newscity1.net

Τι Πιστεύουμε για το κακό μάτι

Μία πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα για τα θρησκευτικά πιστεύω και τις εθνικές ταυτότητες στις χώρες της
κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα) έδωσε στη δημοσιότητα το Pew Research Center.Μεταξύ των ερωτημάτων που τέθηκαν στους συμμετέχοντες
από συνολικά 18 χώρες (από την Ελλάδα συμμετείχαν 1.465 άνθρωποι) ήταν το αν πιστεύουν στο κακό μάτι, με τους Έλληνες να αναδεικνύονται σε... πρωταθλητές στον τομέα αυτό, καθώς το 66% των Ελλήνων (δηλαδή δύο στους τρεις) δήλωσαν ότι πιστεύουν στο κακό μάτι, ένα ποσοστό ίσο με αυτό των Λετονών πιστών στο κακό μάτι, με τους Ουκρανούς να ακολουθούν με 60% και τους Αρμένιους με 59%.

Αντίθετα, μόνο 4 στους 10 Έλληνες πιστεύουν στη μαγεία, αρκετά λιγότεροι από το 54% των Λετονών και το 49% των Ουκρανών. Παράλληλα, μόνο ένας στους πέντε Έλληνες πιστεύει στη μετενσάρκωση.

Όσον αφορά στην πίστη στον Θεό, το 92% των Ελλήνων δηλώνει ότι πιστεύει, με το ποσοστό να είναι μεγαλύτερο μεταξύ των γυναικών (95%) έναντι των ανδρών (89%). Μάλιστα, το 59% των Ελλήνων δηλώνουν απόλυτα βέβαιοι για την ύπαρξη του Θεού, και ένα 26% αρκετά βέβαιοι, ενώ μόνο το 7% αμφιβάλλουν και το 6% δεν πιστεύουν.

Παράλληλα, το 64% των Ελλήνων πιστεύουν στα θαύματα, το 59% στη μοίρα και το 83% στην ύπαρξη της ψυχής.

Το 31% των Ελλήνων δηλώνουν ότι προσεύχονται καθημερινά, το 69% ότι κοινωνούν τακτικά και το 68% ότι νηστεύουν όταν το επιτάσσει η θρησκεία. Επίσης, το 95% των Ελλήνων έχουν στο σπίτι τους θρησκευτικές εικόνες ή αντικείμενα, και το 97% ανάβουν κερί στην εκκλησία.

Πολύ χαμηλό είναι αντίθετα το ποσοστό των Ελλήνων που συμβουλεύεται αστρολόγους και μέντιουμ (12%).

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας είναι ότι πάνω από τους μισούς (51%) Έλληνες άνω των 35 ετών πιστεύουν ότι η ομοφυλοφιλία δεν πρέπει να γίνεται αποδεκτή από την κοινωνία, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις ηλικίες 18-34 ετών είναι μόνο 24%. Πάντως, από τις δέκα ορθόδοξες χώρες στις οποίες διεξήχθη η έρευνα, στην Ελλάδα καταγράφηκε το μεγαλύτερο ποσοστό υποστήριξης προς τους γάμους μεταξύ ομοφυλόφιλων (26%).

Σχετικά με άλλα κοινωνικά ζητήματα, το 78% των Ελλήνων αντιτίθενται στην πορνεία, το 72% στα ναρκωτικά, το 53% στις εκτρώσεις και το 51% στην ομοφυλοφιλική συμπεριφορά. Αντίθετα, μόνο το 25% αντιτίθεται στην κατανάλωση αλκοόλ, το 16% στη χρήση αντισυλληπτικών, το 14% στα διαζύγια και το 11% στο προγαμιαίο σεξ.

Εξάλλου, στην Ελλάδα καταγράφεται το μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων που πιστεύουν ότι υπάρχει σύγκρουση μεταξύ επιστήμης και θρησκείας (74%).

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι απόψεις των Ελλήνων για τη Ρωσία, με το 70% να πιστεύουν ότι μία ισχυρή Ρωσία είναι απαραίτητη για να εξισορροπηθεί η δυτική επιρροή, ενώ το 69% θεωρούν πως η Ρωσία έχει υποχρέωση να προστατεύει τους χριστιανούς ορθόδοξους εκτός των συνόρων της.

Παράλληλα, το 89% των Ελλήνων (ποσοστό μεγαλύτερο από οποιαδήποτε άλλη από τις 18 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα) θεωρούν πως η ελληνική κουλτούρα είναι ανώτερη από τις άλλες



0 Response to " Τι Πιστεύουμε για το κακό μάτι "

Δημοσίευση σχολίου