newscity1.net

Οι ανθυγιεινές επιλογές μας κόβουν δεκαετίες ζωής!

Ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοόλ, μπορεί να μειώσει το προσδόκιμο όρο ζωής ενός ατόμου έως και
κατά 23 χρόνια, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Όπως αναφέρουν, ένας συνδυασμός καρδιακών προβλημάτων και διαβήτη μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής ενός ατόμου γι πάνω από μια δεκαετία. Όμως, κανείς θα πρέπει να έχει διαγνωστεί με διαβήτη και να υποφέρει και από εγκεφαλικό και καρδιακή προσβολή πριν από την ηλικία των 40 ετών, για να «χάσει» 23 χρόνια από το προσδόκιμο όρο ζωής του, αποκαλύπτει η ίδια έρευνα.

Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα, μετά από την ανάλυση δεδομένων γύρω από 135.000 και πλέον θανάτους, ανάμεσα σε ένα δείγμα 1 εκατ. ατόμων.

Υπολόγισαν τις μειώσεις στο προσδόκιμο ζωής, που σχετίζονται με ένα ιστορικό «καρδικομεταβολικών» ασθενειών, συνδυάζοντας το διαβήτη, το εγκεφαλικό και την καρδιακό προσβολή.

Ενώ έχουν γίνει αρκετές έρευνες γύρω από τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου εξαιτίας κάποιας εκ των ασθενειών αυτών, στοιχεία γύρω από τη μείωση του προσδόκιμου ζωής από την παρουσία και των τριών το ίδιο διάστημα είναι ελάχιστα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, οι ερευνητές διαπίστωσαν την ύπαρξη μιας πιο ισχυρής σχέσης ανάμεσα στις ασθένειες αυτές και το θάνατο στους άντρες, απ’ ό,τι στις γυναίκες.

Εκτιμάται, ότι η πλειοψηφία αυτών των ασθενειών μπορούν να προληφθούν, με τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, την τακτική άσκηση, την υγιεινή διατροφή, τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και τη διακοπή του καπνίσματος.

Ο επικεφαλής ερευνητής, Dr Emanuele Di Angelantonio, από το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ δήλωσε σχετικά: «Δείξαμε, ότι ένας συνδυασμός διαβήτη και καρδιακών ασθενειών σχετίζεται με σημαντικά χαμηλότερο προσδόκιμο όρο ζωής».

«Ένα άτομο στα 60 του, που υποφέρει και από τα δύο, έχει μια μέση μείωση του προσδόκιμου ζωής περίπου 15 χρόνια».

Μάλιστα, όπως δείχνει η έρευνα, οι επιδράσεις είναι ακόμη πιο δραματικές στις νεότερες ηλικίες.

Οι άντρες 40 ετών, με τις τρεις καταστάσεις, μπορεί να ζήσουν έως και 23 χρόνια λιγότερα, ενώ οι γυναίκες έως και 20 χρόνια λιγότερο. Για τους γηραιότερους άντρες και τις γυναίκες, ο συνδυασμός και των τριών αυτών καταστάσεων, μειώνει σημαντικά τον προσδόκιμο όρο ζωής, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Οι 60ρηδες που μελετήθηκαν και είχαν δύο από αυτές τις καρδιομεταβολικές ασθένειες, ζούσαν κατά μέσο όρο 12 χρόνια λιγότερο, ενώ όσοι είχαν και τις τρεις 14 χρόνια λιγότερο.

Στις γυναίκες, οι αντίστοιχες εκτιμήσεις ήταν 13 και 16 χρόνια.

Τα συμπεράσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό JAMA.










0 Response to " Οι ανθυγιεινές επιλογές μας κόβουν δεκαετίες ζωής! "

Δημοσίευση σχολίου