newscity1.net

Φάτε σωστά για να... θυμάστε!

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες φλαβονόλες, οι οποίες εμπεριέχονται στο κακάο και στη γλυκιά "μαύρη
απόλαυση", ανέστρεψαν σε υγιείς ανθρώπους την απώλεια της μνήμης που οφείλεται στην προχωρημένη ηλικία, ανακοίνωσαν
Αμερικανοί επιστήμονες. Για πρώτη φορά, η επιστημονική κοινότητα διαπιστώνει μέσα από έρευνα ότι, στην έκπτωση της μνήμης, που οφείλεται στην πάροδο του χρόνου, μπορεί να μπει "φρένο", ακόμα και να βελτιωθεί σε σημαντικό βαθμό, με την κατανάλωση σοκολάτας ή κακάο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Σκοτ Σμολ, καθηγητή Νευρολογίας και διευθυντή του Ινστιτούτου Τάουμπ του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, ζήτησαν από 39 υγιείς εθελοντές, ηλικίας 50 έως 69 ετών, να κάνουν επί τρεις μήνες διατροφή είτε πλούσια είτε φτωχή σε φλαβονόλες. Πριν και μετά τη μελέτη, οι εθελοντές υποβλήθηκαν τόσο σε απεικόνιση του εγκεφάλου, όσο και σε τεστ μνήμης.

Η έρευνα έδειξε ότι, όσοι είχαν πάρει πολλές φλαβονόλες στη διάρκεια της έρευνας, εμφάνισαν τόσο βελτίωση στη λειτουργία του εγκεφάλου τους, κυρίως σε μια περιοχή του "ιππόκαμπου" που σχετίζεται με την μνήμη- όσο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ μνήμης - κατά περίπου 25% σε σχέση με όσους δεν είχαν καταναλώσει φλαβονόλες. Είχαν προηγηθεί πειράματα με ποντίκια, που είχαν δείξει ότι οι φλαβονόλες βελτίωναν την μνήμη των ζώων. Εκτός από το κακάο, οι φλαβονόλες εμπεριέχονται στα φύλλα του τσαγιού, καθώς επίσης σε ορισμένα φρούτα (σταφύλια, μούρα) και λαχανικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι, το υψηλής συγκέντρωσης μείγμα από φλαβονόλες που χρησιμοποίησαν οι Αμερικανοί επιστήμονες, ετοίμασε η εταιρεία "Mars", που χρηματοδότησε εν μέρει την έρευνα και η οποία παράγει σχετικά προϊόντα σοκολάτας. Πάντως, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η ποσότητα και το μείγμα φλαβονολών που χρησιμοποίησαν στην έρευνά τους, είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που περιέχονται στο κακάο και στις σοκολάτες του εμπορίου και προειδοποίησαν ότι, δεν πρέπει κανείς να καταναλώνει τεράστιες ποσότητες του εν λόγω ροφήματος ή να τρώει πολλές σοκολάτες ελπίζοντας να πετύχει τα ίδια οφέλη, αφού, μεταξύ άλλων, θα καταναλώνει τα λίπη αλλά και τις θερμίδες που περιέχουν.












0 Response to " Φάτε σωστά για να... θυμάστε! "

Δημοσίευση σχολίου