newscity1.net

Ο διαλογισμός ανακουφίζει από τη μοναξιά


Η μοναξιά αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες, αλλά και περισσότερο υποτιμημένες, απειλές για
την υγεία των σημερινών ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας. Σύμφωνα με τους ερευνητές των
Πανεπιστημίων Carnegie Mellon και της Καλιφόρνια (UCLA), φαίνεται ότι ο διαλογισμός αποτελεί μια μέθοδο που μπορεί να βοηθήσει τους μοναχικούς ανθρώπους να νιώσουν λιγότερη μοναξιά, ενώ παράλληλα βοηθά και την υγεία τους, μειώνοντας τους δείκτες φλεγμονής στον οργανισμό τους.

Να σημειωθεί ότι η αυξημένη φλεγμονή έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση και την επιδείνωση πολλών καρδιαγγειακών και νευροεκφυλιστικών ασθενειών. Οι ερευνητές παρακολούθησαν 40 υγιείς ενήλικες, 55-85 ετών οι οποίοι παρακολουθούσαν δίωρα σεμινάρια διαλογισμού σε εβδομαδιαία βάση, ενώ έκαναν καθημερινή εξάσκηση για μισή ώρα στο σπίτι τους.

Μετά από οχτώ εβδομάδες το «σκορ» μοναξιάς στη σχετική κλίμακα αξιολόγησης των συμμετεχόντων ήταν πολύ χαμηλότερο συγκριτικά με την έναρξη της έρευνας. Παράλληλα οι εξετάσεις αίματος έδειξαν μείωση στους δείκτες φλεγμονής.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η έρευνα αποκαλύπτει μια υποσχόμενη προσέγγιση για την αντιμετώπιση της μοναξιάς, καθώς και των φλεγμονωδών νόσων στους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Χρειάζονται ωστόσο περισσότερες έρευνες.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Brain Behavior & Immunity



0 Response to " Ο διαλογισμός ανακουφίζει από τη μοναξιά "

Δημοσίευση σχολίου