newscity1.net

Πέντε φορές πιο βρώμικο από το καπάκι της τουαλέτας το πληκτρολόγιο

Έρευνες έχουν δείξει πως στα ποντίκια των Ίντερνετ καφέ «ζουν» περισσότερες από
690 αποικίες μικροβίων, μολονότι στην πρώτη θέση της λίστας με τα αντικείμενα με τα πιο πολλά μικρόβια βρίσκει κανείς τα καροτσάκια του σούπερ μάρκετ που βρέθηκε ότι «φιλοξενούν» έως και 1.100 τέτοιες αποικίες.


Φωλιά μικροβίων αποτελούν και τα πληκτρολόγια, όπου «κατοικούν» εντεροβακτήρια, κολοβακτηρίδια, αλλά και χρυσίζων σταφυλόκοκκος. Το φαινομενικά αθώο και καθαρό πληκτρολόγιο, είναι στην πραγματικότητα πέντε φορές πιο βρώμικο από το καπάκι της τουαλέτας. Η συγκέντρωση των μικροβίων πραγματοποιείται κυρίως δια της κακής υγιεινής των χεριών και της σκόνης, ενώ πύλες εισόδου των μικροβίων στον οργανισμό είναι το στόμα και οι λύσεις της συνέχειας του δέρματος.

Πέντε φορές πιο βρώμικο από το καπάκι της τουαλέτας το πληκτρολόγιο - Media
Το πληκτρολόγιο και το ποντίκι είναι δύο από τα πιο ρυπαρά αντικείμενα με τα οποία ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή. Τα μικρόβια που εντοπίζονται στα πληκτρολόγια, προκαλούν ως επί το πλείστον λοιμώξεις στο γαστρεντερικό σύστημα, ενώ ο χρυσίζων σταφυλόκκοκος μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις του δέρματος, των μαλακών μορίων και του αναπνευστικού. Οι επιπτώσεις από τη μετάδοση των βακτηρίων, συνήθως δεν είναι σοβαρές. Η ένταση και η έκταση των συνεπειών εξαρτάται τόσο από τη λοιμογόνο δύναμη των μικροβίων, όσο και από την ευαισθησία, δηλαδή το επίπεδο της ανοσιακής κατάστασης του ξενιστή/δέκτη του μικροβίου.

Οι ειδικοί συστήνουν καθημερινό – ή τουλάχιστον συχνό- πέρασμα των επιφανειών του γραφείου με ειδικό καθαριστικό. Επίσης, τακτικό πλύσιμο των χεριών (και ειδικά μετά τη χρήση της τουαλέτας) και αποφυγή κατανάλωσης τροφίμων... ενώ γράφετε, καθώς τα ψίχουλα που μπαίνουν στα κενά του πληκτρολογίου το μετατρέπουν σε «εστία μόλυνσης». Το πλύσιμο των χεριών είναι πρωταρχικός παράγοντας πρόληψης, και μάλιστα με τρεχούμενο νερό και πράσινο (ουδέτερο) σαπούνι, αντί για κάποιο αντιβακτηριδιακό προϊόν.





0 Response to " Πέντε φορές πιο βρώμικο από το καπάκι της τουαλέτας το πληκτρολόγιο "

Δημοσίευση σχολίου