newscity1.net

20 τρόποι για να νικήσετε το στρες στη δουλειά

Το ρεκόρ του εργασιακού στρες έχουν «κατακτήσει» οι Έλληνες. Οι εργαζόμενοι στη χώρα
μας κατέχουν τα πρωτεία στην Ευρώπη. Ειδικά σε εργασιακούς χώρους όπου απαιτούνται υψηλή αποδοτικότητα και παραγωγικότητα, το στρες χτυπά «κόκκινο». Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί, το άγχος δεν είναι ανίκητο!

«Έχει διαπιστωθεί ότι οι εργαζόμενοι που είναι υποχρεωμένοι να δουλεύουν όλο και περισσότερες ώρες και ταυτόχρονα έχουν πολλά καθήκοντα, καταφεύγουν πιο συχνά και σε άλλες επιβλαβείς για την υγεία συνήθειες, όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ ή η κακή διατροφή» Το αποτέλεσμα είναι να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αρρωστήσουν σε σχέση με εργαζομένους που δουλεύουν λιγότερες ώρες και δεν έχουν πολλά καθήκοντα.

Το... ωφέλιμο άγχος

Το στρες είναι επί της ουσίας ο μηχανισμός προσαρμογής και άμυνας του οργανισμού και είναι «θαυματουργό» όταν διαρκεί όσο χρειάζεται για να αντεπεξέλθουμε σε μια δυσκολία. Όμως όταν η πίεση υπερβαίνει τις ανθρώπινες αντοχές, τότε το στρες- όπως επισημαίνει η κ. Μαρίνα Οικονόμου- μπορεί να σκοτώσει.

Η λύση; Στη γιόγκα, τα παιχνίδια περιπέτειας και τις τεχνικές χαλάρωσης επιδίδονται ολοένα και περισσότεροι Έλληνες για να «ξορκίσουν» το καθημερινό άγχος. Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που απευθύνονται σε κέντρα γυμναστικής με συνταγή... γιατρού.

Η 29χρονη Χ. Κ είναι υπάλληλος σε εταιρεία κινητής τηλεφωνίας και αντικείμενο της δουλειάς της είναι η συνεχής επαφή με τους συνδρομητές: «Αυτό απαιτεί ευγένεια, υπομονή, ψυχραιμία και γερά νεύρα. Χρειάζεται να είσαι διαρκώς σε επιφυλακή και να μην εκνευρίζεσαι με ό,τι κι αν ακούς».

Ήταν μέρες που η Χριστίνα έφευγε τόσο πιεσμένη από τη δουλειά της, που δεν είχε διάθεση να κάνει τίποτε. «Πήγαινα γυμναστήριο, έκανα τα κλασικά- διάδρομο και μερικά όργανα- αλλά ήταν περισσότερο εκτόνωση παρά ουσιαστική βοήθεια. Έτσι, ενάμιση χρόνο πριν αποφάσισα από περιέργεια να παρακολουθήσω μαθήματα γιόγκα...».

Άσκηση χαρακτήρα

Μάθημα με το μάθημα, λέει, άρχισε να παρατηρεί ότι εκτός από το σώμα της άρχισε να αλλάζει και ο χαρακτήρας της: «Γινόμουν πιο ήρεμη, περισσότερο ψύχραιμη και έφευγα από τη δουλειά μου με καλύτερη διάθεση και λιγότερα νεύρα. Τώρα πια έφτασα στο σημείο να μπορώ, όταν μιλώ με συνδρομητή που με φέρνει στα όριά μου, να παίρνω απλά δυο βαθιές αναπνοές “μπούντι μούντρα” και να επανέρχομαι στα... φυσιολογικά μου!».

Οι συνάδελφοί της στην αρχή γελούσαν μαζί της, αλλά στην πορεία διαπίστωσαν τις αλλαγές στην συμπεριφορά της Χριστίνας και αρκετοί πια χρησιμοποιούν τη μέθοδο των αναπνοών. Μάλιστα η 30χρονη Ν. Α, φίλη και συνάδελφος της Χριστίνας, αποφάσισε να δοκιμάσει και εκείνη τα ευεργετικά, όπως λέει, αποτελέσματα της γιόγκα: «Δεν είμαι άνθρωπος που τρέχει τακτικά σε γυμναστήρια και λόγω έλλειψης χρόνου αλλά και επειδή το βρίσκω μονότονο» εξηγεί η Νίκη.

«Ήταν τόσο εντυπωσιακή η αλλαγή της Χριστίνας, που παρακινήθηκα να δοκιμάσω. Αυτό που προσπαθώ να πετύχω μέσα από τη γιόγκα, είναι να μην επηρεάζομαι από τις αρνητικές συνθήκες όχι μόνο στη δουλειά αλλά και από το περιβάλλον μου και να ελέγχω καλύτερα το σώμα μου».

