν ανατραπεί στη βόρεια και δυτική κατεύθυνση. Μπορούν μόνο να έχουν πέσει κάτω από ανεμοστρόβιλους που παράγουν ισχυρές δυτικές ριπές.

0 Response to " Μυστηριώδης καταιγίδα κατέστρεψε ολόκληρη πόλη "

Δημοσίευση σχολίου