newscity1.net

Δείτε τι θα πάθετε αν αποφεύγετε τον ήλιο

Ο ήλιος είναι ο τροφοδότης της ζωής και σε μικρές δόσεις είναι ευεργετικός για την υγεία μας.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι πρέπει να αποφεύγουμε
την πολύωρη ηλιοθεραπεία και να χρησιμοποιούμε αντηλιακό καθημερινά για να
προστατευθούμε από τον καρκίνο του δέρματος, αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγουμε εντελώς τις ακτίνες του ήλιου.

Όταν η ακτινοβολία έρχεται σε επαφή με το δέρμα μας, ο οργανισμός παράγει φυσικά βιταμίνη D, η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών, τη φυσιολογική ανάπτυξη των μυών αλλά κ την ομαλή λειτουργία της καρδιάς.

Δείτε ποιες ασθένειες έχει αποδειχθεί ότι συνδέονται με την έλλειψη της πολύτιμης βιταμίνης D.

1. Άνοια

Μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση Neurology κατέδειξε πως η ήπια έως σοβαρή έλλειψη της βιταμίνης σε ηλικιωμένα άτομα διπλασιάζει τον κίνδυνο εκδήλωσης ορισμένων μορφών άνοιας, όπως το Αλτσχάιμερ. Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότερα από 1.600 άτομα που δεν είχαν εκδηλώσει συμπτώματα άνοιας. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η «βιταμίνη του ήλιου» βοηθά πιθανώς να απομακρυνθούν οι πλάκες που συσσωρεύονται στον εγκέφαλο και συμβάλλουν στην εκδήλωση της νευροεκφυλιστικής νόσου.

2. Καρκίνος του προστάτη

Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Clinical Cancer Research δείχνει πως υπάρχει μια άμεση σχέση μεταξύ της έλλειψης βιταμίνης D και του επιθετικού καρκίνου του προστάτη. Στη μελέτη συμμετείχαν 667 άνδρες ηλικίας 40 έως 79 ετών.

3. Στυτική δυσλειτουργία

Μελέτη που δημοσιεύθηκε πριν από μερικούς μήνες στην επιθεώρηση Journal of Sexual Medicine έδειξε πως οι άντρες με στυτική δυσλειτουργία παρουσιάζουν σε μεγάλο ποσοστό έλλειψη βιταμίνης D, σε σύγκριση με άντρες που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα στύσης.

4. Σχιζοφρένεια

Τα άτομα με έλλειψη βιταμίνης D έχουν διπλάσιες πιθανότητες να λάβουν διάγνωση για σχιζοφρένεια σε σύγκριση με άτομα που διαθέτουν επαρκείς ποσότητες τις βιταμίνης στον οργανισμό τους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. Η διαπίστωση αυτή προέκυψε από την ανάλυση 19 παλαιότερων μελετών που αφορούσαν στη σχέση σχιζοφρένειας και βιταμίνης D.

5. Καρδιοπάθεια

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας, η έλλειψη βιταμίνης D συνδέεται με τη σοβαρής μορφής καρδιοπάθεια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πάνω από το 70% των ασθενών που επρόκειτο να υποβληθούν σε στεφανιαία αγγειογραφία –απεικονιστική εξέταση για να διαπιστωθεί πόσο καλά κυκλοφορεί το αίμα στις αρτηρίες– παρουσίαζαν έλλειψη βιταμίνης D.






0 Response to " Δείτε τι θα πάθετε αν αποφεύγετε τον ήλιο "

Δημοσίευση σχολίου