«Μέσα από την πρακτική της γιόγκα το σώμα ελευθερώνεται και ανοίγει, η σπονδυλική στήλη μακραίνει και νιώθουμε άμεση αίσθηση ευεξίας. Με τις τεχνικές αναπνοών οι πνεύμονες ανοίγουν και επιτρέπουν μεγαλύτερη ποσότητα οξυγόνου να μπει στον οργανισμό μας, καλμάροντας το νευρικό μας σύστημα», επισημαίνει η Ι.Τ, εκπαιδεύτρια της γιόγκα.


20 «αγχολυτικές» τεχνικές

Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές καταπολέμησης του στρες. Υπάρχουν όμως ορισμένες τεχνικές, όπως επισημαίνει η ψυχίατρος κ. Μαρίνα Οικονόμου - Λαλιώτη, «που μπορούν να βοηθήσουν όσους βιώνουν υπερβολικό στρες».

1 Πρώτα απ΄ όλα πρέπει να αναγνωρίσουμε τα συμπτώματα του στρες.

2 Να κάνουμε διάλειμμα όταν το χρειαζόμαστε.

3 Να αποφεύγουμε να είμαστε πολύ ανταγωνιστικοί- χάνουμε την ουσία.

4 Η σωματική άσκηση είναι το πιο αποτελεσματικό φάρμακο κατά του στρες.

5 Να ασχολούμαστε με ένα πράγμα κάθε φορά- να μην προσπαθούμε να τα πετύχουμε όλα μαζί.

6 Να διαχειριστούμε καλύτερα τον χρόνο μας. Αν ιεραρχούμε τις υποχρεώσεις μας δίνοντας προτεραιότητα στις πιο σημαντικές, βοηθάμε και τον εαυτό μας και τους ανθρώπους που επηρεάζονται από τις επιλογές μας.

7 Αν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να αποτρέψουμε όσα μας ανησυχούν, ας το κάνουμε άμεσα και ας μην επιτρέπουμε στο άγχος να μας κυριεύει. Έχει αποδειχθεί ότι το 80% από αυτά τελικά δεν πραγματοποιούνται.

8 Να ξεφεύγουμε όσο συχνότερα μπορούμε από την καθημερινότηταμια μικρή απόδραση έξω από την πόλη, ένα καλό βιβλίο, μια ταινία, η μουσική ή το περπάτημα μας βοηθούν να χαλαρώσουμε και να βρούμε τη χαμένη μας ισορροπία.

9 Να επανεξετάσουμε τον τρόπο ζωής μας και να δούμε αν μπορούμε να κάνουμε αλλαγές στο καθημερινό μας πρόγραμμα αλλά και στην προσωπική και οικογενειακή μας ζωή.

10 Σωστή και υγιεινή διατροφή. Η χρήση αλκοόλ, καφεΐνης, καπνού και τροφών με πολλά λιπαρά υπονομεύει την ικανότητα του οργανισμού μας να ανταπεξέλθει στο στρες. Αντίθετα, μια ισορροπημένη διατροφή με φρούτα, λαχανικά, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες θωρακίζει την άμυνα του οργανισμού μας.
11 Χρειαζόμαστε όχι μόνο επαρκείς ώρες ύπνου και ξεκούρασης αλλά και καλή ποιότητα ύπνου!

12 Να καταγράφουμε τις σκέψεις μας- βοηθά στο να αλλάξουμε τις αρνητικές.

13 Να βοηθάμε όσους έχουν ανάγκη. Η εθελοντική εργασία μείωνει το στρες και δίνει προσωπική ικανοποίηση.

14 Να καταφύγουμε σε τεχνικές χαλάρωσης. Η γιόγκα, οι τεχνικές αναπνοής, το μασάζ είναι ιδιαίτερα βοηθητικές μέθοδοι.

15 Να μην κρατάμε μέσα μας ό,τι μας απασχολεί. Να μιλάμε με φίλους, τα άλλα μέλη της οικογένειας αλλά και ειδικούς όταν χρειάζεται.

16 Να μην φοβόμαστε στη δουλειά να εμπιστευθούμε άλλους και να τους αναθέτουμε υποχρεώσεις.

17 Δεν χρειάζεται να είμαστε τέλειοι, ούτε πολύ επικριτικοί με τους άλλους.

18 Να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να διασκεδάζει και να περνάμε χρόνο με τους ανθρώπους που αγαπάμε.

19 Να αποφεύγουμε τους διαπληκτισμούς, αλλά να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να βγάζει την ένταση που συσσωρεύει.

20 Να εκτονώνουμε τον θυμό μας με παραγωγικό τρόπο - μια σωματική άσκηση, το καθάρισμα του κήπου ή και του σπιτιού βοηθούν.


0 Response to " 20 τρόποι για να νικήσετε το στρες στη δουλειά "

Δημοσίευση σχολίου