newscity1.net

Πόσα χρόνια κόβουν οι εθισμοί από τη ζωή μας

Πόσες φορές έχετε ακούσει το γνωμικό «ένα τσιγάρο πάνω ή κάτω δεν έχει και τόση σημασία»;
Ως φαίνεται έχει - και μάλιστα τεράστια, σύμφωνα με νέους υπολογισμούς.Οι ιθύνοντες μιας αμερικανικής ιστοσελίδας-ευρετηρίου των υπηρεσιών στήριξης εθισμένων και αποτοξίνωσης
των ΗΠΑ, υπολόγισαν πόσο χρόνο χάνει ένας χρόνιος καπνιστής, αλκοολικός ή χρήστης ουσιών κάθε φορά που κάνει χρήση.

Έτσι, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτό το «ένα τσιγάρο πάνω» κόβει 13,8 λεπτά από τη ζωή - ή αλλιώς, ένας άνθρωπος που καπνίζει καθημερινά 20 τσιγάρα απ τα 18 του χρόνια έως τν μέση ηλικία, θα χάσει τελικά 10 χρόνια από τη ζωή του.

Αντίστοιχα, κάθε ποτό επιπλέον που πίνει ένας αλκοολικός, του κόβει 6,6 ώρες από τη ζωή του και κάθε δόση ηρωίνης μειώνει κατά 22,6 ώρες τη ζωή ενός τοξικομανούς.

Συνολικά, ένας αλκοολικός που δεν κάνει θεραπεία θα πεθάνει κατά 23 χρόνια πρόωρα, ενώ ένας χρόνιος χρήστης κοκαΐνης κατά 34 χρόνια νωρίτερα.

Η αμερικανική ιστοσελίδα Treatment4addictionέκανε αντίστοιχους για τους χρήστες και άλλων ουσιών, υπολογίζοντας ότι οι εθισμένοι στις μεθαμφεταμίνες και στην ηρωίνη μειώνουν κατά 38 χρόνια το προσδόκιμο επιβιώσεώς τους ο καθένας - ή με άλλα λόγια, δεν θα φτάσουν καλά-καλά στα 45 τους χρόνια.

Οι υπολογισμοί βασίζονται σε στοιχεία από κυβερνητικούς οργανισμούς των ΗΠΑ, όπως τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) και ο Οργανισμός Κατάχρησης Ουσιών & Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (SAMHSA).

Μάλιστα οι διαχειριστές της ιστοσελίδας συνέκριναν τα ευρήματά τους με στατιστικές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, διαπιστώνοντας πως είναι παραπλήσιες.

Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι οι νέοι υπολογισμοί είναι αρκετά ακριβείς για το τι χάνουν οι χρόνιοι χρήστες κάθε είδους ουσίας, όσο συνεχίζουν να ενδίδουν στον εθισμό τους.







0 Response to " Πόσα χρόνια κόβουν οι εθισμοί από τη ζωή μας "

Δημοσίευση σχολίου