newscity1.net

Γιατί οι καρδιές των πενηντάρηδων είναι κατά μια δεκαετία μεγαλύτερες

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αρμόδιου οργανισμού Δημόσιας Υγείας της Βρετανίας,
το 18% των ανδρών και το 14% των γυναικών που διανύουν τη δεκαετία των 50 έχουν καρδιές που
είναι κατά 10 χρόνια μεγαλύτερες. Η παχυσαρκία, η ανθυγιεινή διατροφή καθώς και η έλλειψη άσκησης φαίνεται ότι έχουν μεγάλη επίπτωση στην καρδιοαγγειακή υγεία του βρετανικού πληθυσμού. Η ανάλυση μάλιστα δεδομένων από 1.2 εκατομμύρια άτομα άνω των 30 κατέληξε στο ότι το 83% των ανδρών και το 73% των γυναικών έχουν πρόωρα γερασμένες καρδιές.

Οι ειδικοί ανησυχούν ιδιαίτερα για τα άτομα άνω των 50, καθώς σε αυτή την ηλικία η υγεία της καρδιάς συνήθως εμφανίζει μια απότομη κάμψη κ αυξάνεται κατακόρυφα ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής ανακοπής. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα διαδικτυακό εργαλείο που ρωτούσε τα άτομα σχετικά με το ύψος, το βάρος και τον τρόπο ζωής τους.

Κάθε μήνα 7,400 άτομα στην Αγγλία πεθαίνουν από κάποιο καρδιακό νόσημα ή από εγκεφαλικό. Το ¼ των θανάτων ατόμων κάτω των 75 ετών θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η αυξημένη ηλικία της καρδίας είναι ένας ακριβής δείκτης αυξημένου κινδύνου εμφάνισης ανίας, καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου, νεφρικής νόσου και διαβήτη. Τονίζουν ωστόσο ότι η τροποποίηση του τρόπου ζωής προς μια πιο υγιεινή κατεύθυνση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο. Τα καρδιοαγγειακά νοσήματα είναι η κύρια αιτία θανάτου στους άνδρες και η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου στις γυναίκες.

Το τεστ της ηλικίας της καρδίας είναι διαθέσιμο στις ιστοσελίδες της Δημόσιας Υγείας της Αγγλία και του Βρετανικού Καρδιολογικού Ιδρύματος από το Φεβρουάριο του 2015. Σύμφωνα με τα δεδομένα λοιπόν από 1.2 εκατομμύρια τεστ που διεξήχθησαν, βρέθηκε ότι το 78% των ατόμων που τα έκαναν είχαν πιο ηλικιωμένη καρδιά αναφορικά με την ηλικία τους. Στο 14% μάλιστα, η διαφορά της ηλικίας της καρδίας τους από την πραγματική τους ηλικία ήταν 10 ολόκληρα χρόνια.

Η απόσταση ανάμεσα στην ηλικία της καρδιάς και την ηλικία του ατόμου αυξανόταν όσο τα άτομα μεγάλωναν σε ηλικία. Στην ηλικία των 30 για παράδειγμα μόνο το 2% των ανδρών και το 1% των γυναικών είχαν καρδιά γερασμένη κατά μια δεκαετία σε σχέση με την ηλικία τους. Το ποσοστό αυτό ανέβαινε στο 7% για τους σαραντάχρονους, στο 18% για τους άνδρες και στο 14% για τις γυναίκες στα 50 και στο 32% των ανδρών και το 19% των γυναικών στα 60. Μεταξύ των 70χρονων, γερασμένη καρδιά κατά μια δεκαετία είχαν το 43% των ανδρών και το 33% των γυναικών.

Παράλληλα, ιδιαίτερα ανησυχητικό για τους ερευνητές ήταν το γεγονός ότι οι μισοί από τους συμμετέχοντες δε γνώριζαν την αρτηριακή τους πίεσης η οποία συνήθως παίζει πολύ σημαντικό ρολό στην εμφάνιση καρδιοαγγειακού νοσήματος. Τα άτομα λοιπόν είναι απαραίτητο να κατανοήσουν τη σημασία της καλής υγείας της καρδιάς και των αγγείων και πεισθούν ότι εάν αναλάβουν δράση εγκαίρως θα μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο ενός μελλοντικού καρδιαγγειακού νοσήματος. Ιδιαίτερα τονίζουν πως τα άτομα θα πρέπει να γνωρίζουν τα επίπεδα της χοληστερόλης τους και την αρτηριακή τους πίεση, καθώς η υπέρταση και η υψηλή χοληστερόλη είναι καταστάσεις που το άτομο δεν αντιλαμβάνεται ότι έχει και μπορούν να οδηγήσουν σε θανάσιμη καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο εάν δε λάβουν εγκαίρως την κατάλληλη αντιμετώπιση








0 Response to " Γιατί οι καρδιές των πενηντάρηδων είναι κατά μια δεκαετία μεγαλύτερες "

Δημοσίευση σχολίου